Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη θα μπορούν να απολυμαίνονται και με τη μέθοδο της εκπομπής υπεριώδους ακτινοβολίας (UVC). Την απόφαση πήρε η διοίκηση του ΟΑΣΘ, ενώ την Πέμπτη δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, όπου ανακοινώθηκε ότι θα διατεθούν γι’ αυτό τον λόγο 48.360 ευρώ.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου

Όπως είπε στο GRTimes.gr, ο πρόεδρος και διευθύνων καθηγητής Γιώργος Σκόδρας, κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων των οδηγών και όταν τα λεωφορεία βρίσκονται στα σταθμαρχεία, άτομα από εξειδικευμένο συνεργείο, θα μπαίνουν μέσα στο άδειο λεωφορείο όπου θα τοποθετούν τρεις ειδικές λάμπες, εξέρχονται από το όχημα τα άτομα του συνεργείου και με τηλεχειρισμό τις ενεργοποιούν. Το λεωφορείο ακτινοβολείται περίπου για ένα 10λεπτο, οπότε και απολυμαίνεται πλήρως και σε πολύ σύντομο χρόνο.

Σημειώνεται ότι την περασμένη άνοιξη ο ΟΑΣΘ είχε υλοποιήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα απολύμανσης των λεωφορείων του με ακτινοβολία UVC. Το τεχνητά παραγόμενο υπεριώδες φως, UVC, μπορεί να σκοτώσει μικροοργανισμούς οπότε και είναι χρήσιμο για την απολύμανση επιφανειών που έχουν μολυνθεί με COVID-19.

Διατίθενται στο εμπόριο τέτοιες συσκευές

Στο εμπόριο διατίθενται συσκευές, που εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία , οι οποίες τοποθετούνται στο όχημα, όταν είναι άδειο, εκτός υπηρεσίας, χωρίς επιβάτες και απολυμαίνουν τις επιφάνειες. Το μεγάλο όφελος που καθιστά ελκυστικές τις συσκευές αυτές, είναι η ταχύτητα απολύμανσης. Η απολύμανση με ψεκασμό από προσωπικό συνεργείου απολύμανσης χρειάζεται έως και 40 λεπτά, ενώ με τη συσκευή ο χρόνος μειώνεται ακόμη και στα 5 λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ, που εκτελεί δρομολόγια σε 31 γραμμές του ΟΑΣΘ, έχει πιλοτικά, από τον προηγούμενο Μάιο, δοκιμάσει ένα διαφορετικό σύστημα απολύμανσης του αέρα, το UV Purifier της Valeo.