Σε πλήρη εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής η οποία λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και την κόπωση του κόσμου από το lockdown θα προχωρήσει σε εισηγήσεις σχετικά με χαλάρωση μέτρων και το λιανεμπόριο.

Πριν από λίγο ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος συμμετέχοντας στη συνέντευξη Τύπου Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών με θέμα το λιανεμπόριο και αφού νωρίτερα βρισκόταν στη συνεδρίαση της επιτροπής για τον κοροναϊού δήλωσε σχετικά:

«Εμείς είμαστε κουρασμένοι και ο ιός ξεκούραστος και μεταλλαγμένος και ξεκούραστος μας κυνηγά. Το λιανεμπόριο ελεγχόμενο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ουσιώδη επιβάρυνση στην επιδημιολογική κατάσταση. Το να έχουμε ανοιχτά τα μικρά μαγαζιά είναι κάτι το οποίο και την οικονομική ανάγκη των νοικοκυριών θα αντιμετωπίσει και τους πολίτες θα βοηθήσει. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν υπάρξει στο παρελθόν δικές μου παρόμοιες τοποθετήσεις. Σύντομα θα μπορέσουμε να αγοράσουμε παπούτσια και ρούχα που σήμερα τα αγοράζουμε μόνο με κούριερ».

Σαρηγιάννης: Μείωση της απόδοσης του lockdown σε σχέση με εκείνο του Μαρτίου-Απριλίου, κατά 25%

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε:

«Yπάρχει μείωση της απόδοσης του lockdown σε σχέση με εκείνο του Μαρτίου-Απριλίου, κατά 25%. Δηλαδή, έχουμε 25% περισσότερες επαφές. Επιπλέον, η μεταδοτικότητα είναι 30% μεγαλύτερη. Συνυπολογίζοντας τον καιρό που δεν είναι τόσο καλός όσο πέρσι, η ματαδοτικότητα γίνεται 40% μεγαλύτερη. Το λιανικό εμπόριο προσθέτει 6% σε αυτού του είδους τον αριθμό των επαφών. Με το click away είναι 4%. Για να ανοίξουμε με ασφάλεια είναι να ισοφαρίσουμε με έναν μηχανισμό που θα μειώσει κατά 6% τον αριθμό των επαφών του πληθυσμού».