Λίγες μέρες μένουν για το Animasyros 2021 Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, το οποίο θα παρουσιαστεί από τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, για δεύτερη χρονιά, σε phygital μορφή. Προβολές, εκπαιδευτικά εργαστήρια, Αγορά, ανοιχτές συζητήσεις και πολλές ακόμη εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν για 14η χρονιά σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου και μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, διαθέσιμης μέσω της ιστοσελίδας www.animasyros.gr. Οι εργασίες της Αγοράς, θα αναμεταδίδονται ζωντανά μέσω του Καναλιού YouΤube του Animasyros.

Η Αγορά συγκεκριμένα, επιστρέφει για 7η χρονιά, εγκαινιάζοντας μία νέα στρατηγική συνεργασία με το παγκοσμίου φήμης Animation Studio Folimage, σταθερού υποστηρικτή των ταινιών auteur, φημισμένου για τον πλούσιο κατάλογό του. Η συνεργασία με το Animation Studio Folimage, καθώς και οι παρουσιάσεις, τα στρογγυλά τραπέζια, τα σεμινάρια, οι συναντήσεις δικτύωσης που διοργανώνει φέτος η Αγορά, θα προσφέρουν τη δυνατότητα στο διεθνές κοινό που ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη της εμψύχωσης, ή απλώς, την αγαπά, να διευρύνει το δίκτυό του, να προωθήσει το έργο του, να συναντηθεί με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, να ανακαλύψει τη διεθνή κοινότητα και να έρθει σε επαφή με τις επιτυχίες του μέλλοντος.

Για τον σκοπό αυτόν, η Αγορά σε συνεργασία με το Studio Folimage διοργανώνει, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, ένα 4ήμερο εργαστήριο προετοιμασίας (Pitch Coaching Workshop) στη Σύρο, προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες των επιλεγμένων projects στα pitch να προετοιμαστούν αποτελεσματικά, για να παρουσιάσουν, στο πλαίσιο του Pitching Forum στη Σύρο, το υπό εξέλιξη έργο τους στο κοινό και σε μια διεθνή επιτροπή από επαγγελματίες του ανιμέισον.

Κεντρική ομιλήτρια της φετινής Αγοράς είναι η διακεκριμένη καλλιτέχνις Joanna Quinn. Η Βρετανίδα σκηνοθέτρια animation είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη και σημαντική προσωπικότητα στον κόσμο της τέχνης της εμψύχωσης. Είναι γνωστή παγκοσμίως για τις μοναδικές της ικανότητες στο σχεδιασμό και στην απόδοση χαρακτήρων και για το χιούμορ της. Οι ταινίες και τα διαφημιστικά της έχουν κερδίσει πολλά βραβεία, ενώ έχουν λάβει τέσσερις υποψηφιότητες για Bafta, τρεις για Emmy και δύο για Oscar. Η ίδια, θα ταξιδέψει στη Σύρο και θα είναι παρούσα στις εργασίες της Αγοράς αλλά και στην προβολή της τελευταίας της ταινίας «Affairs of the art» που θα προβληθεί στο φεστιβάλ. Η συμμετοχή της στο Animasyros θα είναι η πρώτη της σε φεστιβάλ τα τελευταία δύο χρόνια αφού αν και η δουλειά της κέρδισε πολλές διακρίσεις, λόγω κορωνοϊού δεν μπορούσε να παραβρεθεί για να παραλάβει το βραβείο της.

Η Quinn μαζί με τη Γαλλίδα διευθύντρια παραγωγής της Folimage, Catherine Blanc-Maurizi, την επίσης Γαλλίδα σκηνοθέτρια Hélène Friren, τη Βελγίδα δημοσιογράφο και ιστορικό animation Nancy Denney Phelps και τη Βρετανίδα Μαρινέτα Μακ Κρητικού, θα αποτελέσουν την επιτροπή του Pitching Forum.

Στα πρότζεκτ που συμμετέχουν στο Pitching Forum είναι συνολικά πέντε. Πρόκειται για το «Απομένουν εννιά ζωές», μια ταινία μεγάλου μήκους του συγγραφέα Ζαχαρία Μαυροειδή για τις διάσημες αδέσποτες γάτες των ελληνικών νησιών. Αλλά και «Το μπλε σπιτάκι στην παραλία», την ταινία animation μικρού μήκους του σκηνοθέτη Nicolas Fattouh με πρωταγωνιστές δύο αδέρφια που τσακώνονται για το πατρικό τους σπίτι και καταλήγουν να καταστρέψουν όλους τους δεσμούς που τους φέρνουν κοντά. Στο Pitching Forum συμμετέχει επίσης «Ο θάνατος των εραστών Πάολο και Φραντσέσκα», μια ταινία animation μικρού μήκους της συγγραφέας Νικολέττας Χουχουλή και της σκηνοθέτριας Ευτυχίας Μαρία Κονδύλη. Η ιστορία τοποθετείται στην Ιταλία του 1285 όπου δύο παράνομοι εραστές δολοφονούνται δικάζονται μετά θάνατον για την αμαρτία που διέπραξαν εν ζωή. Το τέταρτο πρότζεκτ είναι η τηλεοπτική σειρά 52 επεισοδίων μικρού μήκους «Η γιαγιά μου είναι κατάσκοπος» που έγραψε ο Alban Rodriguez και σκηνοθέτησε ο John Gatehouse. Εδώ, δυο παιδιά και η γιαγιά τους – πρώην κατάσκοπος – μάχονται κόντρα στους ρυτιδιασμένους γέρους και μεγαλομανείς αντιπάλους τους για να σώσουν τον κόσμο. Το Forum κλείνει με το «Fishbowl», την ταινία animation μικρού μήκους που έγραψε και σκηνοθέτησε η Δάφνη Ξουράφη. Πρωταγωνιστής ένα παιδί που προσπαθεί να βοηθήσει τη μητέρα του στη δουλειά της, δημιουργώντας υποβρύχια πλάσματα που καταλαμβάνουν την πόλη.

Ο νικητής του Pitching Forum Agora Animasyros θα ανακοινωθεί στην πανηγυρική τελετή λήξης του Φεστιβάλ στις 26 Σεπτεμβρίου, και θα φιλοξενηθεί για έναν μήνα, στις αρχές του 2022, στο Studio Folimage, στη Valence της Γαλλίας, ώστε να δημιουργήσει την ταινία του με τις παρεχόμενες από το στούντιο εγκαταστάσεις.

Η Quinn με την Phelps θα συμμετάσχουν και στην ομιλία «Η γυναίκα πίσω από τη Beryl». Οι δυο τους θα συζητήσουν πώς η Joanna ξεκίνησε να ασχολείται με τα κινούμενα σχέδια, την πρώιμη δουλειά της, τη γέννηση της Beryl, τη φωνή της Beryl και οτιδήποτε άλλο σκέφτονται.

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα της Αγοράς, ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσίαση της Géraldine Baché, Υπεύθυνη προγραμμάτων του Annecy  MIFA με τίτλο «To Animation du Monde του Annecy στο Animasyros». Η Geraldine Baché θα παρουσιάει το ρόλο και την συνεισφορά του Προγράμματος του Annecy, Αnimation du Monde στην αφύπνιση των συμπαραγωγών στην περιοχή της Μεσογείου.  Θα μοιραστεί επίσης παραδείγματα και μελλοντικά πρότζεκτς.

Η ίδια διαθέτει πολυετή εμπειρία με πάνω από είκοσι χρόνια δραστηριότητας στον χώρο του πολιτισμού και των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ασχολείται με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Annecy και την αγορά του (Mifa) τα τελευταία 20 χρόνια. Συναντήθηκε και συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα στον τομέα του ανιμέισον όπως οι Ray Harryhausen, Peter Lord, Tim Burton, Henry Sellick ή Richard Williams. Μετά από 10 χρόνια αποφάσισε να θέσει την εμπειρία της στην υπηρεσία νέων ταλέντων, παρέχοντας καθοδήγηση στα πρώτα στάδια της δουλειάς τους και προωθώντας τη διαδικασία παραγωγής. Οι Mifa Pitches, Animation du Monde και πρόσφατα το Annecy Festival Residency είναι μερικά από τα προγράμματα που διαχειρίζεται.

Μια καινοτομία της φετινής Αγοράς είναι η παρουσιάσεις που θα κάνουν για πρώτη φορά ελληνικές πλατφόρμες on demand περιεχομένου. Συγκεκριμένα, η Δάφνη Μπετχτσή, διευθύνουσα σύμβουλος και ο Τάσος Μελεμενίδης επικεφαλής προγράμματος του Cinobo, θα μιλήσουν για την πρώτη ελληνική streaming πλατφόρμα που ειδικεύεται στον ανεξάρτητο κι arthouse κινηματογράφο. Ο Γρηγόρης Κοκκινάκης, διευθυντής περιεχομένου κινηματογράφου και VOD στην Cosmote TV θα παρουσιάσει την Νο 1 συνδρομητική τηλεόραση στην ελληνική αγορά με συνδρομές σε πάνω από 575 χιλιάδες νοικοκυριά. Ο Κωνσταντίνος Μπουρούνης, προϊστάμενος νεανικού και digital προγράμματος της ΕΡΤ θα αναφερθεί στο Ertflix, τη νέα δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ.

Για τους λάτρεις του ντοκιμαντέρ, η σκηνοθέτρια Ilze Burkovska Jacobsen από τη Λετονία, θα δώσει την ομιλία με τίτλο «Ο Αγαπημένος μου Πόλεμος – Aφηγηματικό ντοκιμαντέρ animation».  Πώς μπορεί το animation να επηρεάσει το αφηγηματικό ντοκιμαντέρ; Πώς έχει επηρεάσει συγκεκριμένα την απόδοση της πλούσιας ιστορίας της Λετονίας στην τελευταία ταινία της Ilze «Ο αγαπημένος μου πόλεμος»; Πώς έχει βοηθήσει το animation να παραμείνει η αφήγηση τόσο αληθινή όσο και ποιητική ταυτόχρονα; Σε αυτές τις ερωτήσεις θα απαντήσει η σκηνοθέτρια, η οποία μαζί με τον σύζυγό της, σκηνοθέτη και παραγωγό Trond Jacobsen, ίδρυσαν την εταιρεία Bivrost film το 2000, η οποία εξειδικεύεται σε ταινίες κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ για παιδιά καθώς και δημιουργικά ντοκιμαντέρ με κοινωνικό μήνυμα  για ενήλικο κοινό.

Πιο μουσικό προσανατολισμό θα έχει η ομιλία του Ιταλού συνθέτη Cristian Sensini με τίτλο «Σύνθεση για κινούμενα σχέδια». Ο ίδιος θα εξηγήσει τη διαδικασία συγγραφής μουσικής για ταινίες, τις προκλήσεις και τις περιπλοκές της σύνθεσης ειδικά για κινούμενα σχέδια σε αντίθεση με τις ταινίες ζωντανής δράσης. Ο βραβευμένος συνθέτης, πιανίστας και φλαουτίστας με σπουδές κλασικής και τζαζ μουσικής, θα μοιραστεί την εμπειρία του όσο συνεργάζεται με την Signe Baumane στις δύο ταινίες κινουμένων σχεδίων της, το «Rocks in my Pocket» και το «My Love Affair with Marriage» που θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Από τα στρογγυλά τραπέζια, ξεχωρίζει εκείνη με τίτλο «Παραγωγή ανιμέισον εν μέσω Covid στην Ελλάδα: 3 περιπτώσεις».  Εκεί, ο σκηνοθέτης Χαράλαμπος Μαργαρίτης και η ιστορικός Μαρία Σαμπατακάκη παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο φιλμ «Τόποι του Ελληνισμού: Ερμούπολη», το οποίο επιλέχθηκε ως ταινία έναρξης του Animasyros 2021 Πρόκειται  για ένα animated ντοκιμαντέρ μικρού μήκους το οποίο αναδεικνύει την ιστορία της πόλης της Ερμούπολης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Παράλληλα, η βραβευμένη σκηνοθέτρια και animator Έφη Παππά θα μιλήσει για την ταινία της «Ανάμεσα». Πρωταγωνιστές, η Βίκυ που δεν έχει χρόνο να φάει το πρωινό της, ο μικρός Ανδρέας που δεν μπορεί να διασχίσει το δρόμο λόγω της κίνησης κι ένας τραπεζίτης που χρειάζεται επειγόντως να πάει στην τουαλέτα δεν μπορεί να βρει την κατάλληλη στιγμή. Ο χρόνος παγώνει ξαφνικά και σαν το mannequin challenge όλα σταματούν. Εκτός από αυτούς. Η τρίτη περίπτωση είναι της ταινίας «Μινέ» της σκηνοθέτριας Δάφνης Ξουράφη. Το φιλμ της παρουσιάζει την Αμίνα, η οποία ζει στη μεγαλούπολη, δουλεύοντας από το σπίτι. Όταν οι πιέσεις της ενήλικης ζωής ξεχειλίζουν, το σπίτι της ζωντανεύει με περίεργους και ασυνήθιστους τρόπους, αναγκάζοντάς την να αντιμετωπίσει έναν αόρατο εχθρό για να σώσει την ημέρα στη δουλειά.

Την δική του βαρύτητα έχει το στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Ελληνικοί μηχανισμοί στήριξης για νέους δημιουργούς στο animation». Εδώ, θα συμμετάσχουν η Βασιλική Διαγουμά, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων του ΕΚΟΜΕ, η Αθηνά Καλκοπούλου, διευθύντρια της Διεύθυνσης Διανομής και Προώθησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και ο Παναγιώτης Κυριακουλάκος, Επίκουρος Καθηγητής Ψηφιακού Animation στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κι Αντιπρόεδρος της AΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ.