Αισιόδοξη φαίνεται η τουριστική βιομηχανία της Βρετανίας, για την εξέλιξη του φετινού καλοκαιριού, καθώς πλησιάζει η 17η Μαΐου, μέρα που θα αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί από την Βρετανία. Τόσο η Tui όσο και η easyJet, αναμένουν αύξηση των κρατήσεων το επόμενο διάστημα.

Η EasyJet, συγκεκριμένα εκτιμά διά του εκπροσώπου της Γιόχαν Λούντγκρεν ότι η Βρετανία θα συμπεριλάβει την Ελλάδα και την Κύπρο στην «πράσινη λίστα» των τουριστικών προορισμών.

Ο Φριτς Γιούσεν, Γενικός Διευθυντής της Tui, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού στην Ευρώπη, δηλώνει αισιόδοξος ότι με την πρόοδο των προγραμμάτων εμβολιασμού το καλοκαίρι «μπορεί να σωθεί», αναφέροντας στο BBC ότι μόνο τον Μάρτιο ο γερμανοβρετανικός όμιλος δέχθηκε 2,8 εκατομμύρια κρατήσεις από τη Βρετανία.

Σε σχέση με το 2019 οι κρατήσεις είναι προς το παρόν μειωμένες κατά 60%, αλλά η Tui αναμένει επάνοδο της ζήτησης όταν αρθούν οι βρετανικοί περιορισμοί στα ταξίδια, σε έναν μήνα. Πλέον προβλέπεται να λειτουργήσει στο 75% του συνήθους προγράμματός της αυτό το καλοκαίρι, περιορίζοντας ελαφρά τον σχεδιασμό της από το αρχικό 80%.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία για το 2022 γεννούν ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία, καθώς όπως αναφέρει ο Γιούσεν οι προκρατήσεις για το καλοκαίρι του 2022 είναι αυξημένες κατά 120%, ενώ οι προκρατήσεις για τον Μάιο του 2022 σημειώνουν αύξηση άνω του 150%.

Τι θα γίνει με την Ελλάδα

Ο διευθυντής της EasyJet, Γιόχαν Λούντγκρεν, εκτιμά ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα ενταχθούν στην «πράσινη λίστα» τις Βρετανίας από τις 17 Μαΐου και μεταξύ αυτών και η Ελλάδα με την Κύπρο.

Η «πράσινη λίστα» αφορά σε προορισμούς στους οποίους θα επιτρέπονται τα μη αναγκαία ταξίδια χωρίς τους ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε καραντίνα. Το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας αναμένεται να ανακοινώσει τη σχετική λίστα κατά τις αρχές Μαΐου.