Επί τάπητος τίθεται αυτή την ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής.

«Η κυβέρνηση, εδώ και καιρό, και ήδη ακόμη και σήμερα, χωρίς σταματημό σχεδιάζει και εκτελεί μια στρατηγική ποδηγέτησης του Τύπου, βάσει της οποίας παχυλά πακέτα χρηματοδότησης και κρατικής διαφήμισης χρησιμοποιούνται ως όπλο κατά των αντιπολιτευτικών δημοσιογραφικών φωνών και ως επιβράβευση για τις φίλιες προς την κυβέρνηση ή τις βολικά σιωπηλές δημοσιογραφικές πένες», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του και έκανε λόγο για πολιτική αξιοποίηση της πανδημίας για τον έλεγχο των ΜΜΕ.

Ακριβώς αυτήν την καταγγελία αναμένεται να διατυπώσουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα ανέβουν στο βήμα για να αναλύσουν και να αιτιολογήσουν την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

Τι ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση, με την πρότασή της, έχει ζητήσει εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει «όλες τις περιπτώσεις ανάθεσης υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών που πραγματοποιήθηκαν κατ’ επίκληση της υλοποίησης εκστρατείας για την προστασία της δημόσιας υγείας, των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κοροναϊού COVID-19 και της συμμετοχής των πολιτών στον εμβολιασμό, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι αρχές της διαφάνειας και χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και συγκεκριμένα η «Λίστα Πέτσα Νο1″, η «Λίστα Πέτσα Νο2″, η καμπάνια του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό, καθώς και η παραπάνω αναφερθείσα ανάθεση στην ENTERPRISE GREECE».

Επίσης, έχει ζητήσει να διερευνηθεί «κάθε σπατάλη δημόσιου χρήματος από την κυβέρνηση προς τη δημοσκοπική εταιρεία «Opinion Poll», που διενεργεί δημοσκοπήσεις πέραν κάθε δεοντολογίας με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτικών στόχων της κυβέρνησης και τη χειραγώγηση των πολιτών, καθώς και η τυχόν ύπαρξη άλλων δημοσκοπικών εταιρειών, των οποίων οι ιδιοκτήτες διατηρούν παράλληλη δραστηριότητα μέσω της οποίας άμεσα ή έμμεσα λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατατεθεί με βάση το άρθρο 68 του Συντάγματος, που ορίζει ότι η Βουλή μπορεί να συνιστά δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση τουλάχιστον δέκα βουλευτών υπερψηφισθεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας.

Υπερψηφίζει το ΚΙΝΑΛ

Υπό τον τίτλο «όλα στο φως» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής συνεδρίασε χθες Πέμπτη, με αντικείμενο συζήτησης την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, και αποφάσισε:

Το Κίνημα Αλλαγής παραμένει σταθερά και διαχρονικά προσηλωμένο στη γραμμή της πλήρους διαλεύκανσης όλων των υποθέσεων για τις οποίες ζητείται διερεύνηση.

Διαφάνεια για τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όπως έχει πράξει σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις ως σήμερα.

Επιπλέον, το Κίνημα Αλλαγής, όπως είχαμε δηλώσει, θα υπερψήφιζε την πρόταση που είχε προαναγγείλει ότι θα κατέθετε η Νέα Δημοκρατία για την επέκταση της χρονικής περιόδου διερεύνησης του αντικειμένου της επιτροπής. Όλα στο φως!».