Νέο διπλωματικό «χαστούκι» για την Τουρκία, καθώς και το Συμβούλιο της Ευρώπης στηρίζοντας ουσιαστικά τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητάει από τον Ταγίπ Ερντογάν να ανακαλέσει τις αποφάσεις του για τα Βαρώσια.

Έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΣΑ

«Τέτοια μονομερή δράση είναι λυπηρή, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία αναγνωρίζονται πλήρως από το Συμβούλιο της Ευρώπης», υπογραμμίζει η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρία Πετσίνοβιτς Μπούριτς

Στη δήλωσή της η ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκφράζει ανησυχία για τις ανακοινώσεις στις οποίες προέβησαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στις 20 Ιουλίου από τα Κατεχόμενα της Κύπρου και σημειώνει:

«Ζητούμε την αντιστροφή αυτής της απόφασης. Ο διάλογος μεταξύ των δύο κοινοτήτων πρέπει να συνεχιστεί».

Η ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζει παράλληλα την ελπίδα ότι η προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια θα συμβάλει στην επανέναρξη των συνομιλιών.

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι έτοιμο να υποστηρίξει τις προσπάθειες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών προς την κατεύθυνση αυτή. Τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις εγγυήσεις που παρέχει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», καταλήγει η κα Μπούριτς.

Συνεχίζει τις προκλήσεις

Στο μεταξύ η ηγεσία του ψευδοκράτους, συνεχίζει να προκαλεί και σε ανακοίνωσή της ισχυρίστηκε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων «είναι προς την κατεύθυνση της προστασίας και της αποκατάστασης δικαιωμάτων».

Αναφέρει ότι «δεν μπορεί να τίθεται θέμα να μεταβιβαστεί σε οποιανδήποτε άλλη διοίκηση το κλειστό Βαρώσι, που είναι έδαφος της τδβκ, το οποίο θα μετατραπεί σε μέρος της ζωής απαλλασσόμενο από του να είναι αιχμάλωτο του κυπριακού προβλήματος».

Μάλιστα προσθέτει στο ίδιο μήκος κύματος ότι έγινε το πρώτο βήμα να αποκτήσει ζωή η περιοχή, σημειώνοντας ότι στην περιοχή που άνοιξε έχουν καταχωρηθεί 36 αιτήσεις Ελληνοκυπρίων στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών.

Δύο κράτη

Στη δήλωση της τουρκοκυπριακής «προεδρίας» αναφέρεται επίσης ότι με την απόφαση του ψευδοκράτους, ελέχθη ότι η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, «η οποία αναγνωρίστηκε ως αποτελεσματικό ένδικο μέσο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις που θα αφορούν και τις τρεις θεραπείες, δηλαδή την αποζημίωση, την ανταλλαγή και την επιστροφή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η τουρκοκυπριακή «προεδρία» επιτίθεται κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι δεν θέλει την αλλαγή του status quo και επιτίθεται κατά της ΕΕ ότι παραγνωρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά και επαναλαμβάνει την εκτός πλαισίου ΟΗΕ θέση της Άγκυρας για οριστική διχοτόμηση της Κύπρου με τη «λύση» των δύο κρατών.