H Αστυπάλαια εξηλεκτρίζεται και μετουσιώνεται σε ένα νησί – πρότυπο, με πρωτοποριακές λύσεις στον τομέα των μετακινήσεων που έχουν ως βασικό πυλώνα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τους δημόσιους φορτιστές για την φόρτιση αυτών. Σήμερα, το τουριστικό νησί των Δωδεκανήσων  – που η VW το χαρακτηρίζει ως ένα Έξυπνο και Αειφόρο νησί – εμπλουτίζεται συνεχώς με έναν ευρύ στόλο αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων, κάνοντας τις μετακινήσεις αθόρυβα, οικολογικά, μηδενικών ρύπων και με μοντέλα που ανάγουν την τεχνολογική καινοτομία πίσω από το τιμόνι.  Τα πρώτα δείγματα είναι άκρως θετικά.

Τα ηλεκτρικά μοντέλα έγιναν την περίοδο του καλοκαιριού ανάρπαστα από τους τουρίστες, ενώ,  άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Αστυπάλαια ήδη παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εγκατεστημένων φορτιστών ανά κάτοικο στην Ελλάδα, με δυνατότητα ταυτόχρονης φόρτισης 12 ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το πρότζεκτ που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, υλοποιείται  από κοινού από την Ελληνική Δημοκρατία και το Volkswagen Group.

Το πρώτο «βάφτισμα» συντελέστηκε πριν από έξι περίπου μήνες, όπου, όπως ανέφερε η VW ο  ενεργειακός μετασχηματισμός της Αστυπάλαιας θα αποτελέσει αντικείμενο ακαδημαϊκής μελέτης από πανεπιστήμια. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Σκωτία, θα παρακολουθούν, αξιολογούν και θα συνεισφέρουν στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Αστυπάλαιας.

 Μάλιστα, στις αρχές του καλοκαιριού είχε γίνει και η παράδοση των πρώτων ηλεκτρικών οχημάτων που χρησιμοποιούνται σε ελληνικό νησί με στόχο την πλήρη μετάβαση στην ηλεκτροκινητικότητα. Επίσης, τα επόμενα χρόνια, το νησί επιδιώκει να μεταβεί στην έξυπνη και αειφόρο κινητικότητα και να εκμοντερνίσει πλήρως το ενεργειακό του σύστημα.

Πριν από λίγες ημέρες η VW ανακοίνωσε ότι, η πιλοτική φάση χρήσης ενός στόλου αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα, από την θεωρία στην πράξη φαίνεται ότι όλα πήγαν περίφημα, μιας και ο σύγχρονος στόλος ηλεκτρικών μοντέλων  παραχωρήθηκε από την Kosmocar στις εταιρείες ενοικίασης του νησιού και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά: Συγκεκριμένα, τα νέα ID.3 και ID.4 , που πλέον αποτελούν δύο μοντέλα με αρκετά μεγάλη αυτονομία αλλά και το λιλιπούτειο ηλεκτρικό το  e-up!, αποτέλεσαν το 10% των προς ενοικίαση διαθέσιμων αυτοκινήτων, ενώ, ήταν στις πρώτες επιλογές των παραθεριστών, που ήθελα να να συνδυάσουν διακοπές με την εμπειρία χρήσης ενός ηλεκτρικού μοντέλου.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι, πάνω από 600 ενδιαφερόμενοι, που επισκέφθηκαν το νησί ενημερώθηκαν  για τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης και τα θετικά στοιχεία της χρήσης ηλεκτρικού μοντέλου στο σημείο πληροφόρησης που είχε στήσει η VW σε ένα από τα πιο γνώριμα τουριστικά σημεία της Χώρας της Αστυπάλαιας, που είναι οι Μύλοι – ένας Μύλος είχε μετατραπεί ως σημείο πληροφόρησης για μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.  Και ο εξηλεκτρισμός του νησιού συνεχώς επεκτείνετε χάρη στις δυνατότητες δημόσιας φόρτισης που προσφέρονται στην Αστυπάλαια, που συνεχώς πληθαίνουν. Ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία έξι διπλοί φορτιστές σε κομβικά σημεία του νησιού του νοτιοανατολικού Αιγαίου, με την Αστυπάλαια να καμαρώνει για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δημόσιων φορτιστών ανά κάτοικο, σε όλη την Ελλάδα. Οι συγκεκριμένοι φορτιστές παρέχουν τη δυνατότητα για ταυτόχρονη φόρτιση δώδεκα ηλεκτρικών αυτοκινήτων!

«Είμαστε ενθουσιασμένοι όχι μόνο για τη γοργή εξέλιξη του προγράμματος αλλά και επειδή η Αστυπάλαια, πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο για ένα τέτοιο εγχείρημα, ήδη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για αντίστοιχα προγράμματα ενεργειακού μετασχηματισμού, κάτι που ευχόμαστε να συνεχιστεί περαιτέρω! Καλωσορίζουμε κάθε τέτοια νέα προσπάθεια.» δήλωσε ο Αντώνης Μαυριδόγλου, Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Kosmocar.