Τα επίπεδα ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο Covid-19 μειώνονται με την πάροδο των μηνών, δηλώνει η Pfizer ως βασικό επιχείρημα για την έγκριση της λεγόμενης τρίτης δόσης στις ΗΠΑ.

Το σκεπτικό της εταιρείας παρατίθεται σε έγγραφο που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων Φαρμάκων (FDA), έγγραφο που θα αξιολογηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή την Παρασκευή για την έγκριση ή μη της αναμνηστικής δόσης.

Δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές της Pfizer δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του αρχικού εμβολιασμού υποχωρεί κατά περίπου 6% κάθε δίμηνο μετά τη δεύτερη δόση, λέει η εταιρεία. Επιπλέον, τα κρούσματα μεταξύ εμβολιασμένων είναι πιο συχνά μεταξύ αυτών που είχαν λάβει τη δεύτερη δόση πολλούς μήνες πριν.

Ακόμα, η φαρμακοβιομηχανία επικαλέστηκε δεδομένα που συλλέχθηκαν σε πραγματικές συνθήκες στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, τα οποία επίσης δείχνουν πρώτη της αποτελεσματικότητας.

Στοιχεία από το Ισραήλ υποδεικνύουν ότι η τρίτη δόση επαναφέρει υψηλά επίπεδα προστασίας, περίπου 95%, ενώ μελέτη σε 300 άτομα δείχνει ότι η αναμνηστική δόση προκαλεί αυξημένη ανοσοαπόκριση συγκριτικά με τη δεύτερη.

Ωστόσο πολλοί ειδικοί αμφισβητούν την ανάγκη αναμνηστικής δόσης: κορυφαίοι επιστήμονες, ανάμεσά τους ειδικοί της FDA και του ΠΟΥ, δημοσίευσαν αυτή την εβδομάδα άρθρο στο Lancet στο οποίο δήλωναν ότι τα διαθέσιμα δεδομένα δεν δικαιολογούν νέο γύρο εμβολιασμών για τον γενικό πληθυσμό.