Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν  στη συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC αρνήθηκε ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε τον Μπάιντεν άνθρωπο καριέρας με τον οποίο θα μπορέσει να συνεργαστεί, ενώ υπεραμύνθηκε της στάσης που κρατάει στις διαφωνίες που εκφράζονται στο εσωτερικό της χώρας του. Είναι η πρώτη συνέντευξη που δίνει ο Ρώσος πρόεδρος σε αμερικανικό δίκτυο μετά από  3 χρόνια.

Στην συνέντευξή του, η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος διατύπωσε τις απόψεις του επί σειράς θεμάτων.

Κυβερνοεπιθέσεις

Η συνέντευξη ξεκίνησε με τον Πούτιν να αρνείται κατηγορηματικά το ρεπορτάζ της Washington Post που αναφέρει ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να προσφέρει στο Ιράν ένα προηγμένο δορυφορικό σύστημα που θα επιτρέπει στην Τεχεράνη να παρακολουθεί στρατιωτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων και τα στρατεύματα των ΗΠΑ που έχουν μείνει στο Ιράκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος  χαρακτήρισε ως «φάρσες» τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ πως Ρώσοι χάκερ ή η ίδια η κυβέρνηση ήταν πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ. Αμφισβήτησε το NBC News και, συνεπώς, την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καλώντας τους να αποδείξουν ότι εμπλέκονται Ρώσοι.

«Έχουμε κατηγορηθεί για κάθε είδους πράγματα», είπε. «Παρεμβάσεις στις εκλογές, κυβερνοεπιθέσεις και ούτω καθεξής. Και όχι μία φορά, ούτε μία φορά, ούτε μία φορά,  μπήκαν στον κόπο να παρουσιάσουν οποιοδήποτε είδος αποδεικτικών στοιχείων ή αποδείξεων. Μόνο αβάσιμες κατηγορίες.»

Ο Πούτιν επανέλαβε επίσης την έκκληση οι ΗΠΑ και η  Ρωσία να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, λέγοντας: «Θεωρώ ότι είναι μεγάλη  ελπίδα να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αυτήν τη διαδικασία με τους αμερικανούς εταίρους μας».

Είχε προτείνει μια επανεκκίνηση στον κυβερνοχώρο με την Ουάσινγκτον πέρυσι, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ακόμη πρόεδρος, αλλά ορισμένοι στις ΗΠΑ απέρριψαν τις προσπάθειές του ως ανειλικρινείς.

Ο Ρώσος πρόεδρος ρωτήθηκε σχετικά με την κριτική που ασκεί ο Μπάιντεν στη Ρωσία κατηγορώντας την ότι έχει μερίδιο στην παγκόσμια αστάθεια. Ο Πούτιν, αντιστρέφοντας τις κατηγορίες,  απάντησε πως οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο στη Λιβύη, το Αφγανιστάν και τη Συρία. 

Η άποψή του για Μπάιντεν και Τραμπ 

Ο  Μπάιντεν έχει διηγηθεί αρκετές φορές ότι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Κρεμλίνο το 2011 ως αντιπρόεδρος, είπε στον Πούτιν, κοιτώντας τον στα μάτια, πως δεν έχει «ψυχή». 

«Δεν θυμάμαι αυτό το συγκεκριμένο μέρος των συνομιλιών μας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για αυτόν τον χαρακτηρισμό. Ερωτηθείς τι σκέφτεται για τον Μπάιντεν, ο Πούτιν είπε ότι είναι άνθρωπος καριέρας  και θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί του. «Έχει περάσει σχεδόν ολόκληρη την ενήλικη του ζωή στην πολιτική», είπε.

«Είναι ένα διαφορετικό είδος ανθρώπου, και είναι η μεγάλη μου ελπίδα ότι ναι, υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα, υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα, αλλά δεν θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις  εκ μέρους του αμερικανού προέδρου, δηλαδή θα μπορέσουμε να συμμορφωθούμε σε ορισμένους κανόνες δέσμευσης και  επικοινωνίας και θα μπορούμε να βρούμε σημεία επαφής, κοινά σημεία»

Ο Πούτιν εκφράστηκε με  θερμά λόγια όταν ρωτήθηκε για τον προκάτοχο του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ. «Ο κ. Τραμπ είναι ένα εξαιρετικός και ταλαντούχος άνθρωπος. Διαφορετικά δεν θα είχε γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ», δήλωσε. «Είναι ένας πολύχρωμος άνθρωπος»

Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί και βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Τόνισε  ότι είναι αναγκαίο οι σχέσεις Ρωσίας- ΗΠΑ  να είναι προβλέψιμες και να τις χαρακτηρίζει η σταθερότητα προσθέτοντας, «Αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε δει τα τελευταία χρόνια».

Πολιτικοί αντίπαλοι και διαδοχή 

Ο Πούτιν ρωτήθηκε πως συχνά κατηγορείται ότι καταπνίγει την όποια διαφωνία με το να χαρακτηρίζει σοβαρούς πολιτικούς αντιπάλους και κόμματα κατά του Κρεμλίνου ως «εξτρεμιστικό» και να χρησιμοποιεί δικαστήρια, φιλικά προς την κυβέρνηση, για τη φυλάκιση αντιπάλων όπως ο Ναβάλνι για διαφθορά και άλλες κατηγορίες.

«Το παρουσιάζετε ως διαφωνία και μισαλλοδοξία απέναντι στις διαφορετικές φωνές στη Ρωσία», είπε. «Το βλέπουμε εντελώς διαφορετικά». Οι Ρώσοι δεν συνθλίβουν τις διαφωνίες στο εσωτερικό, είπε, όχι σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι κάνουν οι ΗΠΑ με τη νομοθεσία εναντίον των ξένων πρακτόρων.

Ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε ότι διέταξε χτύπημα στον πολιτικό αντίπαλό του Ναβάλνι, αλλά δεν εγγυάται ότι ο φυλακισμένος, ο οποίος επέζησε από δηλητηριασμό, θα βγει από τη φυλακή ζωντανός. «Κοίτα, τέτοιες αποφάσεις σε αυτήν τη χώρα δεν λαμβάνονται από τον πρόεδρο», είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος ρωτήθηκε αν ήταν «σύμπτωση» ότι πολλοί άλλοι πολιτικοί αντίπαλοι του δολοφονήθηκαν τα τελευταία χρόνια. «Δεν συνηθίζουμε  να δολοφονούμε κανένα», είπε ο Πούτιν.

Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της διαδοχής του, λέγοντας ότι τίποτα δεν θα καταρρεύσει στη Ρωσία όταν η χώρα θα αλλάξει πρόεδρο, υπογραμμίζοντας ότι αργά ή γρήγορα ο καθένας αντικαθίσταται, «είναι μια βιολογική διαδικασία», είπε.

Παράλληλα δήλωσε ότι είναι έτοιμος να πράξει το παν για να υποστηρίξει τον διάδοχό του στη θέση του, ανεξάρτητα από τις προσωπικές σχέσεις και τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να έχει, υπό τον όρο ότι ο άνθρωπος αυτός θα είναι ολόψυχα αφοσιωμένος στη χώρα.

Αρνήθηκε επίσης ότι η Ρωσία σκοπεύει να τερματίσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στο διάστημα, έναν από τους τελευταίους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, παρά τις απειλές από τον αρχηγό του διαστημικού γραφείου του να αποσυρθεί από το έργο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

«Νομίζω ότι έχετε παρεξηγησει», είπε ο Πούτιν.

«Μας ενδιαφέρει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε εάν οι συνεργάτες μας στις ΗΠΑ δεν αρνούνται να το κάνουν.» 

Και όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας που έχουν προκαλέσει φόβους για εισβολή, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός της.

Συνέχισε λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ διεξάγει τακτικά στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα και αναφέρθηκε στις στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στην Αλάσκα, που ήταν κοντά σε ρωσική επικράτεια. «Φανταστείτε αν στείλαμε τα στρατεύματά μας σε άμεση γειτνίαση με τα σύνορά σας», είπε ο Πούτιν. «Ποια θα ήταν η απάντησή σας;»

Πηγή: ΟΤ