Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα μπορούσαν να μείνουν στην Ιστορία ως η κορυφαία αθλητική διοργάνωση που έχει γίνει στον πλανήτη. Τα υπέροχα στάδια, η εξελιγμένη τεχνολογία, οι ευγενέστατοι εθελοντές και η σπουδαία οργάνωση θα σηματοδοτούσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της νέας εποχής.

Ωστόσο η πανδημία που έπληξε την ανθρωπότητα δεν μπορούσε να μην αφήσει το σημάδι της και στους Ολυμπιακούς, που μετά την αναβολή του ενός έτους μπορεί να ξεκίνησαν, αλλά σίγουρα δεν έχουν το αποτέλεσμα που περίμεναν όλοι.

Οι αρκετά φοβικοί Ιάπωνες απαγόρευσαν λόγω κορωνοϊού το κοινό στα γήπεδα και τα αγωνίσματα διεξάγονται μπροστά σε άδειες καρέκλες, γεγονός που συζητείται ευρέως μεταξύ των αθλητών. Ακόμα και η μουσική που έχουν επιστρατεύσει οι διοργανωτές για να καλύψει τη βουβαμάρα μάλλον κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Η πρωταθλήτρια της τοξοβολίας Ευαγγελία Ψάρρα, που δεν έχει χάσει εναρκτήρια τελετή στους έξι Ολυμπιακούς στους οποίους έχει πάρει μέρος, μου είπε ότι αυτή ήταν η πιο παράξενη τελετή έναρξης.

Αδειες κερκίδες

Οι αθλητές προσπαθούν βέβαια να αφήσουν στην άκρη τις άδειες κερκίδες και να επικεντρωθούν στον στόχο τους, αλλά δεν είναι εύκολο. Στον αγώνα του Πετρούνια, για παράδειγμα, μπορούσες να διασχίσεις όλο το γήπεδο από τη μια κερκίδα στην άλλη χωρίς κανείς να σε σταματήσει, λες και είσαι σε ματς Α’ τοπικού, καθώς και οι εθελοντές που ήταν επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον αδιαφορούσαν μην έχοντας δουλειά. Ισως να υπέθεσαν ότι αφού αυτός μπήκε μέσα, κάποιος θα είναι, ας τον αφήσουμε…

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι του Τόκιο, παρά τις αντιδράσεις ολίγων που δεν ήθελαν τους Αγώνες, είναι εμφανώς στενοχωρημένοι με την απαγόρευση της εισόδου και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα. Στην ποδηλασία δρόμου, παρά την απαγόρευση, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες να θαυμάσουν τον αγώνα, ενώ κάθε φορά που αντικρίζουν ένα λεωφορείο με αθλητές να περνά από τον δρόμο σταματούν, σηκώνουν τα χέρια και χαιρετούν με ένα μεγάλο χαμόγελο στο στόμα. Τους λείπουν οι Ολυμπιακοί και το δείχνουν συνεχώς, κόντρα στους φόβους της κυβέρνησης για εξάπλωση του κορωνοϊού.

Τουλάχιστον θα μπορούν οι διοργανωτές να υπερηφανεύονται για τους πιο «πράσινους» αγώνες στην Ιστορία καθώς όλα ανακυκλώνονται και τίποτα δεν πάει χαμένο. Από τα φαγητά και τα πλαστικά μέχρι τα χάρτινα κρεβάτια στο Ολυμπιακό Χωριό. Η βιώσιμη ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνίας σίγουρα πρέπει να οργανωθεί από τους Ιάπωνες…