Ανοιχτό αφήνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ενδεχόμενο να καταθέσει δική της πρόταση η ΝΔ για διεύρυνση της έρευνας της εξεταστικής που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Γιάννης Οικονόμου μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ευκαιρία για να συζητηθεί τι έγινε στη χώρα με το δημόσιο χρήμα από το 2015, δηλαδή τη διακυβέρνηση Τσίπρα.

Έχει πρόθεση να μπει σε αυτή τη συζήτηση

«Η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση, έχει αυτή την πρόθεση, να μπει στη συζήτηση και να δούμε όλα όσα έχουν συμβεί γύρω από τα ζητήματα αυτά από το 2015 και μετά» τονίζει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον Real Fm επανέλαβε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την πρόταση είναι να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας και διαμηνύει ότι «η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου έχουν ως εξής:

«Καθόλου δεν μας προβληματίζει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή. Αν σήμερα μπορεί να συγκροτηθεί μία Εξεταστική Επιτροπή από πρόταση της Αντιπολίτευσης, οφείλεται στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία εισηγήθηκε την αναθεώρηση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος.

»Είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό για το πως αντιλαμβανόμαστε στη Δημοκρατία τη λογοδοσία και τη διαφάνεια. Από εκεί και πέρα, σε αυτά καθαυτά τα ζητήματα, που θέτει στην πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές και θα απαντήσουμε και πάλι.

Πολιτικη αποτυχία και ανεπάρκεια

»Στο ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή, συνδέοντας τα θέματα με αυτά που συμβαίνουν στην Αυστρία και προσπαθώντας να πάει την ατζέντα εκεί, η απάντηση είναι αυτονόητη. Είναι η πολιτική του αποτυχία και η ανεπάρκειά του στα κεφαλαιώδη ζητήματα που συμβαίνουν στην πατρίδα και την κοινωνία.

»Από το θέμα με τις γαλλικές φρεγάτες και την ελληνογαλλική Συμφωνία, μέχρι τους ρυθμούς ανάπτυξης και τις επιτυχίες της χώρας στην οικονομία, στην εργασία, στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε όλα αυτά δεν έχουν εναλλακτική πρόταση, ουσιαστική κριτική, άλλη κατεύθυνση. Έχουν μια αγκύλωση στο παρελθόν και σε συγκεκριμένες συνταγές. Αυτό γίνεται.

Καλή ευκαιρία

»Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσουμε για τον τρόπο, με τον οποίο διαχειρίζονται οι κυβερνήσεις δημόσιο χρήμα, σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή στο ποια είναι η συμπεριφορά των εταιρειών δημοσκοπήσεων ή στο αν υπήρξε απόπειρα χειραγώγησης συγκεκριμένων εταιρειών σε όλη την περίοδο.

»Είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε για το τι έχει γίνει στη χώρα από το 2015 και μετά για όλα αυτά τα ζητήματα. Νομίζω ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση από κανέναν από το πολιτικό φάσμα, από τα πολιτικά κόμματα, για να μπούμε σε αυτή την κουβέντα. Η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση, έχει αυτή την πρόθεση, να μπει στη συζήτηση και να δούμε όλα όσα έχουν συμβεί γύρω από τα ζητήματα αυτά από το 2015 και μετά. Αυτά, όμως, είναι θέματα που τα έχουμε νιώσει και τα έχουμε ζήσει.

»Έχουμε νιώσει και έχουμε ζήσει εταιρείες δημοσκοπήσεων, που σχετίζονται με πρόσωπα του στενού κύκλου του πρώην Πρωθυπουργού, να προσπαθούν με έναν τρόπο να κατασκευάσουν μια πραγματικότητα εικονική.

»Έχουμε δει το προηγούμενο διάστημα δημοσκοπήσεις να προβάλλονται σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων, που αποτελούν δημοσιογραφικούς βραχίονες της τότε Κυβέρνησης, της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που επιχειρούσαν όχι απλώς να χαμηλώσουν πάρα πολύ τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να ψηλώσουν τη Χρυσή Αυγή, μέρες, εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

»Αν αυτό, λοιπόν, δεν είναι ένας πρώτος δείκτης χειραγώγησης ή κατεύθυνσης ή αλλοίωσης της πραγματικότητας -γιατί μπορούμε να τα συγκρίνουμε με τα αποτελέσματα που αμέσως μετά ήρθαν στις εκλογές- τότε τι είναι; Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να τα ξαναθυμηθούμε; Θέλει να τα ξανακουβεντιάσουμε; Θέλει να τα ξαναψάξουμε; Με πολύ μεγάλη χαρά.

Δεν έχει να απολογηθεί για κάτι

»Η Κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Η Κυβέρνηση δεν έχει να απολογηθεί για κάτι. Έχει απαντήσει θεσμικά πέντε φορές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Έχει δημοσιοποιήσει τη λίστα των Μέσων που ενισχύθηκαν. Έχει πράγματα να καταθέσει στον δημόσιο διάλογο, που -όπως αντιλαμβάνεται κάθε πολίτης- είναι σε μια κατεύθυνση πράξεων που έγιναν, εξαιτίας της συγκυρίας που περάσαμε.

»Αλλά, αφού η Αντιπολίτευση θέλει να ξαναπάμε σε αυτά, θέλει να ξαναθυμηθούμε βοσκοτόπια, εξωχώριες  εταιρείες, κάτι εκατομμύρια που χάνονταν στην πορεία για να στηθούν εφημερίδες, θα γίνει.

»Δεν είναι ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε κάποιες εταιρείες που είχαν φτιάξει κάτι μετακλητοί στο Μέγαρο Μαξίμου εκείνη την περίοδο, μαζί με ορισμένες ομάδες φοιτητών, στενών συνεργατών Υπουργού και συνεργάτη του κ. Τσίπρα, που έκτοτε δεν ξαναείδα να έχουν κάνει έρευνες;

»Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει, να λες κάτι που διαφωνεί ο άλλος μαζί σου και να μην εναντιώνεται στην ουσία αυτού που λες, αλλά να προσπαθεί να μπερδέψει χίλια δυο πράγματα. Έχουν γίνει πολιτικά συνθήματα οι ύβρεις σεξιστικού τύπου πλέον. Βεβαίως, να ψάξουμε να δούμε ποιοι είναι αυτοί, να δούμε αν υπάρχει χειραγώγηση, αν υπάρχει κατεύθυνση, γιατί αυτό πέρα από όλα τα υπόλοιπα, είναι κι ένας κίνδυνος για τη Δημοκρατία.

Τι κρύβεται πίσω από τις σκοπιμότητες αυτές

»Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να συζητήσουμε για όλα, για όλο αυτό το χρονικό διάστημα, και επί της ουσίας να αναδείξουμε και τι κρύβεται πίσω από τις σκοπιμότητες αυτές.

Διάβασα πάρα πολύ προσεκτικά την πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

»Για να τεκμηριώσει όλο αυτό το αφήγημα, ξεκινάει ως εξής: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο ξέσπασμα της πανδημίας βρήκε την ευκαιρία ώστε επικαλούμενος επιχειρήματα “κατάστασης έκτακτης ανάγκης”, να προωθήσει αφειδώς πρωτοφανούς ύψους χρηματοδότηση προς τα Μ.Μ.Ε.».

»Επικαλεστήκαμε απλώς μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»; Θεωρεί δηλαδή ότι ο κόσμος δεν χρειαζόταν ενημέρωση για την πανδημία; Το είχαμε ξαναζήσει και πέρυσι και πρόπερσι; Το διαχειρίστηκε και ο κ. Τσίπρας ή κάποιος άλλος τα τελευταία 60-70 χρόνια στην Ελλάδα, στην Ευρώπη ή οπουδήποτε αλλού;

»Δεν χρειαζόταν να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα εμβόλια; Δεν χρειαζόταν να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους, για να κάνουν χρήση του δώρου αυτού της επιστήμης; Ήταν μια κατάσταση που την κατασκευάσαμε από το μυαλό μας και, τη φέραμε ως ευκαιρία για να μοιράσουμε απλώς χρηματοδότηση;

Έχουν λερωμένη τη φωλιά τους

»Μήπως αυτή η χρηματοδότηση κάποιοι από το ΣΥΡΙΖΑ -γιατί θα βγουν αυτά στην πορεία- υποστήριζαν με επιστολή τους ότι δεν ήταν αρκετή και έπρεπε να δοθεί κι άλλη; Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο θέλουν συνεχώς να αναφέρονται σε ζητήματα στα οποία, όχι απλώς έχουν «λερωμένη τη φωλιά τους» σε σχέση με παρελθόν, αλλά η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός ξεπερνά κάθε επίπεδο.

»Ό,τι εξηγήσεις θέλουν να δώσει η εταιρεία που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, να τις δώσει με όλο το φως, με όλη τη διαφάνεια στην Εξεταστική Επιτροπή. Αν χρειαστεί θα γίνει. Ποιο είναι το ζήτημα; Τι θέλει να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μας πει ότι η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση, ο Μητσοτάκης πάει καλά γιατί έδωσε λεφτά στα κανάλια και ότι τα κανάλια συνεργάζονται με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και βγάζουν την εικόνα ότι πάει καλά.

Δεν τα βλέπει ο κόσμος;

»Δηλαδή, θέλει να τα βάλει με ένα οικοσύστημα άλλο, διαφορετικό από τη δική του πολιτική και τα δικά του πεπραγμένα, στο οποίο αποτυπώνεται η πολιτική του αποτυχία. Δεν εξετάζει τις αιτίες της δικής του αποτυχίας. Δηλαδή, τα κανάλια και οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν το πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα η Ελληνογαλλική Συμφωνία;

»Τα κανάλια και οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν το πόσο σημαντικός είναι για τη χώρα ο ψηφιακός μετασχηματισμός; Τα κανάλια και οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν το γεγονός ότι σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, μέσα στον κορονοϊό, έχουν ανοίξει 70.000 δουλειές παραπάνω και υπάρχουν 40.000 περισσότερες επιχειρήσεις απ’ ό,τι είχαμε πριν την πανδημία;

»Τα κανάλια και οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν το γεγονός ότι στον Προϋπολογισμό του 2021, σε σχέση με το 2020, έχουμε αυξημένα  κατά 32% με 40% τα επιδόματα; Όλα αυτά δεν τα νιώθει ο κόσμος; Δεν τα βλέπει; Δεν είναι αποτέλεσμα μιας δουλειάς που γίνεται απ’ αυτή την Κυβέρνηση που, παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, φέρνει σε πέρας και ένα πρόγραμμα που ψήφισε ο ελληνικός λαός;

»Τα κανάλια και οι δημοσκοπήσεις έχουν κάνει διαφορετική την εικόνα σήμερα σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό σε σχέση με αυτή που είχαμε το 2015; Νομίζω ότι όλοι θέλουν να τα συζητήσουμε όλα για όλη την περίοδο, από το 2015 και μετά».