Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε σήμερα μια πρόταση της διορισμένης από τη στρατιωτική χούντα εκλογικής επιτροπής της Μιανμάρ να διαλυθεί το κόμμα της πρώην ηγέτιδας της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι, Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (NLD), που είχε κερδίσει με συντριπτικό ποσοστό τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Κατάφωρη περιφρόνηση

«Αν η[Εκλογική] Επιτροπή προχωρήσει με την πρόταση αυτή, θα δείξει για άλλη μια φορά την κατάφωρη περιφρόνηση της χούντας για τη βούληση του λαού της Μιανμάρ και τις ορθές νομικές διαδικασίες», ανέφερε σε μια ανακοίνωση εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προχθές, Παρασκευή, ΜΜΕ ανέφεραν πως ο πρόεδρος της διορισμένης από τη χούντα Εκλογικής Επιτροπής, Τέιν Σόε, είπε πως η επιτροπή θα χρειαστεί να διαλύσει τον NLD επειδή διέπραξε νοθεία στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο στρατός της Μιανμάρ κατέλαβε την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου ανατρέποντας και συλλαμβάνοντας την εκλεγμένη ηγέτιδα Σου Τσι η οποία ηγήθηκε ενός μη βίαιου αγώνα εναντίον της δικτατορίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες της διακυβέρνησης της Μιανμάρ από τον στρατό (1962-2011).

Πως δικαιολόγησαν το πραξικόπημα οι στρατιωτικοί

Οι στρατιωτικοί δικαιολόγησαν το πραξικόπημα κατηγορώντας τον NLD ότι εξασφάλισε συντριπτική νίκη μέσω χειραγώγησης ψήφων, αν και η εκλογική επιτροπή εκείνης της εποχής είχε απορρίψει τις αιτιάσεις. Ο NLD υποστηρίζει ότι κέρδισε δίκαια.

Η ΕΕ υπογράμμισε πως η νίκη του κόμματος επιβεβαιώθηκε από όλους τους ανεξάρτητους εγχώριους και διεθνείς παρατηρητές.

«Καμία καταστολή ή αθεμελίωτη ψευδο-νόμιμη διαδικασία δεν μπορεί να δώσει νομιμότητα στην παράνομη κατάληψη της εξουσίας από τη χούντα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να καταγγέλλει κάθε προσπάθεια να ανατραπεί η βούληση του λαού της Μιανμάρ και να αλλάξει το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών», αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ