Ιδιωτικές εταιρείες αναμένεται να καλύψουν τα κενά στα νοσοκομεία από τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Στο υπουργείο Υγείας επεξεργάζονται πώς θα γίνει η κάλυψη, με το μεγαλύτερο ζήτημα να δημιουργείται στο λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων, καθώς ανεμβολίαστοι είναι περίπου 20%.

Το σχέδιο, σύμφωνα με το OPEN, προβλέπει την αντικατάσταση των μη εμβολιασμένων στο ΕΣΥ που θα βγουν σε αναστολή, με εργαζόμενους λοιπού προσωπικού από ιδιωτικές εταιρείες. Μάλιστα, οι υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας, σίτισης, ακόμα και διοικητικό προσωπικό να αντικατασταθούν με εξωτερική ανάθεση.

Όπως αναφέρεται σχετικά, έχει ήδη ζητηθεί από νοσοκομεία να προετοιμάσουν το πλάνο και να αναφέρουν πόσα άτομα χρειάζεται να αντικαταστήσουν που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Κοντοζαμάνης: Ο νόμος για τους ανεμβολιάστους θα εφαρμοστεί

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ήταν σαφής και κατηγορηματικός.

Διεμήνυσε πως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στο ΕΣΥ «ο νόμος θα εφαρμοστεί», που σημαίνει πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα βγουν σε αναστολή.

Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία είναι εθνικά απαραίτητη για την δημόσια υγεία, κοινωνικά ευαίσθητη γιατί προτρέπει τους λίγους για να μην βλάψουν την συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Επιπλέον, πρόκειται για μία μελετημένη ρύθμιση διότι προτάσσει τις κατηγορίες των εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

«Η Βουλή έχει νομοθετήσει σχετικά και σε μία ευνομούμενη Πολιτεία είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο ευάλωτα. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες τάσεις , ούτε μισόλογα και ναι μεν αλλά ούτε και αστερίσκους» τόνισε χαρακτηριστικά.