Όσοι τη λάτρεψαν ως Αλέξις Κάρινγκτον στη θρυλική «Δυναστεία» έχουν καταλάβει πλέον ότι η Τζόαν Κόλινς δεν υποδυόταν την πανούργα πρώην σύζυγο του Μπέικ Κάρινγκτον, αλλά ήταν στ’ αλήθεια η Αλέξις.

Η Τζόαν Εριέτα Κόλινς γεννήθηκε το Μάριο του 1933. Η μητέρα της δασκάλα χορού, ενώ ο πατέρας της ήταν ατζέντης. Η ίδια και η αδερφή της, Τζάκι Κόλινς, διάσημη συγγραφέας, λάτρευαν ό,τι είχε σχέση με τις τέχνες.

Στα 20 της υπέγραψε συμβόλαιο με την 20th Century Fox και έφυγε για Αμερική. Εμφανίστηκε σε ταινίες με μεγάλα ονόματα και παντρεύτηκε τον σταρ της εποχής, Μάξουελ Ριντ.

Πολλές δεκαετίες μετά και αφού είχε γίνει πλέον διάσημη, εξομολογήθηκε ότι παντρεύτηκε τον άνθρωπο που τη βίασε.

Πάντα αντισυμβατική, έχασε το ρόλο της Κλεοπάτρας στην ομώνυμη ταινία από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, γιατί είχε αρνηθεί να κοιμηθεί με μεγάλο στέλεχος της παραγωγής.

Η προσωπική της ζωή πολυτάραχη. Σε ηλικία 30 ετών παντρεύτηκε τον Άγγλο ηθοποιό και μουσικό, Άντονι Νιούλι, με τον οποίο απέκτησαν μια κόρη κι έναν γιο. Χώρισαν τελικά, ύστερα από επτά χρόνια.

Ο τρίτος της γάμος, αυτός με τον μάνατζερ των «Beatles» και επιχειρηματία, Ρον Κας, κράτησε εννέα χρόνια και από αυτόν απέκτησε μια κόρη. Με τον Κας παρέμειναν φίλοι μέχρι τον θάνατό του.

Το 1981 με την ίδια να έχει συμπληρώσει τα 48 της χρόνια, έρχεται η πρόταση να πρωταγωνιστήσει στη δεύτερη σεζόν της «Δυναστείας» υποδυόμενη την Αλέξις Κάρινγκτον Κόλμπι.

Η επιτυχία της σειράς ήταν ασύλληπτη για την εποχή. Η Κόλινς κυκλοφόρησε ακόμα και σε κούκλα. Το στυλ της έγινε μόδα για δεκαετίες, προτάθηκε έξι φορές για Χρυσή Σφαίρα και όταν τελικά την κέρδισε ευχαρίστησε ολόθερμα τη Σοφία Λόρεν και την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, οι οποίες είχαν απορρίψει τον ρόλο της Αλέξις.

Το 1985 παντρεύτηκε για τέταρτη φορά τον Σουηδό Playboy και τραγουδιστή, Πίτερ Χολμς. Χώρισαν δυο χρόνια μετά με άσχημο τρόπο και τον Χολμς να διεκδικεί δικαστικά μέρος της περιουσίας της.

Αρραβωνιάστηκε με τον Ουόρεν Μπίτι, έμεινε έγκυος, αλλά δεν κράτησε το παιδί τους. Είχε σχέση με τον Ντένις Χόπερ, απέρριψε την ερωτική πολιορκία του Ρόμπερτ Κένεντι, αλλά και των κολλητών Φραρνκ Σινάτρα και Ντιν Μάρτιν.

Το 2002 σε ηλικία 69 ετών παντρεύτηκε τον κατά 32 χρόνια νεότερό της, Πέρσι Γκίμπσον, με τον οποίο παραμένουν μέχρι σήμερα μαζί.

Πιστεύει ότι τα τρία σημαντικά στοιχεία σε μια σχέση είναι «σεξ, σεξ, σεξ».

Στα 87 της παραμένει απίστευτα κοκέτα, προσέχει τη διατροφή και την εμφάνισή της, σιχαίνεται το μπότοξ, συμμετέχει σε φιλανθρωπίες και τα βιβλία της γίνονται μπεστ σέλερ.