Η Ρωσία θα απαγορεύσει την ναυσιπλοΐα για τα ξένα πολεμικά και κρατικά πλοία σε τρεις θαλάσσιες ζώνες της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που έχει προσαρτήσει η Μόσχα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Η ουκρανορωσική ένταση κλιμακώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, με το Κίεβο να κατηγορεί την Μόσχα ότι αναζητεί πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία και την Μόσχα να κατηγορεί το Κίεβο ότι προετοιμάζει επίθεση κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, στην Κριμαία και διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στην Μαύρη Θάλασσα.

«Από τις 24 Απριλίου και ώρα 21.00 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και ώρα 21.00, η διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα πολεμικά πλοία και άλλα κρατικά σκάφη θα διακοπεί» ανακοίνωσε η αρμόδια διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας στο Ria Novosti.

Ποιες ζώνες αφορά

Η απαγόρευση αφορά τρεις θαλάσσιες ζώνες: το δυτικό άκρο της Κριμαίας, την ζώνη νότια της Σεβαστούπολης στο Χουρζούφ και τέλος το «τρίγωνο» ανοικτά της χερσονήσου του Κερτς κοντά στο θαλάσσιο πάρκο Οπούκσκι.

Η τελευταία αυτή ζώνη είναι η πλέον επίμαχη διότι βρίσκεται κοντά στον Πορθμό του Κερτς που ενώνει την Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα και είναι κρίσιμης σημασίας για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών και χάλυβα.

Εντάσεις έχουν δημιουργηθεί κατά το παρελθόν στην ζώνη αυτή, όπως στο επεισόδιο του 2018, όταν η Ρωσία συνέλαβε τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία.

Τότε, το Κίεβο και οι Δυτικοί είχαν κατηγορήσει την Ρωσία ότι θέτει σκοπίμως εμπόδια στην ναυσιπλοΐα των εμπορικών πλοίων μέσω του Πορθμού του Κερτς, τον έλεγχο του οποίου διεκδικεί η Μόσχα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η Ρωσία έχει κατασκευάσει γέφυρα επάνω από τον Πορθμό για να συνδέσει το έδαφός της με την προσαρτημένη χερσόνησο.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε τις απαγορεύσεις στην ναυσιπλοΐα που αποφάσισε η Ρωσία, καταγγέλλοντας από χθες πριν ακόμη γίνουν γνωστές, «παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ουκρανίας».

Το Κίεβο τόνισε επίσης ότι βάσει της Σύμβασης του Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, «η Ρωσία δεν πρέπει να παρεμποδίζει ή να παρενοχλεί τις μεταφορές μέσω του Πορθμού με κατεύθυνση την Αζοφική Θάλασσα».

Πηγή: ΑΜΠΕ