Οι Ιωνικές Γιορτές επιστρέφουν στο Αλσος Νέας Σμύρνης από την Πέμπτη 26 Αυγούστου έως και την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021.

Για το διάστημα αυτό, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα 42 εκδηλώσεων πολιτισμού, με καθημερινή εναλλαγή προγράμματος, που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, μουσικά αφιερώματα.

Φέτος εντάχθηκε στο πρόγραμμα μια ειδική ενότητα παραστάσεων, με μεγάλες μουσικές και θεατρικές παραγωγές, τιμώντας την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Κορυφαία εκδήλωση αποτελεί ο «Ανεμος Λευτεριάς», ένα πολυθέαμα λόγου και μουσικής, ένα επετειακό που φωτίζει εμβληματικές στιγμές του ’21.Πρόκειται για μια εκδήλωση μνήμης, η οποία θα παρουσιαστεί και στο Ηρώδειο, με την ιστορία να ζωντανεύει μέσα από τα απομνημονεύματα των αρχηγών του Αγώνα, τα διηγήματα και τα ποιήματα λογοτεχνών, τα δημοτικά τραγούδια που συνδυάζονται και εναλλάσσονται με συνθέσεις κορυφαίων συνθετών(Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Τσιτσάνης κ.ά.), με τους σολίστες της καταξιωμένης ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Νέας Σμύρνης, Βαγγέλης Χατζατουριάν, «το φετινό μας πρόγραμμα είναι από τα πιο πλούσια καλλιτεχνικά στην ιστορία του θεσμού και  παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, λόγω του προβλήματος με την πανδημία, αποφασίσαμε να φιλοξενήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιτέχνες, για να συμβάλλουμε κι εμείς όσο μπορούμε στην ανάκαμψη του πολιτισμού και των ανθρώπων του.»

Το πρόγραμμα αναλυτικά

Στο φετινό πρόγραμμα θα δούμε σημαντικές παραστάσεις, ενδιαφέρουσες performances, κωμωδίες, καθώς και άλλες μορφές έκφρασης. Αξίζει να αναφερθεί η μεγάλη επιτυχία από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, «Mute» με τον Γιώργο Χρυσοστόμου (29/8) και η πολύ καλή παράσταση «Οι Αθάνατες», με τη Μαίρη Βιδάλη, που διαδραματίζεται στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης (1/9), όπως και η «Βασίλισσα Αμαλία», με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και την Καλλιόπη Ευαγγελίδου σε σκηνοθεσία του πολύ καλού Ενκε Φεζολλάρι  (2/9).

Επίσης, αξίζει να αναφερθούν, η πολύ καλή παράσταση «Η σιωπή δεν είναι χρυσός», (9/9) του Μαυρίκιου Μαυρικίου, μια αληθινή βιογραφική ιστορία που ασχολείται με το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και η παράσταση που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς, «Η φωνή της Λουντμίλα», με την Ηρώ Μουκίου (10/9).

Η θρυλική κωμωδία των Τσιφόρου-Βασιλειάδη, «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός», με τον Χάρη Ρώμα, αλλά και πλειάδα καλών ηθοποιών έρχεται στο Αλσος στις 11/9. Τέλος δύο ακόμη σπουδαίες παραστάσεις, στις 16/9 η «Βασίλισσα Μαντώ» που αναφέρεται στη δράση της Μαντώς Μαυρογένους και στη συμβολή της στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία, αλλά και η αριστουργηματική κωμωδία που ανεβαίνει από το 1951 στις θεατρικές πρωτεύουσες Ευρώπης και Αμερικής, το «Νυφικό Κρεβάτι», σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ρήγα, με την Πηνελόπη Αναστασοπούλου και τον Ορέστη Τζιόβα (18/9).

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ο «Λουκής Λάρας» (20/9), με τον Μανώλη Μαυροματάκη, μια εναλλακτική πρόταση για τον εορτασμό της επετείου της Επανάστασης του ’21 από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με τη διαχρονικότητα του αντι-ήρωα να καθιστά το έργο πιο επίκαιρο από ποτέ, οι «Μπαμπούλες» (26/9), μια ανατρεπτική κωμωδία από τον βραβευμένο σκηνοθέτη Νικορέστη Χανιωτάκη και  η «Αγρια Δυση» (27/9) ένα κρητικό γουέστερν, μια σπαρταριστή κωμωδία γεμάτη πάθος για τη ζωή και αγάπη για την Ελλάδα.

Στις Ιωνικές Γιορτές θα δούμε επίσης συναυλίες με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής, όπως η Γλυκερία  (31/8), η Ελένη Δήμου (3/9), η Ζωή Τηγανούρια  (4/9), ο Βαγγέλης Γερμανός και η Μιρέλλα Πάχου που συμπράττουν σε μια μοναδική μουσική συνάντηση (7/9), ο Παντελής Θαλασσινός (6/9) που ερμηνεύει τραγούδια από την θρυλική εποχή των Λαθρεπιβατών μέχρι σήμερα. Τέλος, η Ρίτα Αντωνοπούλου (13/9), ο Χρήστος Θηβαίος (14/9) και ο Ορφέας Περίδης (15/9) μας καλούν να διασκεδάσουμε μαζί τους.

Στο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν το Αφιέρωμα στους Νίκο Καββαδία και Μάνο Ελευθερίου (21/9), αλλά και το «Νέα Σμύρνη, όμορφη Πολή Μαγική, ταξιδεύοντας με τον Μίκη και τον Μάνο», με τους διακεκριμένους λυρικούς καλλιτέχνες, Αντώνη Κορωναίο και Ελένη Δάβου και τη φιλική συμμετοχή του Γιάννη Καρυτινού (22/9). Επίσης η επετειακή συναυλία «21 τραγούδια για το ’21» με τη Μαίρη Εσπερ, σε μια σειρά από παραδοσιακά, αλλά και σύγχρονα τραγούδια εμπνευσμένα από τον ηρωικό αγώνα της λευτεριάς (24/9).

Παράλληλα με τις Ιωνικές Γιορτές θα διεξαχθεί και το Open Air Cinema Festival από τις 10 έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Ένα ιδαίτερο  θερινό σινεμά στο Ιωσηφόγλειο Μεγάρο, με 10 προβολές αφιερωμένες στον Κουβανέζικο Κινηματογράφο.

Να σημειωθεί ότι η συναυλία της Γλυκερίας και του Παντελή Θαλασσινού θα πραγματοποιηθούν με τη Συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής, ενώ η συναυλία της Ζωής Τηγανούρια με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού https://www.facebook.com/culturens