Στη σύσταση για τον εμβολιασμό των εφήβων 16-17 ετών προσανατολίζεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με την είσοδο του απειλητικού στελέχους Δέλτα και στη χώρα μας να επιταχύνει, όπως όλα δείχνουν,  τις οριστικές αποφάσεις. Παράλληλα, όμως, τις επόμενες ημέρες αναμένεται οι ειδικοί να ανάψουν το «πράσινο φως» και για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων άνω των 12 ετών που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Κατά την προχθεσινή προγραμματισμένη σύσκεψη της Επιτροπής, τα μέλη φαίνεται ότι συναίνεσαν για το «άνοιγμα» ενός νέου, κρίσιμου κεφαλαίου στους εμβολιασμούς έναντι της λοίμωξης Covid-19, μελετώντας διεξοδικά τα πλέον πρόσφατα διεθνή δεδομένα που δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή όταν χορηγούνται σε νεότερες ηλικίες. Παράλληλα, συνυπολογίστηκε και ο υψηλός κίνδυνος που εγκυμονεί εξαιτίας της κυκλοφορίας της μετάλλαξης Δέλτα, που πλήττει εκτός από τους μη εμβολιασμένους και τους νεότερους, βρίσκοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο έδαφος ταχείας εξάπλωσης, δεδομένης και της υψηλής μεταδοτικότητάς της.

Οι τελικές αποφάσεις, εν τούτοις, αναμένονται τις επόμενες ημέρες με στόχο το νέο εμβολιαστικό κανάλι προς την… «Ελευθερία» να ανοίξει έως τα μέσα Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να θωρακιστούν (τουλάχιστον) τα λύκεια κατά τη λειτουργία τους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Την περίοδο, δηλαδή, που η χώρα ενδέχεται να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ενός τέταρτου κύματος στην περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί ένα υψηλό «τείχος ανοσίας», που σημειωτέων μεταφράζεται σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που θα ξεπερνά το 80%.

Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός των εφήβων (και) στη χώρα μας θα είναι εθελοντικός – απορρίπτοντας κάθε πιθανότητα υποχρεωτικότητας – και συνεπώς την ευθύνη θα φέρουν οι ίδιοι οι γονείς. Και προσθέτουν ότι ο εμβολιασμός των εφήβων με υποκείμενα νοσήματα (όπως είναι για παράδειγμα οι συγγενείς καρδιοπάθειες) αναμένεται να αποτελέσει ασπίδα προστασίας από πιθανές επιπλοκές σε περίπτωση λοίμωξης Covid-19.

«Πυρετός» μελετών

Εν τω μεταξύ, σε «πυρετό» κλινικών μελετών βρίσκεται και ο φαρμακευτικός κλάδος, καθώς μετά τη σχετική έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τη χορήγησή του σε εφήβους, σε αναμονή βρίσκεται και το εμβόλιο της Moderna ζητώντας την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών. Παράλληλα, η Novavax ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει δοκιμές του εμβολίου της στα παιδιά τον Ιούλιο, ενώ η Κίνα έχει ήδη εγκρίνει το εμβόλιό της Sinovac για επείγουσα χρήση σε παιδιά άνω των τριών ετών.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, η Γαλλία έχει ήδη ανοίξει τον δρόμο, καθώς ξεκίνησε πρόσφατα τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12 ετών και άνω, με την προϋπόθεση της γονικής συναίνεσης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι και η Ιταλίαενέκρινε στις 31 Μαΐου την επέκταση του εμβολιαστικού της προγράμματος στα παιδιά 12-15 ετών, η Ισπανία σχεδιάζει την έναρξη του εμβολιασμού παιδιών 12-17 ετών περίπου δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, ενώ σύμφωνα με τοπικά μέσα και η Αυστρία σχεδιάζει να εμβολιάσει 340.000 παιδιά ηλικίας 12-15 έως τα τέλη Αυγούστου. Στη Γερμανία η συμβουλευτική επιτροπή για τα εμβόλια προχώρησε πρόσφατα σε σύσταση στις 10 Ιουνίου ότι μόνο παιδιά και έφηβοι με υποκείμενα προβλήματα υγείας θα πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Pfizer. Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τον εμβολιασμό νέων και εφήβων στα μέσα Μαΐου, ενώ τον ίδιο μήνα σχετική απόφαση έλαβε και ο Καναδάς για τη χρήση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Τσίμπημα κατ’ οίκον

Στο μεταξύ, άμεσα θα αρχίσουν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί πολιτών που αδυνατούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και προβλέπει ότι εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού και ιδιώτες γιατροί κάθε ειδικότητας, οι οποίοι δύνανται να διενεργούν εμβολιασμούς στους πολίτες που αδυνατούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, είτε στο ιατρείο τους είτε κατ΄οίκον. «Εχουμε έτοιμο σχέδιο για την άμεση έναρξη τους, μόλις εκδοθεί το ΦΕΚ και μόλις ολοκληρωθούν κάποιες τυπικές διαδικασίες», δήλωσε ο Κοντοζαμάνης σημειώνοντας ότι το υπουργείο έχει μεριμνήσει και για το πώς θα γίνουν οι κατ΄οίκον εμβολιασμοί και πώς θα διακινηθούν τα εμβόλια.