Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν έναν άνδρα τον οποίο κατηγορούν ότι ήταν πυροτεχνουργός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και ο οποίος καταζητούνταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Μουστάφα Αμπντουλουαχάμπ Μαχμούντ, που γεννήθηκε το 1999 στην Αίγυπτο, συνελήφθη μαζί με άλλους τρεις φερόμενους ως συνεργούς στην Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν μετά τη διαφυγή του από τη Συρία και τη διέλευσή του από την Αίγυπτο, ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Εισαγγελέας συνέταξε το κατηγορητήριο στο οποίο ζητεί ποινή κάθειρξης έως 22,5 χρόνων στον ύποπτο για «συμμετοχή και διοίκηση τρομοκρατικής οργάνωσης».

Σύμφωνα με το TRT, ο άνδρας είναι ειδικός στην κατασκευή αυτοσχέδιων βομβών και ζωνών με εκρηκτικά και σχεδίαζε επιθέσεις στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και εναντίον αμερικανικών συμφερόντων.

Επίσης μοιραζόταν την τεχνογνωσία που είχε αποκτήσει μέσω του διαδικτύου με άλλους επίδοξους τζιχαντιστές σε άλλες χώρες.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, που παρακολουθούσαν τα ίχνη του πυροτεχνουργού, μοιράστηκαν πληροφορίες με τις τουρκικές αρχές που επέτρεψαν να προχωρήσουν στη σύλληψή του, σύμφωνα με το τουρκικό μέσο ενημέρωσης.

Η Τουρκία, που είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι αφήνει τους τζιχαντιστές να διέρχονται ελεύθερα από το έδαφός της, ενέτεινε τη μάχη κατά του ΙΚ, το οποίο οργάνωσε φονικές επιθέσεις στη χώρα, κυρίως ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς σε ντισκοτέκ της Κωνσταντινούπολης που είχε προκαλέσει τον θάνατο 39 ανθρώπων το 2017.

Οι τουρκικές αρχές προβαίνουν συχνά σε συλλήψεις φερόμενων ως μελών του ΙΚ, ορισμένοι από τους οποίους εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία μετά την κατάρρευση του αυτόκλητου «χαλιφάτου» του ΙΚ το 2019.

Έτσι, στις αρχές Μαΐου, η Άγκυρα ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ΙΚ που παρουσιάστηκε ως το δεξί χέρι του πρώην αρχηγού του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ