Γεγονότα και συναντήσεις από την ζωή του Μίκη Θεοδωράκη πάντα κέντριζαν το ενδιαφέρον και σχόλια και διάλογοι έβρισκαν τον τρόπο να έρχονται στη δημοσιότητα.

Σχεδόν έναν αιώνα ζωής και δεκαετίες επιτυχιών διεθνούς εμβέλειας, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε γνωρίσει το «πάνθεον» των σπουδαίων προσωπικοτήτων όλου του κόσμου.

Ένα από τα περιστατικά που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι η συνάντηση του Μίκη Θεοδωράκη με την Μέριλιν Μονρόε.

Oταν ο Μίμης Ανδρουλάκης τον ρώτησε κάποτε πώς του φάνηκε η Μέριλιν Μονρόε, ο Μίκης απάντησε:

«Δεν είναι του γούστου μου! Ήταν μια ξανθιά βλάχα».

Πού τη γνώρισε; «Είχα πάει με τον σκηνοθέτη Πάουελ στο εστιατόριο του στούντιο όταν περνούσα τη μουσική στο “Honeymoon” (τέλη της δεκαετίας του ’50). Εκείνη στο διπλανό στούντιο γύριζε το “Ο πρίγκιπας και η χορεύτρια” με τον Λόρενς Ολίβιε. Συνάντησα τον συγγραφέα Αρθουρ Μίλερ, επίσημο εραστή της τότε, να της κρατά την τσάντα έξω από τις τουαλέτες. Ηταν αριστερός και πιάσαμε συζήτηση. Οταν βγήκε η Μονρόε, με σύστησε: “Ενας έλληνας συνθέτης”. Με κάλεσε σε γεύμα. Η Μέριλιν Μονρόε, ξανθιά, με το μαντίλι στο κεφάλι, έμοιαζε με χαμογελαστή ρωσίδα χωριατοπούλα». Κάποια χρόνια αργότερα Μίλερ και Ολίβιε θα είναι από τους πρώτους στο διεθνές κίνημα για την απελευθέρωση του Μίκη-δεσμώτη της χούντας

Πηγή: Protagon.gr