Σοκάρει η στιγμή που μοιάζει βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία και δείχνει συγκρότημα να καταρρέει ολοσχερώς, κοντά στο Μαϊάμι Μπιτς, αφήνοντας πίσω του συντρίμμια, τουλάχιστον έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες, ενώ οι αμερικανικές αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50 αγνοούμενους.

Ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης καλύπτει την ατμόσφαιρα από το μεσημέρι, ενώ οι διασώστες δίνουν μάχη για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Πυροσβεστικής, 35 άνθρωποι διασώθηκαν από την κατάρρευση του κτιριού, κατασκευής του 1981.

Στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, συμμετέχουν καλά εκπαιδευμένοι σκύλοι. Το συγκρότημα, 15 μίλια βόρεια του Μαϊάμι, αποτελείτο από 136 διαμερίσματα, τα 80 από τα οποία κατοικούνταν.

  Η Σάλι Χέιμαν, Επίτροπος της Κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, ανέφερε ότι οι αρχές δεν κατάφεραν μέχρι τώρα να επικοινωνήσουν με 51 ανθρώπους που «θεωρητικά» κατοικούσαν στο κτίριο αυτό. Το συγκρότημα φιλοξενούσε οικογένειες αλλά και ανθρώπους που περνούσαν μόνο τους χειμερινούς μήνες στη Φλόριντα.«Έχουμε 51 ανθρώπους που υποθέτουμε ότι βρίσκονταν εκεί, αλλά δεν ξέρουμε αν έλλειπαν σε διακοπές ή οτιδήποτε άλλο, για αυτό περιμένουμε», είπε η Χέιμαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN. «Ελπίδες υπάρχουν πάντα, αλλά σβήνουν», πρόσθεσε.

Ένας αξιωματικός της πυροσβεστικής είπε ότι 35 άνθρωποι διασώθηκαν από το κτίριο στην πόλη Σερφσάιντ της Φλόριντας, στα βόρεια του Μαϊάμι Μπιτς. Μεταξύ αυτών ήταν και δύο που τους ανέσυραν από τα συντρίμμια αφού τους εντόπισαν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι.

Ισως υπάρχουν περισσότερα θύματα 

Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις είπε ότι είναι πιθανόν να βρεθούν και άλλα θύματα στα χαλάσματα και ότι σκοπεύει να επισκεφθεί το σημείο. «Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά προετοιμαζόμαστε για άσχημες ειδήσεις, δεδομένης της καταστροφής που βλέπουμε», σχολίασε, σε μια εκδήλωση σε ένα κοινοτικό κολέγιο, κοντά στην Τάμπα.

Το συγκρότημα κατοικιών Τσαμπλέιν Τάουερς Σάουθ χτίστηκε το 1981 και είχε περισσότερα από 130 διαμερίσματα. Περίπου τα 80 από αυτά κατοικούνταν. Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα όταν, στις 2 τα ξημερώματα, τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας), κατέρρευσε μια ολόκληρη πλευρά του συγκροτήματος.

Ο δήμαρχος του Σερφσάιντ Τσαρλς Μπέρκετ είπε ότι γίνονταν κάποιες εργασίες στη στέγη του κτιρίου, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν χρησιμοποιούνταν βαριά μηχανήματα.

Ο ένας όροφος πάνω στον άλλο

Σε πλάνα που μετέδωσε το τοπικό κανάλι WPLG Local 10, διασώστες ανασύρουν ένα αγόρι από τα συντρίμμια ενώ πυροσβέστες χρησιμοποιούν σκάλες για να κατεβάσουν κατοίκους που είχαν παγιδευτεί στα μπαλκόνια τους. Ο υπαρχηγός της πυροσβεστικής του Μαϊάμι-Ντέιντ Ρέιντ Τζαντάλα είπε ότι τα συνεργεία κάνουν προσπάθεια να υποστηρίξουν ό,τι απέμεινε από το κτίριο. «Συνεχίζουμε την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης», τόνισε.

Ο δήμαρχος περιέγραψε ότι ένα τμήμα του κτιρίου με μπαλκόνια που έβλεπαν στη θάλασσα «ισοπεδώθηκε» και ο ένας όροφος έπεσε πάνω στον άλλο.

Ο ένοικος Μπάρι Κόεν και η σύζυγός του διασώθηκαν από το κτίριο. «Στη αρχή ακούστηκε κάτι σαν κεραυνός, σαν βροντή», είπε ο Κόεν, που στο παρελθόν ήταν και αντιδήμαρχος του Σερφσάιντ. «Αλλά μετά συνεχίστηκε, σταθερά, για τουλάχιστον 15-30 δευτερόλεπτα…», πρόσθεσε.

Ο Κόεν επιβεβαίωσε ότι γίνονταν έργα στη στέγη του κτιρίου εδώ και πάνω από έναν μήνα.