Μετά τη μεταγραφή του Συμεών Κεδίκογλου από το Κίνημα Αλλαγής στον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε ένας νέος γύρος φημολογίας για άλλες πιθανές μεταγραφές από το ένα κόμμα στο άλλο. Και μπορεί το σερί των μεταγραφών που οι πληροφορίες ήθελαν να ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ να κόπηκε στη μέση, η φημολογία όμως δεν κόβεται το ίδιο εύκολα. Και πλέον περιλαμβάνει και την άλλη πλευρά.

Δύο ονόματα κεντροαριστερών ακούγονταν ως στελέχη που είναι έτοιμα να μετακομίσουν στην αξιωματική αντιπολίτευση: η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, που συμμετέχει ενεργά στο Κίνημα Αλλαγής, και ο πρώην υφυπουργός Χρήστος Αηδόνης, ο οποίος έχει απομακρυνθεί από τον χώρο εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Η Μπατζελή, ωστόσο, διέψευσε την πιθανότητα με ανακοίνωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνοντας πως «δεν παζαρεύει την πολιτική της πορεία στο ΠΑΣΟΚ, από το οποίο ποτέ δεν έφυγε, και θα συνεχίσει το ίδιο με το Κίνημα Αλλαγής» – κάτι αντίστοιχο, ωστόσο, δεν έκανε από την πλευρά του ο Αηδόνης, ο οποίος ωστόσο δεν ασχολείται ενεργά με την πολιτική τα τελευταία χρόνια.

Αυτή τη φορά, πάντως, δεν μιλάμε για επέλαση μεταγραφών. Η φημολογία για μεταγραφές προκύπτει από την υπαρκτή κινητικότητα που υπάρχει στον ενδιάμεσο προοδευτικό χώρο, όχι μόνο από την Κουμουνδούρου, αλλά και από τη Χαριλάου Τρικούπη. Και πρόκειται για μια κινητικότητα φυσιολογική: ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για το συνέδριο που έρχεται προς το τέλος του έτους, ενώ την ίδια περίοδο τοποθετούνται και οι εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής. Δύο πολιτικά γεγονότα που θα παίξουν ρόλο στην αντιπολίτευση που θα ασκείται από εκεί και πέρα, αλλά και για τους συσχετισμούς ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Επαφές πολιτικών χώρων

Την προσεχή Δευτέρα το Κίνημα Αλλαγής ετοιμάζει μια εκδήλωση για την ποιότητα της δημοκρατίας. Σ’ αυτήν, πέρα από τον αρμόδιο τομεάρχη Μαρίνο Σκανδάμη και τον καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη, θα συμμετάσχουν επίσης δύο πρόσωπα που συνδέθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο αυτός ήταν κυβέρνηση: ο Κώστας Χρυσόγονος, πρώην ευρωβουλευτής, και ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην πρώτη κυβέρνηση του 2015. Και οι δύο δεν έχουν αφήσει καμία πόρτα ανοιχτή προς την πλευρά της Κουμουνδούρου, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη διαψεύδει το σχετικό φλερτ.

Ο πρώτος, πάντως, διατηρεί καλές σχέσεις με όλες τις πλευρές εντός του ΠΑΣΟΚ, ενώ η παρουσία τού δεύτερου δείχνει την πρόθεση από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής να «πιάσει» τους απογοητευμένους από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε επίπεδο βάσης, ο Χρήστος Μάρκου από τη Λάρισα, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε πρόσφατα με τον γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη, οριστικοποιώντας την επάνοδό του στον χώρο από τον οποίο προέρχεται.

Οι Οικολόγοι

Οι επαφές δεν μένουν εκεί. Η νέα οικολογική διάσταση που παίρνει το τελευταίο διάστημα η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, φέρνουν σε επαφή την Κεντροαριστερά με τα πράσινα κόμματα: παρότι οι Οικολόγοι αποφάσισαν πρόσφατα αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, σπάζοντας τον δεσμό που είχαν τα τελευταία χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Νίκη Φούντα, του δικτύου Πράσινος Κόσμος που λειτουργεί εντός του Κινήματος Αλλαγής, διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με στελέχη του περιβαλλοντικού κινήματος στην Ελλάδα, όπως ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει την ίδια κινητικότητα προς την πλευρά της ΝΔ, η οποία συνεχίζει να καρπώνεται ένα μεγάλο κομμάτι του μεταρρυθμιστικού Κέντρου – παρά την πρόθεση αντιστροφής της τάσης φυγής προς την κυβέρνηση. Παρά τη σχετική φημολογία, πάντως, η αποχώρηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου από το κεντροαριστερό ινστιτούτο φαίνεται πως οφείλεται στην προσοχή που σε αυτή τη φάση θέλει να δώσει στις ακαδημαϊκές της υποχρεώσεις.