Νεκρός είναι ένας από τους πιο γνωστούς αρνητές των εμβολίων κατά του κοροναϊού στις ΗΠΑ, ο 62χρονος ραδιοφωνικός παραγωγός Φιλ Βάλενταϊν. Ο 62χρονος απεβίωσε το Σάββατο. Την είδηση ανακοίνωσε το WWTN Radio στο οποίο εργαζόταν. «Παρακαλώ κρατήστε την οικογένεια Βάλενταϊν στις σκέψεις και τις προσευχές σας» ανέφερε ο ραδιοφωνικός σταθμός σε ανάρτησή του στο Twitter.

Είχε διαγνωστεί με κοροναϊό

Ο θάνατός του έρχεται μετά από περίπου ένα μήνα αφότου ο ραδιοφωνικός παραγωγός ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι είχε διαγνωστεί με κοροναϊό. Στην εκπομπή του, ο Βαλεντάιν είχε υποβαθμίσει ξανά και ξανά τη σημασία του εμβολιασμού κατά του ιού.

Μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβριο είχε πει ότι πίστευε ότι οι πιθανότητες του να πεθάνει από την Covid-19 ήταν «πιθανώς πολύ λιγότερες από το 1%», όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN.

Το μήνυμά του, ωστόσο, άλλαξε στα τέλη Ιουλίου, όταν η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι ο Βάλενταϊν νοσηλεύεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, έχοντας πνευμονία και τις συναφείς παρενέργειες λόγω του κοροναϊού.

Είχε μετανιώσει για την στάση του;

«Ο Φιλ θα ήθελα να γνωρίζουν οι ακροατές του ότι μολονότι ουδέποτε υπήρξε “αντι-εμβολιαστής”, μετανιώνει που δεν πήρε πιο σαφή θέση “υπέρ του εμβολίου” και ανυπομονεί να βρεθεί σε θέση να υποστηρίξει αυτή την άποψη μόλις επιστρέψει στα ερτζιανά, πράγμα που ελπίζουμε όλα να γίνει σύντομα», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του αδελφού του.

Ο Μαρκ Βαλεντάιν είπε σε συνέντευξή του στο CNN στις 26 Ιουλίου, ότι ο αδελφός του τα πήγαινε καλύτερα, αλλά ήταν ακόμα σε πολύ δύσκολη κατάσταση, και ανέπνεε με (μηχανική) βοήθεια. «Τώρα αναγνωρίζει ότι μην κάνοντας τον εμβολιασμό προκάλεσε πιθανώς μια ομάδα άλλων ανθρώπων να μην εμβολιαστούν», είπε στη συνέντευξη. «Και ότι μετανιώνει (γι’ αυτό)».

«Αυτή είναι μια πραγματική απειλή, είναι μια πραγματική κρίση δημόσιας υγείας και είναι κάτι που αν χρειαζόταν να ξανακάνει… η απορριπτική του στάση δεν θα ήταν αυτή που ήταν και θα είχε εμβολιαστεί και θα ενθάρρυνε όλους να εμβολιαστούν», πρόσθεσε.