Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα στο μέτωπο του κοροναϊού παρουσίασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση του ιικού φορτίου σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία του κοροναϊού, η καθηγήτρια έκανε λόγο για αύξηση 28% των ενεργών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα, επισημαίνοντας πως η συμπρωτεύουσα έχει σήμερα πάνω από 2.000 ενεργά κρούσματα.

«Παρ’ όλο που παρατηρούσε σταθεροποίηση της πανδημίας στη Νότια Ελλάδα, διαπιστώνεται σταθερή και σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια, την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε συστηματική αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές νησιωτικές περιοχές, όπως η Ρόδος, η Άνδρος και οι Σποράδες, παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων στα νησιά αυτά παραμένει χαμηλός.

27.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική

Όπως τόνισε η καθηγήτρια, στο σύνολο της επικράτειας εντοπίζονται αυτή τη στιγμή 27.000 ενεργά κρούσματα του ιού, τα μισά από τα οποία βρίσκονται στην Αττική.

Παράλληλα, ο δείκτης θετικότητας της εβδομάδας αναλογικά με τα τεστ ανήλθε σύμφωνα με την ίδια στο 6,8%, με την κ. Παπαευαγγέλου πάντως να κάνει λόγο για τάση σταθεροποίησης της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, ωστόσο η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ αναμένεται σε «δύο με τρεις βδομάδες».