Σε εξέλιξη είναι η άτυπη πενταμερής συνάντηση για την Κύπρο, που ξεκίνησε κατόπιν πρωτοβουλίας του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Γενεύη.

Με όλες τις πλευρές να κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για το αποτέλεσμα της τριήμερης συνάντησης, αφού είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένο πως στο μόνο που θα συμφωνήσουν η Κυπριακή Δημοκρατία και η ηγεσία του ψευδοκράτους είναι ότι διαφωνούν, ο κ. Γκουτέρες συναντήθηκε πρώτα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Τατάρ: Διατηρήσαμε τις θέσεις μας

«Εξηγήσαμε τις απόψεις μας, χωρίς να λυγίσουμε», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο όπου διαμένει, μετά την συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Προκλητικός, όπως το συνηθίζει, ο Τατάρ, δήλωσε: «Δεν χρειάζεται να σας επαναλάβω τι είπαμε. Διατηρήσαμε τις θέσεις μας. Άλλωστε, και ο ίδιος γνωρίζει ότι εμείς είμαστε οι όμηροι συνεχώς στην Κύπρο. Τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, τις κατεύθυνε ο ίδιος».

Ο… «όμηρος» Τατάρ εξήγησε, μάλιστα, πως ο Αντόνιο Γκουτέρες «δεν γνωρίζει τι έγινε προηγουμένως το 1960, δεν ήταν εκεί στο σχέδιο Ανάν, αλλά στο Κραν Μοντανά ήταν. Έχει αυτό το αβαντάζ ο κ. Γκουτέρες», όπως είπε.

Και πρόσθεσε πως διαπίστωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ «ξέρει το θέμα, το Κυπριακό», θα συναντηθεί και με τις δύο πλευρές και αύριο και μεθαύριο – «θα το συζητήσουμε εντατικά».

Τέλος, χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και ανέφερε πως εξήγησε τις θέσεις του πολύ καλά.

Μία ώρα και 45 λεπτά συζητούσαν Αναστασιάδης-Γκουτέρες

Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ είχε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, η οποία διήρκησε μία ώρα και 45 λεπτά.

Όπως αναφέρει στην επίσημη ενημέρωσή της η Κυπριακή Προεδρία, στη συνάντηση, παρέστησαν επίσης ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας Κυριάκος Κούρος, ο νομικός σύμβουλος στη διαπραγματευτική ομάδα Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Ανδριανός Κυριακίδης μέλος του Γραφείου του διαπραγματευτή, και ο Παντελής Παντελίδης, μέλος του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, στη συνάντηση παρακάθισαν η Ειδική Σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, η βοηθός ΓΓ για Πολιτικές Υποθέσεις Ρόζμαρι ντι Κάρλο η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Οργανισμού.

Δένδιας: Πλήρης στήριξη της Ελλάδας στην επίλυση του Κυπριακού

Μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια.

Πλήρη στήριξη στην επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, εξέφρασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, στη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με τον πρόεδρο  Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε ανάρτηση στο λογαριασμό του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικώνστο Twitter, αναφέρεται πως υπάρχει ένας διαρκής και στενός συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου και πως επιβεβαιώθηκε η πλήρης στήριξη για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Στη συνέχεια, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν των συμμετεχόντων, ενώ αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθούν νέες διμερείς συναντήσεις των ενδιαφερόμενων μερών με τον Αντόνιο Γκουτέρες και με την ολομέλεια των συμμετεχόντων στη διάσκεψη, στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών.

Το «όραμα» του Γκουτέρες

Μέσα από τις συναντήσεις που είχε σήμερα ο ΓΓ γραμματέας του ΟΗΕ με Τατάρ και Αναστασιάδη, ο Αντόνιο Γκουτέρες επιχειρεί ένα ξεκαθάρισμα των θέσεων των δύο πλευρών και, κυρίως, να διαπιστώσει εάν όντως μπορεί να υπάρξει το «κοινό όραμα» που αναζητεί για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι αποφασισμένος να δώσει ευκαιρία στις δύο πλευρές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ακόμη και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από αυτή την πενταμερή.

Πιο κρίσιμο θεωρείται το δείπνο της Τετάρτης που θα παραθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, αφού εκεί θα διαφανεί, εν πολλοίς, το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι δεν αποκλείεται να παραθέσει και νέο δείπνο την Πέμπτη το βράδυ.