Νέες φήμες για την κατάσταση υγείας του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, πυροδότησε η πρώτη δημόσια εμφάνισή του έπειτα από καιρό, κατά την οποία φάνηκε αρκετά αδυνατισμένος.

Η Daily NK -μια ηλεκτρονική εκδοτική με έδρα τη Νότια Κορέα που επικεντρώνεται στον βορρά- σύγκρινε φωτογραφίες του Κιμ με παλαιότερες, στις οποίες φαίνεται πως έχει σφίξει το λουράκι του αγαπημένου του ρολογιού αξίας 12.000 δολαρίων.

Οι επίμαχες φωτογραφίες δείχνουν ότι ο αριστερός καρπός του είναι πολύ πιο λεπτός απ’ ότι ήταν τον Νοέμβριο του 2020 και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Η… αγάπη του για το τσιγάρο και το φαγητό

Ο Κιμ, η φήμη του οποίου έχει προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον από όταν ανέλαβε τα ηνία, φαίνεται πιο αδύνατος με τα σενάρια να το αποδίδουν σε λόγους υγείας.

Ο ίδιος είναι μεγάλος «οπαδός» του τσιγάρου αλλά και του φαγητού, όπως άλλωστε και ο πατέρας του, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή τον Δεκέμβριο του 2011.

Ο 37χρονος ηγέτης φέρεται να ζύγιζε 140 κιλά, παίρνοντας 6-7 ετησίως από όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας του το 2011, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας.

Τα σενάρια για την απώλεια του βάρους του είναι δύο: είτε αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο ζωής του είτε αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.

Ένας αναλυτής υπό καθεστώς ανωνυμίας δήλωσε στην ιστοσελίδα «NK News» ότι ο επικεφαλής της Πιονγιάνγκ απλά μπορεί να αποφάσισε να χάσει βάρος για να βελτιώσει την εικόνα του στην πατρίδα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Κορέα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και πλήττεται από οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τη δραματική πτώση του εμπορίου με την Κίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού και τις διεθνείς κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τη Δύση, ως απάντηση στα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων του καθεστώτος.

Πάντως, όπως αναφέρει ο Guardian, η κατάσταση της υγείας του Κιμ βρίσκεται στο μικροσκόπιο των διεθνών ΜΜΕ.

Το 2014, εξαφανίστηκε από τη δημόσια σκηνή επί έξι εβδομάδες προτού εμφανιστεί ξανά με μπαστούνι. Λίγες ημέρες αργότερα, οι μυστικές υπηρεσίες της Νοτίου Κορέας αποκάλυψαν ότι είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει μια κύστη από τον αστράγαλο του.

Επιπλέον, η απουσία του τρεις εβδομάδες την περασμένη άνοιξη προκάλεσε φήμες ότι είχε αρρωστήσει σοβαρά και υποβλήθηκε σε επέμβαση καρδιάς, ενώ οι «κακές γλώσσες» υποστήριζαν ότι μπορεί να έχει πεθάνει.

Υπήρξε, επίσης, και το σενάριο ότι απλώς απομονώθηκε με την οικογένειά του για προληπτικούς λόγους λόγω της πανδημίας της Covid- 19.