Το απόγευμα της προσεχούς Τρίτης θα ανακοινώσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τις συστάσεις του για το εμβόλιο Covid-19 της αμερικανικής Johnson & Johnson.

Η χρήση του εμβολίου έχει ανασταλεί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη λόγω πιθανής σχέσης με σπάνια περιστατικά θρόμβωσης που συνδυάζονται με θρομβοκυτταροπενία.

Το εμβόλιο της J&J βασίζεται στην ίδια τεχνολογία με το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο έχει επίσης συνδεθεί με πιθανό κίνδυνο θρόμβωσης και θρομβοκυτταροπενίας.

Και τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένους αδενοϊούς για να αναγκάσουν τα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν μια βασική πρωτεΐνη του πανδημικού κοροναϊού, η οποία αναγνωρίζεται στη συνέχεια από το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων.

Η Ελλάδα παρέλαβε την Τετάρτη τις πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου, ωστόσο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής του προγράμματος «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι εμβολιασμοί δεν θα ξεκινήσουν μέχρι νέας ενημέρωσης από τον ΕΜΑ.