Αναποδογύρισε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σήμερα…η «κλεψύδρα» που περιλαμβάνει τους «κόκκους προνομίων» που θα έχουν όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις έχουν ενταθεί την τελευταία εβδομάδα τόσο στο Μαξίμου, όσο και στην Επιτροπή των Εμπειρογνώμονων του υπουργείου Υγείας και τα δεδομένα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι πολλά.

Βέβαια επρόκειτο για μία αναμενόμενη συζήτηση, η οποία θα έπαιρνε σάρκα και οστά όταν θα ήταν διαθέσιμα όλα τα εμβόλιο στους ενήλικους πολίτες της χώρας και αφετηρία αυτών των προνομίων θα ήταν ο Σεπτέμβρης.

Οι μεταλλάξεις «ανοίγουν» πιο νωρίς την κουβέντα για τα προνόμια

Ωστόσο έχοντας ως φόντο την επαπειλούμενη κυριαρχία της εξαιρετικά μεταδοτικής, μετάλλαξης Δέλτα, η κυβέρνηση αφενός απευθύνει ανοιχτά το τελευταίο διάστημα εκκλήσεις σε όσους διστάζουν, να κάνουν το εμβόλιο, αναζητώντας τον τρόπο ώστε να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι, αφετέρου επισπεύδει τη διαδικασία για τις περεταίρω ελευθερίες που θα έχουν όσοι έχουν εμβολιαστεί.

Σημειώνεται πως τα πρώτα «προνόμια» στους εμβολιασμένους έχουν ανακοινωθεί καθώς από την προσεχή Δευτέρα, 28 Ιουνίου οι πλήρως εμβολιασμένοι εξαιρούνται από τη διενέργεια self test για την εργασία τους και για την άθλησή τους στα γυμναστήρια.

Απαραίτητη όμως προθεσμία για το συγκεκριμένο προνόμιο είναι να έχουν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης εμβολιασμού (ή της πρώτης εάν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson).

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες τα προνόμια που θα εξετάζονται για τους εμβολιασμένους δεν είναι μόνο διαδικαστικά, δηλαδή δεν αφορούν μόνο τον τρόπο που θα ταξιδέψει κάποιος σε ένα νησί. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστούν πριν τον Σεπτέμβρη.

Κι αυτό γιατί όπως αποδεικνύεται και από τα σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι, στόχος είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού να λειτουργήσει ως «πράσινη κάρτα» για μία σειρά από δραστηριότητες.

Κλιμακωτά προνόμια για μία σειρά δραστηριοτήτων

Επίσης εξετάζεται τα προνόμια που θα δοθούν για τους εμβολιασμένους να είναι «κλιμακωτά». Δηλαδή ο εμβολιασμός να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή σε κάποιες δραστηριότητες και σε κάποιες άλλες ισχυρή σύσταση.

Συγκεκριμένα ειδικοί και κυβέρνηση επεξεργάζονται στενά το ενδεχόμενο να υπάρξουν covid-free μαγαζιά στην εστίαση, καθώς όπως είχε αναφέρει και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κανείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους.

Τα προνόμια σε εστιατόρια, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και σε άλλους χώρους, όπως σε γήπεδα, χώρους διασκέδασης, γήπεδα και γυμναστήρια περιλαμβάνονται στο προσχέδιο που έχει φτιαχτεί για το «πακέτο προνομίων» για τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με αυτό το πακέτο, η είσοδος θα είναι ελεύθερη στους παραπάνω χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί και θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ.

Τι είναι στα προσχέδια

Αναλυτικότερα  στα σενάρια που θα αφορούν όσους έχουν δεχθεί και τα δύο «τσιμπήματα» ή έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσιακό εμβόλιο, στα οποία προφανώς και προστεθούν και άλλα το επόμενο διάστημα είναι τα εξής:

  • Να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων στην εστίαση και στους κλειστούς χώρους
  • Να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.
  • Να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος των εμβολιασμένων σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων
  • Να είναι ελεύθερη η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, στα γυμναστήρια,  τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης και στα γήπεδα.

Στο «τραπέζι το ενδεχόμενο» οι ιδιοκτήτες να αποφασίζουν

Πάντως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης του κάθε καταστήματος το εάν θα μπαίνουν στο μαγαζί του (στους εσωτερικούς χώρους) μόνο εμβολιασμένοι ή αν θα είναι μεικτό.

Πιο κοντά στο «γαλλικό μοντέλο» η κυβέρνηση

Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, αφού ψηφιστεί και ο κανονισμός του Ψηφιακού Πιστοποιητικού, η κυβέρνηση θα μπορεί να το εντάξει σε μια σειρά από δραστηριότητες, πέραν της διευκόλυνσης στα ταξίδια και τις μετακινήσεις.

Έτσι, με βάση και το γαλλικό ψηφιακό διαβατήριο, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να επιδεικνύεται για την είσοδο πλήρως εμβολιασμένων, χωρίς περιορισμούς, σε συναυλίες και δρώμενα χωρητικότητας άνω των 1.000 ατόμων.

Επιπλέον, η συζήτηση προσανατολίζεται και στην ελεύθερη πρόσβαση των πλήρως εμβολιασμένων σε εσωτερικούς χώρους, όπως μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, αλλά και γυμναστήρια, ειδικά από τους φθινοπωρινούς μήνες και μετά…