Συνεχίζει τις προκλήσεις η τουρκική ηγεσία, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να  χαρακτηρίζει για άλλη μια φορά ως τουρκική, την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, και να καθιστά σαφές, ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει αμφισβητούμενες κινήσεις όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο.

Ο ίδιος μιλώντας σήμερα στην επιτροπή του προϋπολογισμού της βουλής, ισχυρίστηκε ότι τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων προασπίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ ανέφερε ότι η Τουρκία απαντά στις ενέργειες της Ελλάδας και της Κύπρου χωρίς δισταγμό.

Παράλληλα και καταδεικνύοντας την ενόχληση της Άγκυρας μετά την ψυχρολουσία από τον Τζο Μπάιντεν, εξαπέλυσε νέα πυρά κατά των ΗΠΑ.

«Απαντάμε σε Ελλάδα – Κύπρο χωρίς δισταγμό»

Ειδικότερα ο κ. Τσαβούσογλου, ανέφερε, σύμφωνα με το sigmalive: «Απαντήσαμε και απαντούμε στα βήματα που γίνονται εναντίον μας από το δίδυμο Ελλάδας – Κύπρου χωρίς δισταγμό. Από την άλλη πλευρά, η έκκλησή μας για διάλογο ισχύει πάντα. Η πρόταση του προέδρου μας για μια περιεκτική διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο είναι στο τραπέζι. Επανεκινήσαμε τις διερευνητικές επαφές (διαβουλεύσεις) με την Ελλάδα με την πεποίθηση ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου. Έχουμε πραγματοποιήσει 3 γύρους συναντήσεων», είπε,

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης και στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, υποστηρίζοντας ότι είναι για την Τουρκία «κόρη οφθαλμού», ενώ την αποκάλεσε «τουρκική».

«Οι ομογενείς μας στα Βαλκάνια αποτελούν κόρη οφθαλμού για εμάς. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των ομογενών μας σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, τους Τατάρους της Κριμαίας, τους Τούρκους στη Γεωργία, τους Τούρκους Ουιγούρους, τους Τούρκους στη Μολδαβία, τους Τουρκομάνους στο Ιράκ και τη Συρία».

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε κινήσεις όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων»

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε την τουρκική θέση για «λύση» δύο κρατών και δήλωσε προκλητικά ότι τα βήματα της ΤΔΒΚ, που ανατρέπουν τα δεδομένα, όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων, θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Πυρά κατά ΗΠΑ

Ο  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τις κατηγόρησε για τη στήριξή τους στους Κούρδους της Βόρειας Συρίας. Μάλιστα, σημείωσε ότι η παρουσία Γκιουλενιστών στις ΗΠΑ και οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας δε αρμόζουν στο πνεύμα συμμαχικής χώρας.

«Η συνεργασία των ΗΠΑ με το PKK/ PYD/ YPG, η παρουσία των Γκιουλενιστών στις ΗΠΑ και οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον που συνδέονται με τους S-400 δεν αρμόζουν στο πνεύμα συμμαχικής χώρας. Ο πρόεδρος μας αυτά τα τόνισε ξεκάθαρα στη συνάντηση που είχε με τον κ. Μπάιντεν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο κ. Τσαβούσογλου, ανέφερε πως οι σχέσεις των δύο χωρών συνεχίζουν να αναπτύσσονται. «Είμαστε σε συνεργασία σε πολλές περιοχές από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη και το Καραμπάχ. Έχουμε διαφορές απόψεων, αλλά διατηρούμε τον εποικοδομητικό διάλογο λαμβάνοντας υπόψη τις αμοιβαίες ευαισθησίες. Η Ουκρανία είναι ένα από αυτά. Δεν αναγνωρίσαμε και δεν θα αναγνωρίσουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ασφάλεια και την ευημερία των Τατάρων συμπατριωτών μας στην Κριμαία», είπε.