Η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού κυμαίνεται μεταξύ 83%-94% με βάση διάφορα δεδομένα και μεθόδους καταγραφής, που σημαίνει ότι είναι κατά πολύ μεγαλύτερη της αποτελεσματικότητας των ξένων εμβολίων. Την δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι, το οποίο έχει αναπτύξει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V.

«Η αποτελεσματικότητα όσον αφορά την προστασία του εμβολίου Sputnik-V, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας όπως καταγράφονται σήμερα κυμαίνεται από το 83% έως το 94%…Την ίδια στιγμή η αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και Moderna, σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών και ισραηλινών πανεπιστημίων κυμαίνεται από το 40% και κάτι έως το 52%, κάτι που φυσικά είναι σημαντικά χειρότερο» δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.

Ο Γκίντσμπουργκ επισήμανε επίσης ότι η επιδημιολογική κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα «στην πραγματικότητα μηδένισε την αγορά των εμβολίων». Σύμφωνα με τον ίδιο, το ένα δισεκατομμύριο των κατοίκων του πλανήτη, που έχουν εμβολιασθεί με τα ξένα εμβόλια, πρέπει να επανεμβολιασθούν για να αυξηθεί ο αριθμός των αντίστοιχων αντισωμάτων σε αρκετά υψηλό επίπεδο.

Ο διευθυντής του ινστιτούτου Γκαμαλέι, είπε επίσης ότι για να γίνει ελεγχόμενη η μόλυνση που μεταδίδεται μέσω της μετάλλαξης αυτής, θα πρέπει να εμβολιασθεί το 70-75% του πληθυσμού της χώρας, καθώς με ένα τέτοιο ποσοστό εμβολιασμένων η νόσος θα αρχίσει να φθίνει. Τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει διαρκώς να παρακολουθούμε τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού ώστε τα εμβόλια να παραμένουν αποτελεσματικά.

Αναφερόμενος στην μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι η εμφάνιση της άλλαξε την τακτική και στρατηγική του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, καθώς τώρα πρέπει να διατηρείται διαρκώς ένα υψηλό επίπεδο αντισωμάτων.

Δεδομένης αυτής της αλλαγής, ο Γκίντσμπουργκ είπε τέλος ότι το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας αντέδρασε πολύ γρήγορα στην μεταβαλλόμενη αυτή κατάσταση και έδωσε οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες οι πολίτες πρέπει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο Sputnik- Light μια φορά ανά έξι μήνες.