Σε συνθήκες εγκατάλειψης κι αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή που θυμίζει… Άουσβιτς έχουν αναφερθεί – σε καταθέσεις τους στην ΕΛ.ΑΣ τις τελευταίες εβδομάδες- τουλάχιστον τέσσερις υπάλληλοι σε οίκο ευγηρίας στα Χανιά όπου βρήκαν τον θάνατο τον τελευταίο χρόνο 68 συνολικά ηλικιωμένοι, δηλαδή ποσοστό άνω του 80-90% των ανθρώπων που διέμεναν σε αυτό! Ο ιδιωτικός οίκος φροντίδας ηλικιωμένων βρίσκεται στο μικροσκόπιο δικαστικής έρευνας, με τα στοιχεία που αποκαλύπτονται σήμερα από «Το Βήμα» να αναδεικνύουν πιθανόν μία πρωτοφανή, δραματική υπόθεση.

Στις καταθέσεις αυτές φέρεται να αναδεικνύεται ότι οι θάνατοι των δεκάδων ηλικιωμένων –που αποδόθηκαν από γνωματεύσεις ιατρού σε ανακοπές καρδιάς- σχετίζονται με τις πρωτοφανείς κακουχίες, την ανύπαρκτη περίθαλψη όπως και τις μικρές ποσότητες τροφής που δίνονταν στους άτυχους ηλικιωμένους για λόγους κερδοσκοπίας

Με συμπληρωματικούς ισχυρισμούς (φαίνεται να έχουν καταγραφεί ήδη από την Εισαγγελία και Ασφάλεια Χανίων που ήδη έχουν πραγματοποιήσει πολυήμερη εμπεριστατωμένη έρευνα) ότι «πολλοί ηλικιωμένοι που εισήλθαν στην ιδιωτική αυτή δομή φροντίδας σε εξαιρετική κινητική κατάσταση καθηλώνονταν σκόπιμα στα κρεβάτια τους και λάμβαναν σχετική φαρμακευτική αγωγή (ΣΣ πιθανόν και με ψυχοφάρμακα) ώστε να είναι πιο ευχερής η διαχείρισή τους από το μειωμένο νοσηλευτικό προσωπικό που ήταν περίπου το 30% του προβλεπόμενου». Καθώς κι ότι την εξέλιξη της υγείας των δεκάδων ηλικιωμένων παρακολουθούσε μόνο ένας ιατρός που πραγματοποιούσε ορισμένες επισκέψεις στην εν λόγω ιδιωτική δομή.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, υπήρχε μηχανισμός «συγκάλυψης» όταν επιχειρείτο επίσκεψη κάποιου συγγενούς με τη στοιχειώδη συμμόρφωση των χώρων που διέμεναν οι ηλικιωμένοι ή την πρόσκαιρη φροντίδα τους. Ακόμη καταβάλλονταν -όπως έχει μνημονευθεί- προσπάθεια αποθάρρυνσης των επισκεπτηρίων με επίκληση διασφάλισης της υγείας των ηλικιωμένων και μη αναστάτωσής τους. Κι έτσι να μην γίνονται αντιληπτή η διαρκής ταλαιπωρία από τους οικείους τους.

Με το εντυπωσιακό στοιχείο ότι τα περισσότερα άτομα τρίτης ηλικίας που διέμεναν στο εν λόγω γηροκομείο απεβίωναν μέσα σε λίγους μήνες όταν το ποσοστό θνητότητας σε άλλες παρόμοιες δομές φιλοξενίας ήταν της τάξης του 10%. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι όπως κατέθεσαν νοσηλευτές ένας από τους θανάτους που αποδόθηκε σε ανακοπή καρδιάς οφειλόταν σε πτώση του ηλικιωμένου στο πάτωμα και κάταγμα στο κεφάλι του. Επιπλέον εξετάζεται και το ενδεχόμενο ορισμένοι από αυτούς τους θανάτους ηλικιωμένων –οι οποίοι δεν είχαν «εμφανείς» κληρονόμους- να προέρχονται από σκόπιμες ενέργειες.

Η δημοσιοποίηση της έρευνας αυτής υπήρξε από ΜΜΕ στην Κρήτη που κατέγραψαν την εκταφή-το πρωί της Πέμπτης- σορού μιας ηλικιωμένης γυναίκας που είχε αποβιώσει στο εν λόγω ίδρυμα φροντίδας ηλικιωμένων, στο πλαίσιο έρευνας που έχει παραγγελθεί από τον Εισαγγελέα Χανίων . Οι δικαστικές αρχές φέρεται να είχαν γίνει προ αρκετών εβδομάδων δέκτες καταγγελιών για δυσεξήγητο θάνατο ηλικιωμένου.

Έτσι η έρευνα επεκτάθηκε-με σχετικές αναζητήσεις σε ληξιαρχεία -προκειμένου να προσδιορισθούν οι συνθήκες θανάτου των προαναφερόμενων 68 ατόμων μεγάλης ηλικίας. Σκοπός της δικαστικής έρευνας είναι να δείξει αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, μεταξύ αυτών ακόμα και η σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά και η ανθρωποκτονία με δόλο, δια παράλειψης και κατά συρροή. Ερευνάται αν έχουν τελεστεί και άλλα αδικήματα.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές έχουν καλέσει για κατάθεση πολλούς υπαλλήλους του χώρου φροντίδας ηλικιωμένων, αρκετοί από τους οποίους έχουν μιλήσει για τις κακές συνθήκες διαβίωσης και τις ελλιπείς υπηρεσίας που τους προσφέρονταν. Ακόμη υπήρχε αυτοψία των αστυνομικών στο γηροκομείο, ενώ ήδη διερευνάται αν πίσω από κάποιον από αυτούς τους θανάτους υποκρύπτεται εγκληματική ενέργεια.

Με βάση αυτό το δεδομένο δεν μπορεί ν αποκλεισθεί ότι θα υπάρχουν κι άλλες εκταφές σορών ενώ θα κληθούν για καταθέσεις και οικείοι των θανόντων. Προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω τι συνέβαινε εκεί και να τεκμηριωθούν ή μη οι αναφορές των νοσηλευτών .