Την στιγμή που η χώρα βιώνει την σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα αίρονται βαθμιαία, μεγάλη είναι η συζήτηση γύρω από τα προνόμια που θα μπορούσαν να έχουν οι εμβολιασμένοι πολίτες.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, σημείωσε ότι η πανδημία βρίσκεται εδώ και θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί.

Σχετικά με την άρση των τελευταίων περιορισμών, επισήμανε πως: «το θέμα της μουσικής έχει 2 πτυχές. Η μουσική με χαμηλά ντεσιμπέλ δε δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν τελειώσαμε να την πανδημία, δεν πρέπει να ρισκάρουμε την ανάσχεση της αποκλιμάκωσης που υπάρχει».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε πάρτι ελεύθερα»

Ο καθηγητής τόνισε ότι «χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από εμάς τους ίδιους», ενώ αναφερόμενος στα κορονοπάρτι που γίνονται σε διάφορες πόλεις, είπε: «δεν είμαστε σε μια κατάσταση να κάνουμε πάρτι ελεύθερα».

«Ό,τι γίνεται οργανωμένα είναι καλυτέρα από ό,τι γίνεται δήθεν παράνομα. Κανείς δε θέλει να στερήσει τη διασκέδαση από τους ανθρώπους».

Συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη και τα πάρτι που γίνονται στο ΑΠΘ, για τα οποία έχει παρέμβει και εισαγγελέας, ο καθηγητής τόνισε: «το πανεπιστήμιο πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα.

Το μέγιστο αγαθό τώρα είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας. Το να γίνει πάρτι σε μια βίλα στη Μύκονο είναι πιο ελαφρύ από το να γίνει στο πανεπιστήμιο».

«Ναι» στα προνόμια των εμβολιασμένων

Εντός του καλοκαιριού θα πρέπει να έχουμε πετύχει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας του πληθυσμού, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε ένα ήσυχο Φθινόπωρο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσαν να βοηθήσουν και τα προνόμια που μπορούν να έχουν οι εμβολιασμένοι πολίτες, αφού έτσι, σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, θα μπορούσαν να πειστούν οι πιο δύσπιστοι να εμβολιαστούν.

«Να ανοίξουν τα μαγαζιά ελεύθερα για όσους είναι εμβολιασμένοι. Να δοθούν κίνητρα. Τα δικαιώματα των συνεπών πολίτων να έχουν μεγαλύτερη αξία».

Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον δεν καταφέρουμε να πιάσουμε την ανοσία της αγέλης, ένα 4ο κύμα είναι πιθανό τον χειμώνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ειδικά στα νησιά, είναι επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών, καθώς η τουριστική περίοδος έχει ανοίξει.

Τι γίνεται με τον εμβολιασμό στη Σκόπελο

Ξαφνικό «φρένο» στους εμβολιασμούς έχει βάλει η Σκόπελος, καθώς στο εμβολιαστικό κέντρο του νησιού έχουν εξαντληθεί τα εμβόλια.

Σύμφωνα με τον Σταμάτη Περίσση, δήμαρχο Σκοπέλου, το εμβολιαστικό κέντρο λειτουργεί κανονικά κάνοντας τη 2η δόση του εμβολίου σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί.

«Έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό, πάνω του 50%. Την προηγούμενη εβδομάδα δεν υπήρχαν εμβόλια και κυκλοφόρησε ότι θα κλείσει το κέντρο. Αυτό δεν ισχύει. Την άλλη βδομάδα θα έρθουν νέα εμβόλια».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η προσέλευση του κόσμου για τη λήψη του εμβολίου είναι ικανοποιητική, ενώ θα εμβολιαστούν και όσοι εποχικοί εργαζόμενοι θα φτάσουν στο νησί.