Γραφείο της αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους θα περιλαμβάνεται στο νέο «Τουρκικό Κέντρο», στη Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το «Κέντρο της Τουρκίας» είναι ένας ουρανοξύστης στο κέντρο της Νέας Υόρκης, στην 1η Λεωφόρο, στο οποίο θα στεγάζεται, μεταξύ άλλων, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ αλλά και το τουρκικό προξενείο.

Τα εγκαίνια μάλιστα, έγιναν με κάθε επισημότητα από τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνοδευόταν από την σύζυγό του, Εμινέ, ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, κίνηση η οποία προκάλεσε δυσφορία και δυσαρέσκεια σε Αθήνα και Λευκωσία.

«Υποχρεωμένοι όλοι να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος»

Σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «όλοι είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουν την κυριαρχία της «τδβκ» και τα δικαιώματα που δόθηκαν στους Τ/κ από το Σύνταγμα του 1960».

Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Eρσίν Τατάρ, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνάντηση, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την εθνική μας υπόθεση, την Κύπρο, μέχρι το τέλος».

«Διαπραγματευτήκαμε για ομοσπονδία για 54 χρόνια. Εμείς πάντα προσεγγίζαμε με καλή πρόθεση και πάντα προσεγγίζαμε με μετριοπάθεια, υποστηρίζαμε τη διαδικασία, αλλά η ε/κ πλευρά, που βλέπει τους Τ/κ σαν μειονότητα και δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με τους Τ/κ, απέρριψε όλα σχέδια και τις προσπάθειες. Και είπαμε τελευταία στο Κραν Μοντάνα ότι δεν θα διαπραγματευτούμε πλέον για ομοσπονδία, θα διαπραγματευτούμε για δύο κράτη» είπε, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συνέχισε, λέγοντας πως «θα διαπραγματευτούμε μαζί σας σήμερα, υπό την ηγεσία σας, υπό την ηγεσία του προέδρου μας και στο πλαίσιο του οράματος που έχουμε εκφράσει, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα των Τ/κ δεν θα παραβιαστούν και ελπίζω να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Τ/κ μαζί μέχρι το τέλος. Όλοι είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουν την κυριαρχία της τδβκ και τα δικαιώματά τους που δόθηκαν από το σύνταγμα του 1960. Από την άποψη αυτή, εμείς, ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να δίνουμε την καλύτερη δυνατή στήριξη στις προσπάθειες σας. Θα περάσουμε από κοινού αυτή τη διαδικασία» κατέληξε ο τούρκος ΥΠΕΞ, απευθυνόμενος στον Ερσίν Τατάρ.