Από τέλη Μαΐου θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις ευεργετικές επιπτώσεις των εμβολιασμών, ωστόσο δεν θα έχουμε χτίσει ακόμα το τείχος ανοσίας που χρειάζεται, τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, κάνοντας μια δυσοίωνη πρόβλεψη για την κατάσταση που επικρατεί.

Δεν θα ξεμπλέξουμε με τον κοροναϊό καθώς, σύμφωνα με τον καθηγητή, η COVID-19 θα συνεχίσει να υπάρχει.

«Ο κοροναϊός δεν θα εξαφανιστεί. Θα συνεχίσουμε να ζούμε για πολλές δεκαετίες με τον κοροναϊό, όπως και με τον ιό της γρίπης» ήταν η δραματική εκτίμηση που έκανε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Μάλιστα, θεωρεί πως θα χρειάζονται επαναληπτικοί εμβολιασμοί κατά της COVID-19 κάθε ένα με δύο χρόνια όπως με τη γρίπη, καθώς τα εμβόλια είναι πιθανό να προσφέρουν προστασία για λίγο παραπάνω από ένα χρόνο.

Τέλη Μαΐου θετικά στοιχεία από τους εμβολιασμούς

Παράλληλα, υπολογίζει πως από τέλη Μαΐου θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα θετικά από τους εμβολιασμούς, ωστόσο δεν θα έχει χτιστεί ακόμα το απαιτούμενο τείχος ανοσίας.

«Αν υλοποιηθούν τα προγράμματα εμβολιασμού, είναι πολύ πιθανό να έχουμε εμβολιασμένο το 60% των ενηλίκων μέχρι τον Ιούνιο και να ξέρουμε το ποσοστό της ανοσοπροστασίας. Δεν θα έχουμε φτάσει στο τείχος ανοσίας, αλλά θα δούμε την αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Για τις θρομβώσεις μετά από εμβολιασμούς που έχουν προκαλέσει ανησυχία, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι οι πιθανές παρενέργειες που έχουν συνδεθεί με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson είναι πολύ σπάνιες.