Αλλάζει από το Σάββατο η ζωή μας καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε τη μερική χαλάρωση του lockdown.

Κομμάτι της καθημερινότητας γίνονται και τα self test, στα οποία η κυβέρνηση έχει ρίξει ειδικό βάρος, προσβλέποντας ότι θα βοηθήσουν ως έξτρα όπλο στο άνοιγμα δραστηριοτήτων της οικονομίας.

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κρίθηκε αναγκαία παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλευόμενοι παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς θωρήθηκε ότι θα βοηθήσει τόσο στην οικονομία που «ασφυκτιά» όσο στην ψυχολογία των πολιτών, οι οποίοι έχουν κουραστεί από το παρατεταμένο lockdown.

Από τον έλεγχο της πανδημίας και την αποσυμπίεση στους κρίσιμους δείκτες θα εξαρτηθούν και τα επόμενα βήματα που περιλαμβάνονται στον οδικό χάρτη της σταδιακής επανεκκίνησης.

Χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι «εξαρτάται και από όλους εμάς, ποιον δρόμο με τη στάση μας θέλουμε ν’ ακολουθήσουμε. Υπευθυνότητα και τήρηση των μέτρων για να πάμε όλοι ένα βήμα μπροστά και να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων και με βάση τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας ή αυστηρότερα μέτρα;»

Έτσι, από αύριο αλλάζουν όσα ισχύουν για τις μετακινήσεις των πολιτών αφού θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για άσκηση, ενώ από τη Δευτέρα σηκώνει ρολά το λιανεμπόριο.

Η χαλάρωση του lockdown τα Σαββατοκύριακα

Αρχής γενομένης από το Σάββατο οι πολίτες θα μπορούν πλέον να μετακινηθούν και εκτός των οικείων δήμων προκειμένου να ασκηθούν.

Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά και μόνο τα Σαββατοκύριακα καθώς, όπως προειδοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εάν παρατηρηθούν εικόνες που μπορεί να διακινδυνεύσουν την πορεία της πανδημίας θα αρθεί.

Αλλά και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε έκκληση για χρήση μάσκας και αντισηπτικού και τήρηση των αποστάσεων, όπου και όπως επιλέξουν να κινηθούν οι πολίτες τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, με αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 θα επιτρέπεται η μετακίνηση με όχημα εκτός δήμου για προσωπική άσκηση σε υπαίθριο χώρο.

Αυτό θα επιτρέπεται σε ομάδες έως τριών ανθρώπων, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας, ενώ στελέχη της κυβέρνησης υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού.

Την ίδια στιγμή, υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό  το ενδεχόμενο η άρση απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων για σωματική άσκηση  να επεκταθεί και τις καθημερινές , εφόσον το μέτρο λειτουργήσει σωστά.

Όπως είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών μιλώντας στην ΕΡΤ, πρόκειται για ένα πιλοτικό σχέδιο. «Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει και αν δεν δημιουργεί πολλά παρατράγουδα θα το επεκτείνουμε και τις καθημερινές».

Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο

Από την Δευτέρα θα πάρει μπρος και το λιανεμπόριο κάτω από αυστηρότερα μέτρα αυτή τη φορά, προς αποφυγή συνωστισμού.

Τα καταστήματα του λιανεμπορίου σηκώνουν ρολά και θα μπορούν από Δευτέρα να υποδέχονται πελάτες.

Ωστόσο λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας θα εφαρμοστεί ένα μείγμα click away και click in shop παράλληλα με την χρήση του νέου αριθμού 13032

που θα χρησιμεύει μόνο για το λιανεμπόριο.

Οι πολίτες για να ψωνίσουν θα πρέπει να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους στο 13032 προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν οπουδήποτε απαιτείται εντός νομού.

Το SMS θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως.

Στο SMS στο 13032 ο χρήστης αναγράφει μόνο το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας του. Η απάντηση που λαμβάνει σε περίπτωση έγκρισης είναι «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».

Στο δεύτερο μήνυμα εντός της ίδιας ημέρας θα λαμβάνει αρνητική απάντηση.

Επίσης παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το click away και το click in shop, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής.

Αντίστοιχα οι καταστηματάρχες θα πρέπει να υποδέχονται εντός, μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα.

Η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να γίνει και εκτός του καταστήματος.

Ποια καταστήματα ανοίγουν από Δευτέρα

Τα καταστήματα που ανοίγουν την προσεχή Δευτέρα είναι τα εξής:

  • τα συνοικιακά καταστήματα
  • τα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο
  • οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
  • τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν τα shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος) τα outlets, τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά.

Για τα συγκεκριμένα καταστήματα θα γίνει επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων την επόμενη εβδομάδα και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Όσον αφορά τις αγορές σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων παραμένει ο περιορισμός των μετακινήσεων έως 2 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι ή εντός του Δήμου, με αποστολή SMS και κωδικό 2 στο 13033.

Και rapid test στο λιανεμπόριο

Για τις οικονομικές εξελίξεις σε λιανεμπόριο μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, τα rapid test θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά και στο λιανικό εμπόριο. Όπως είπε, το εμπορικό επιμελητήριο σε συνεργασία με τον ιατρικό σύλλογο Πειραιά αναλαμβάνει τη διενέργεια rapid test σε όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια covid free αγορά και covid free shops», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ενδεχομένως να χρειαστούν γύρω στα 1000 rapid test την ημέρα.