Το αίτημα της χρονικής διερεύνησης του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής από το 2015 που έθεσε η ΝΔ, κατά την έναρξη της συνεδρίασης και η απόρριψή του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάστηκε από πηγές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που έθεταν το ερώτημα τι έχει να κρύψει και φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αψιμαχίες για τη διεύρυνση της χρονικής περιόδου που θα ερευνήσει η εξεταστική

Από την πλευρά του πάντως ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία αντίρρηση να ερευνηθεί η περίοδος από το 2015 ή και πιο πριν όπως  ζητούν το ΚΚΕ και το ΚΙΝΑΛ.

Την πρόταση του κ. Μητσοτάκη επανέφερε με παρέμβασή του επί της διαδικασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης στη συζήτηση «για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Τα κόμματα επέκριναν την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος, με την έναρξη της συνεδρίασης και πριν αρχίσουν οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν στην αντιπρόταση της ΝΔ για τη διεύρυνση του χρόνου της εξέτασης και την αφαίρεση των χαρακτηρισμών μέσα από την πρόταση εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός έχει αντιπροτείνει τη διεύρυνση του χρόνου της επιτροπής από το 2015 και η εντολή στην επιτροπή να είναι με γλώσσα ουδέτερη», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

Υποκριτική που επιχειρεί να υπονομεύσει την ουσία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν την παρέμβαση του κ. Θεοχάρη τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μολονότι Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 επανέλαβαν τη θέση τους για εξέταση της περιόδου και προ του 2019.

Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε πως η ΝΔ αποδεικνύεται ότι δεν είναι μόνο επικίνδυνη για τον τόπο, στα θέματα της οικονομίας και της πανδημίας, αλλά επικίνδυνη και στα θέματα της δημοκρατίας. Ο βουλευτής καταλόγισε στη ΝΔ δυσανεξία στην αλήθεια και τόνισε ότι η ΝΔ φοβάται, γι’ αυτό υπήρξε αυτή η τοποθέτηση από την πλευρά του κ. Θεοχάρη.

Πηγές της ΝΔ σχολίασαν τα εξής: «Απομονωμένος και εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ με την άρνησή του να διευρυνθεί χρονικά ο έλεγχος χρηματοδότησης στα Μέσα και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων σε μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο, όπως είχε προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής και ουσιαστικά αποδέχθηκαν σήμερα και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

»Η τυφλή άρνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ριχθεί άπλετο φως στη διακυβέρνηση της δικής του περιόδου δημιουργεί ερωτηματικά που ζητούν απαντήσεις. Τι έχει να κρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν τολμά τον έλεγχο; Τι φοβάται και αρνείται την έρευνα;».

Διαβάστε επίσης: Βουλή – Ξεκίνησε η συζήτηση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής μετά από πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ

Κατρούγκαλος: Προφανής σκοπιμότητα χειραγώγησης

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφορικά με την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής έκανε λόγο για προφανής σκοπιμότητα από την πλευρά της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη και για αντίστοιχη επιχείρηση χειραγώγησης της κοινής γνώμης μίλησε και σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion.

«Δεν υπάρχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική μας ιστορία η υπόθεση της λίστας Πέτσα-Μητσοτάκη. Πήραν χρήματα μέσα που έκλεισαν ή που δεν υπάρχουν», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Συνολικά 239 ιστότοποι έλαβαν χρήματα ενώ δεν περιλαμβάνονταν στο μητρώο on line των ΜΜΕ που έχει συσταθεί ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, για να υπάρχει διαφάνεια ως προς τη δυνατότητα χρηματοδότησης αυτών των μέσων. Υπήρχαν περιπτώσεις πρωτοφανούς φαιδρότητας. Χρηματοδοτήθηκε το site Εν Λευκώ, που είναι ιστότοπος καταστήματος λευκών ειδών, γιατί παρεξηγήθηκε ως ιστότοπος του ραδιοφωνικού σταθμού Εν Λευκώ», τόνισε ο βουλευτής και μίλησε για τη χρηματοδότηση δύο σελίδων του κ. Μένιου Φουρθιώτη, οι οποίες «δεν είχαν καν ενημέρωση» την ίδια ώρα που δεν χρηματοδοτήθηκε καθόλου, όπως είπε, το site του κ. Σεραφείμ Κοτρώτσου.

«Χτυπητή περίπτωση παρόμοιας αναντιστοιχίας χρηματοδότησης με βάση την εμβέλεια του μέσου είναι η Εφημερίδα των Συντακτών που έλαβε 30.000 για την έντυπη μορφή της και μόλις 10.000 ευρώ για ιστοσελίδα της, ενώ μια άλλη ιδιαίτερα φιλική εφημερίδα προς την κυβέρνηση που είχε ιστότοπο, ο Φιλελεύθερος, έλαβε 60.000 για την εφημερίδα και 120.000 ευρώ για την ιστοσελίδα», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι ο Φιλελεύθερος έκλεισε μετά από αυτήν τη χρηματοδότηση, για να καταδείξει ότι η χρηματοδότηση δεν διέσωσε μέσα που δεν είχαν απήχηση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρατήρησε ότι δόθηκαν χρήματα σε έναν πίθο Δαναϊδων, σημείωσε πως μόλις 1% της χρηματοδότησης δόθηκε σε μέσα της αντιπολίτευσης και αυτό ενώ ο κ. Πέτσας αρνήθηκε να δώσει στοιχεία με ποια κριτήρια δόθηκαν αυτά τα χρήματα, λέγοντας ότι ανατέθηκε σε μία ιδιωτική εταιρεία η πλούσια διανομή στους ημετέρους.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην περίπτωση της εφημερίδας Documento για να τονίσει ότι ο ίδιος ο κ. Πέτσας έχει συνομολογήσει, ουσιαστικά, ότι η εφημερίδα δεν χρηματοδοτήθηκε για λόγους γραμμής της.

Σε σχέση με τo σκέλος της πρότασης για την «Opinion Poll», ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει θέσει ζήτημα αλλά και το Κίνημα Αλλαγής, καθώς η εταιρεία λίγες ημέρες πριν τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά χαρακτήριζε την κριτική της αναληθή, ασυνάρτητη.

«Η πρότασή μας θέλει να εξεταστεί αυτή η περίπτωση αλλά από την άλλη επιτρέπει απεριόριστα προς τα πίσω, εφόσον αυτό αποφασιστεί από την εξεταστική επιτροπή, να εξεταστούν και πριν το 2015, όπως ζητάει το ΚΚΕ, το Κίνημα Αλλαγής, και δεν έχουμε καμία αντίρρηση», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και υπογράμμισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να ερευνηθεί η περίπτωση της «Opinion Poll», καθώς και η τυχόν ύπαρξη άλλων δημοσκοπικών εταιρειών, των οποίων οι ιδιοκτήτες διατηρούν παράλληλη δραστηριότητα και μέσω αυτής -έμμεσα ή άμεσα- λαμβάνουν χρηματοδότηση από τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, δημοσκοπήσεις πρέπει να γίνονται, όμως είναι ζήτημα δημοκρατίας εάν αυτές γίνονται με τρόπο που επιχειρούν τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και αυτό είναι θέμα που πρέπει να εξετάσει η Βουλή.

Καιρίδης: Στερείται αντικειμένου η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΝΔ θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που  στερείται αντικειμένου και αποτελεί απλώς ένα αντιπολιτευτικό πυρότεχνημα που, όπως και τόσα άλλα προηγουμένως, αρνείται να σκάσει» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας ξεκαθάρισε πως η ΝΔ «συμβάλλει συντεταγμένα, δημιουργικά και, απολύτως θεσμικά, στις εργασίες της Επιτροπής καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, τις παλαιοκομματικές πρακτικές, τον λαϊκισμό και την πολιτική σύγχυση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Καιρίδης τόνισε πως η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση της καμπάνιας για την πανδημία «αγγίζει τα όρια του κωμικού», καθώς και ότι χρηματοδότηθηκε μια εταιρία για να εμφανιστεί η ΝΔ πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια δημοσκόπηση, όταν όλες οι δημοσκοπήσεις όλων των εταιριών σε όλη την περίοδο αναφοράς της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνούν λίγο-πολύ στο ίδιο, δηλαδή, τη διψήφια διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Χαρακτήρισε την καμπάνια για τον περιορισμό της πανδημίας «απολύτως πετυχημένης εκστρατείας, που έσωσε ζωές και πέτυχε επιδόσεις πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και υπενθύμισε πως «επαινέθηκε από πολλούς εκπροσώπους του κλάδου των Μέσων Ενημέρωσης, καθώς συμπεριέλαβε πάνω από 1200 Μέσα Ενημέρωσης σε όλη τη χώρα, χωρίς αποκλεισμούς, με διαφανή κριτήρια, και σεβόμενη την πρόβλεψη για διάθεση του 30% της δαπάνης στα περιφερειακά μέσα για πρώτη ίσως φορά».

Ο κ. Καιρίδης σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ενεργοποιεί μια δυνατότητα που του δόθηκε από την πρόταση που έκανε η ΝΔ κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος παρ όλο που τότε τη «λοιδορούσε» και αποδεικνύοντας πως αυτή  είναι η παράταξη που όχι μόνο θεμελίωσε την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία αλλά και συνεχίζει να την εμβαθύνει.

Καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι καταφεύγει στη σημερινή πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να κρύψει «την προφανή πολιτική αδυναμία και την σύγχυση και περιδίνηση» στην οποία βρίσκεται βλέποντας ότι «η κυβέρνηση αντί να φθείρεται, ενισχύεται και η πολιτική της κυριαρχία, αντί να αποδυναμώνεται, διευρύνεται, σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου του 2019».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «αρνείται την αυτοκριτική και, αντί για προσαρμογή, επιστρέφει στις ακρότητες του πρώιμου κυβερνητικού αλλά και του προ-κυβερνητικού του παρελθόντος. Αντί να ενηλικιωθεί, παλιμπαιδίζει και επιστρέφει στις λαϊκιστικές ευκολίες με τις οποίες πορεύτηκε στο παρελθόν».

Καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «βρίσκεται σε αδυναμία και επιχειρεί, μέσω της σκανδαλολογίας -όσο έωλη και, συχνά, κωμική κι αν είναι- να βρει ένα υποκατάστατο για την αδυναμία των πολιτικών θέσεων και επιχειρημάτων του και συνολικά της αντιπολιτευτικής του στρατηγικής».

Επίσης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καταφεύγει σε εισαγόμενη σκανδαλολογία από την Αυστρία ως «κανονικός Πιραντέλο», πορευόμενος «με αφέλειες και ιδεοληψίες, με θεούς και δαίμονες, με υπεραπλουστεύσεις, παρεξηγήσεις και προκλητική άγνοια του διεθνούς γίγνεσθαι»

Αναφερόμενος στο κείμενο της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, το χαρακτήρισε «ακραία προσβλητικό για τους Έλληνες δημοσιογράφους, τους οποίος συλλήβδην χαρακτηρίζει ως υπόδουλους στην κυβερνητική εξουσία», λέγοντας πως «αυτή είναι μια βαθύτατα αντιδημοκρατική και επικίνδυνη αντίληψη. Πρόκειται για μια επιχείρηση «χυδαιότητας», τροφοδοτώντας έναν αφόρητο ανορθολογικό λαϊκισμό. Μια «αντισυστημικότητα» που δεν οδηγεί πουθενά»

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ο κ. Καιρίδης,  «πρότεινε και ο Αλέξης Τσίπρας, αρχικά, φάνηκε να αποδέχεται, να ψηφιστεί μια από κοινού πρόταση για μια Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει όλη την περίοδο από το 2015 και μετά. Σε αυτό συμφώνησαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως αρνήθηκε ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ και διερωτήθηκε: «Τι φοβάστε; Γιατί δεν θέλετε να εξετάσουμε τη δική σας περίοδο; Γιατί δεν προχωράμε σε μια από κοινού Επιτροπή; Που να μην ευτελίζει τη συνταγματική δυνατότητα και να μην την υποβαθμίζει σε έναν φθηνό πολιτικάντικο αντιπολιτευτικό τακτικισμό, που δεν συγκινεί κανέναν έξω από αυτή την Αίθουσα;»

Και κατέληξε: «Είναι πραγματικά κρίμα που χάνεται μια ευκαιρία για μια ουσιαστικότερη συζήτηση για τη θεσμική θωράκιση της Δημοκρατίας μας»

Κεγκέρογλου: Διαφάνεια παντού και για όλους

Την «πάγια πολιτική θέση του Κινήματος Αλλαγής, να βγουν όλα στο φως» εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος Βασίλης Κεγκέρογλου. Ευθύς εξαρχής καθιστούμε σαφές ότι, (1) θα ψηφίσουμε, με το δικό μας σκεπτικό, υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση,(2) θα ψηφίζαμε και την πρόταση που είχε προαναγγείλει η ΝΔ, ότι θα κατέθετε, και απορούμε γιατί δεν είπε καμία κουβέντα γιατί δεν τη κατέθεσε τελικά, για τη διεύρυνση του χρονικού διαστήματος, και(3)θα είμαστε θετικοί στην επιτροπή, εφόσον προκύπτει η ανάγκη διεύρυνσης των ορίων.

Όπως τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου, η στάση του Κινήματος Αλλαγής υπαγορεύεται από την πολιτική μας θέση των τελευταίων ετών για «όλα στο φως», ψηφίζοντας και εξεταστικές που αφορούν ακόμα και δικές μας περιόδους και στελέχη μας, σε αντίθεση με τη ΝΔ όπως απέδειξε σήμερα, και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που «αρνούνται τη διαφάνεια κρυπτόμενοι πίσω από γκρίζες δικαιολογίες. Έλεος πια με τους δυο σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου, τονίζοντας ότι «δεν χωρούν πλέον τακτικισμοί, αλλά ξεκάθαρες τοποθετήσεις».

Γκιόκας: Συμφωνεί το ΚΚΕ, αλλά χωρίς «προσδοκίες ότι θα βγει κάτι θετικό»

Τη σύμφωνη γνώμη του ΚΚΕ στη σύσταση εξεταστικής, εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος Γιάννης Γκιόκας, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε μεγάλες προσδοκίες ότι κάτι θετικό θα βγει από αυτή την επιτροπή, όπως (δεν βγήκε) και στο παρελθόν».

Όπως είπε ο κ. Γκιόκας, «αυτό που μένει από τις εξεταστικές επιτροπές, είναι οι ατέρμονες συνεδριάσεις και οι καυγάδες, που δίνουν τροφή για  αναπροσανατολισμό, κουτσομπολιό και σόου στις τηλεοράσεις, και στο τέλος, πορίσματα-σούπα, που κουκουλώνουν υποθέσεις ή αναδεικνύουν επιφανειακά ζητήματα, αλλά συγκαλύπτουν την ουσία της διαπλοκής, που υπάρχει ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, μέρος των οποίων είναι και οι μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ».

Εκτιμούμε, πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ότι το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί και τώρα. Όπως σημείωσε, την εκτίμηση αυτή δεν τη στηρίζουμε μόνο στο κακό προηγούμενο προηγούμενων επιτροπών, αλλά και στη στάση που κράτησαν τα υπόλοιπα κόμμα στη νομοθετική παρέμβαση του ΚΚΕ, εδώ και 1,5 χρόνο: Αυτό που ζητά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και που συμφωνούμε για τη διερεύνηση της «λίστας Πέτσα», το ΚΚΕ το είχε ζητήσει τροπολογία του που έθετε το ζήτημα του ελέγχου της διαφημιστικής δαπάνης για την πανδημία, στο πλαίσιο της οποίας υπήρξαν και «τραγελαφικές καταστάσεις»  χρηματοδότησης και ανύπαρκτων σάιτ» είπε ο κ. Γκιόκας

«Ποια ήταν η τύχη της τροπολογίας του ΚΚΕ; Την απέρριψε και η κυβέρνηση όπως ήταν αναμενόμενο αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα» κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.