Φωτιές άναψε η φράση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου ότι «δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας, το οποίο, μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ» με τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρά, κάνοντας λόγο για ταξική ξιπασιά και να ζητάει από τον κ. Σκέρτσο να ανακαλέσει.

Στρατηγική της κυβέρνησης η συμβίωση με τον ιό

Ο κ. Σκέρτσος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η συμβίωση με τον ιό από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο και το 73% των ενήλικων είναι εμβολιασμένο, ενώ είναι αυξημένο το ποσοσό όσων διαθέτουν ανοσία (εμβολιαστική και φυσική καθώς κάποιοι έχουν νοσήσει).

Εμβόλιο, τεστ και μάσκες είναι τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας ξεκαθάρισε ο κ. Σκέρτσος απορρίπτοντας λογικές οριζόντιων περιοριστικών μέτρων και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι το μήνυμα των τελευταίων μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας είναι η ανάγκη του εκτεταμένου testing.

Πάντως ο Άκης Σκέρτσος επέμεινε στην ανάγκη εμβολιασμού, ιδίως για τους άνω των 60 ετών που διατρέχουν και το μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να πεθάνουν. Μάλιστα όπως ανέφερε είναι περίπου 600.000 οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών.

Μετά την πανδημία θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ

Στην παρατήρηση ότι οι ΜΕΘ ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα έχουν γεμίσει ενώ συνολικά το σύστημα υγείας πιέζεται από την έξαρση της πανδημίας ο κ. Σκέρτσος ανέφερε:

«Το σύστημα υγείας και προ πανδημίας, τους χειμερινούς μήνες ζοριζόταν, πιεζόταν. Θα πιεστεί και φέτος. Το γνωρίζουμε αυτό και γνωρίζουμε και ποιες είναι οι δυνατότητές του. Εμείς έχουμε κάνει τα πάντα για να αυξήσουμε τη δυναμικότητά του και το έχουμε πετύχει, έχουμε διπλασιάσει τις ΜΕΘ, έχουμε προσθέσει 12.000 έκτακτο προσωπικό στο σύστημα υγείας, δεν μπορούμε μέσα σε ένα χρόνο να δημιουργήσουμε, και δεν υπάρχει και λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας το οποίο, μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ.

»Συνεπώς, εδώ πέρα, κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, διαθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις για να κρατήσουμε το σύστημα υγείας ανοιχτό και για τους υπόλοιπους που νοσούν πέραν του covid, και αυτό είναι επίσης ένα μέρος της στρατηγικής μας. Έχουμε δηλαδή αυτή τη στιγμή να λειτουργούμε το σύστημα υγείας για όλες τις παθήσεις. Προφανώς θα επιστρατεύσουμε και τις ιδιωτικές κλινικές για να καλύψουμε και τις ανάγκες όσων νοσούν από covid, αλλά η σύσταση είναι να κάνουν το εμβόλιο όσοι δεν το έχουν κάνει και ειδικά οι μεγαλύτερης ηλικίας».

Ταξική ξιπασιά

Η φράση του κ. Σκέρτσου περί πολυτέλειας σε ότι αφορά τη δημιουργία πολλών περισσότερων από τις σημερινές κλίνες ΜΕΘ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τη μέρα που οι ΜΕΘ στη βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης, για τον κύριο Σκέρτσο η υγεία και η επιβίωση των πολιτών είναι μια «πολυτέλεια»», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ταξική ξιπασιά που αποπνέει η δήλωσή του φανερώνει ότι στο Μαξίμου έχουν χάσει όχι μόνο τον έλεγχο της κατάστασης, αλλά και την επαφή τους με κάθε έννοια ανθρωπιάς και αλληλεγγύης», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση και καλεί τον υπουργό Επικρατείας «έστω και τώρα να ανακαλέσει».

«Η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν είναι πολυτέλεια. Είναι η αναγκαία συνθήκη στη δύσκολη μάχη που βρίσκεται μπροστά μας», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.