Προκαλεί εκ νέου ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος με νέες δηλώσεις του, επαναφέρει τα περί προστασίας των συμφερόντων της «Γαλάζιας Πατρίδας», και θέτει για άλλη μια φορά θέμα συνδιαχείρισης του πλούτου στην περιοχή «ανάμεσα στις δύο χώρες», μή υπολογίζοντας κυριαρχικά δικαιώματα. Επιπλέον κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν τηρεί το μορατόριουμ, που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, ο Ακάρ, υποστήριξε πως η τουρκική πλευρά θέλει να επικεντρωθεί στην θετική ατζέντα, των συνομιλιών που γίνονται στο πλαίσιο της συμμαχίας, για να προσθέσει:

«Δυστυχώς, όμως, συναντούμε μερικές φορές τις προκλητικές ενέργειες των Ελλήνων συνομιλητών μας. Για παράδειγμα; Υπάρχει η Συμφωνία των Αθηνών που συνάψαμε αμοιβαία το 1988. Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε ότι παρόλο που υπάρχει συμφωνία για μορατόριουμ και για μη διεξαγωγή δραστηριοτήτων όπως ασκήσεις μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου και στις εθνικές μας εορτές, αυτό δεν τηρείται».

«Να μοιραστούμε τον πλούτο»

Ο Ακάρ, εμφανίστηκε ανήσυχος για τον ελληνικό λαό, υποστηρίζοντας ότι «η μεγαλύτερη ζημιά στις μάταιες προσπάθειες του Έλληνα γείτονά μας θα είναι για τον ελληνικό λαό. Οι πόροι του ελληνικού λαού δεν πρέπει να χαθούν».

Συνέχισε λέγοντας ότι «είμαστε υπέρ του να μοιραστούμε τον πλούτο αυτής της περιοχής μεταξύ των χωρών μας, με δίκαιο τρόπο και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, και να οικοδομήσουμε μαζί ένα ειρηνικό μέλλον».

Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε βλέψεις, νομικά, για τη γη όποιουδήποτε. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι, και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, και τα συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».