Ο εορτασμός των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση μπορεί να έτυχε στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, όμως ακόμα κι έτσι, λειτούργησε όχι μόνο ως επέτειος, αλλά και ως ευκαιρία η χώρα να επανασυστηθεί στο διεθνές σκηνικό – πράγμα που χρειαζόταν, έπειτα από μια δεκαετία εσωστρέφειας. Ισως πιο ενδεικτικά, αυτό φάνηκε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, όπου τρεις χώρες που δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους έστειλαν αντιπροσώπους στην Ελλάδα.

Οι φωτογραφίες τους, από αυτές του πρίγκιπα Καρόλου και της Καμίλα έως εκείνες του ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν, να αποτίουν φόρο τιμής σε μια χώρα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια συγκαταλεγόταν στα PIGS, ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, ενώ τα γαλλικά αεροσκάφη που διέσχισαν τον αττικό ουρανό προοικονομούσαν και μια μελλοντική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Οι εκδηλώσεις

Η ιστορική πλευρά ήταν η μία – και ήταν σημαντική από την πλευρά της ενίσχυσης των παραδοσιακών δεσμών της χώρας με ευρωπαϊκές δυνάμεις και άλλους συμμάχους στην ευρύτερη περιοχή. Με την ευκαιρία, η Ελλάδα αναδείκνυε τις θέσεις της και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με στόχο να αναδειχθεί στον σταθεροποιητικό παράγοντα της Ανατολικής Μεσογείου. Το rebranding, που λοιδορήθηκε το προηγούμενο διάστημα, προκύπτει ωστόσο και από την αναπτυξιακή διάσταση του εορτασμού, και αποτελεί επί της ουσίας την προσπάθεια της χώρας να επανασυστηθεί μέσω και της διπλωματίας της επετείου.

Μεγάλο ρόλο σ’ αυτό θα παίξει και το επικείμενο φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», το οποίο παρουσιάστηκε από την αρχή του χρόνου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου. Το μεγαλύτερο κομμάτι του αναμένεται να διεξαχθεί το φθινόπωρο, με ομιλίες σε χώρους-τοπόσημα της Αθήνας. Οι ενότητες στις οποίες έχει χωριστεί είναι τρεις. Οι δύο πρώτες θα έχουν συμμετέχοντες κοινωνικούς εταίρους και φορείς, με στόχο να σκιαγραφήσουν τις προοπτικές της χώρας σε ορίζοντα εικοσαετίας, ενώ αναμένεται να διεξαχθεί και μια σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης για σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο μέλλον.

«Παρών» ο Μενέντεζ

 Η διπλωματία του εορτασμού, ωστόσο, αφορά κυρίως την τρίτη ενότητα – από ένα «παράθυρο στο μέλλον» δεν μπορεί να λείπει η διεθνής παρουσία. Στόχος είναι στη συγκεκριμένη ενότητα να φιλοξενηθούν οι παρεμβάσεις εξεχουσών προσωπικοτήτων εκτός των ελληνικών συνόρων, οι οποίοι ως κεντρικοί ομιλητές πλέον θα κληθούν να περιγράψουν τις βασικές τάσεις που διαμορφώνονται έπειτα από μια πανδημία που επηρέασε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά και για τον ρόλο της Ελλάδας στον κόσμο που φτιάχνεται αυτή την περίοδο. Στόχος, με τη συμμετοχή τους, είναι να συμβάλουν στη διεθνή προβολή της χώρας, φιλοτεχνώντας ένα προφίλ που θα της φανεί χρήσιμο την επόμενη μέρα.

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» έχει ήδη κάνει σημαντικές κρούσεις, ο πρώτος όμως του οποίου η παρουσία έχει κλειδώσει, για τις 26 Αυγούστου, είναι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής των ΗΠΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ. Ο Μενέντεζ περιγράφεται ως σταθερός και ισχυρός σύμμαχος των ελληνικών συμφερόντων, ενώ η παρουσία του έρχεται μετά την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, που ο ίδιος εισηγήθηκε και πέρασε από τη Γερουσία. Η παρουσία του μεταφράζεται και ως μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό τη στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας δεν περνούν την καλύτερη φάση τους.