Την ώρα που επικρατεί συνωστισμός στα ΜΜΜ και στις κάθε είδους κορονο-μαζώξεις, συνωστισμός επικρατεί και στα νοσοκομεία της Αττικής εκεί όπου γιατροί και ασθενείς μάχονται κατά του κοροναϊού σε έναν αγώνα που μοιάζει μάταιος.

Εδώ και λίγες μέρες, καθημερινά σπάει το ρεκόρ διασωληνωμένων στη χώρα. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 έφτασαν χθες του 5.057, με το ΕΣΥ να οδηγείται στα όρια της κατάρρευσης. Στις 576 ανήλθαν οι εισαγωγές το περασμένο 24ωρο, με τις 240 στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου που έφτασε να απαριθμεί 2.576 ασθενείς.

Τα χειρότερα έρχονται προειδοποιούν οι ειδικοί, την ώρα που οι εργαζόμενοι στο σύστημα έχουν ξεπεράσει από καιρό τις αντοχές τους. Ακόμα και η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών δεν φαίνεται πως επαρκεί: «πολύ λίγο, πολύ αργά» λένε τόσο οι γιατροί στο ΕΣΥ, όσο και αυτοί που επιστρατεύτηκαν και πρέπει να μάθουν από το μηδέν πώς να πολεμάνε κατά του κοροναϊού.

Η χώρα βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη του τρίτου κύματος της πανδημίας, με τους επιστήμονες να προβλέπουν ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο, όχι μόνο δεν θα υπάρξει ύφεση, αλλά πιθανότατα θα καταγραφεί μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων – υπάρχουν προβλέψεις ακόμη και για 1.000.

Παράλληλα, ο δείκτης θετικότητας είναι σκαρφαλωμένος στο 5,7% δείχνοντας ότι θα αργήσει να υπάρξει η όποια ανάπαυλα στη μεγάλη αυτή μάχη. Με αυτά τα δεδομένα, τα όποια σχέδια για άνοιγμα του λιανεμπορίου φυσικά πάνε πίσω.

Λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι

Μόνο στην Αττική, οι διασωληνωμένοι με κοροναϊό ξεπέρασαν τους 400. Ένας στους 4 νοσηλεύεται εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) που κατέθεσε αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός εντατικής, ορισμένοι εξ’ αυτών περιμένουν για μέρες στη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ.

Με βάση τον έκτακτο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, αύριο Τετάρτη, στις εφημερίες του ΕΣΥ για τα Non Covid περιστατικά μπαίνει το 251 ΓΝΑ, καθώς και ο Ερυθρός Σταυρός ως νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid περιστατικών.

Την Τρίτη, εφημερεύει το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, με την εφημερία να ξεκινά στο νοσοκομείο από τις 14:00 το μεσημέρι. Κάθε 20 λεπτά έφτανε ασθενοφόρο με περιστατικό Covid, με το νοσοκομείο να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό λέει ότι τα πάντα κρέμονται από μία κλωστή, αφού ασθενείς περιμένουν σε αυτοσχέδιες μονάδες μέχρι να βρεθεί κρεβάτι.

«Έρχεται μια πολύ δύσκολη νύχτα»

Μιλώντας στο MEGA, η Όλγα Κοσμοπούλου, λοιμωξιολόγος, υπεύθυνη 1ης μονάδας Covid Γ.Ν Νίκαιας, σημείωσε ότι η αποψινή νύχτα της εφημερίας θα είναι πολύ δύσκολη.

«Στη σημερινή εφημερία έχουν εξεταστεί πάνω από 65 περιστατικά Covid και έχουν εισαχθεί 27. Έχουμε πέντε διασωληνωμένους με Covid σε κοινούς θαλάμους και προβλέπεται δύσκολη η νύχτα».

Η έλευση των επιστρατευμένων γιατρών στο νοσοκομείο, δε διευκολύνει την κατάσταση, σύφωνα με την κ. Κοσμοπούλου, καθώς αυτό που χρειάζεται είναι κλίνες νοσηλείας.

«Το ερώτημα δεν είναι τι δίνει μια ανάσα σε εμάς, αλλά τι δίνει μια ανάσα στους ασθενείς, και αν μετρήσουμε τις ανάγκες των ασθενών, αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι κλίνες νοσηλείας, οι κλίνες νοσηλείας δεν επαρκούν στα δημόσια νοσοκομεία», τονίζει και επισημαίνει ότι οι κενές θέσεις γιατρών που υπάρχουν στο νοσοκομείο θα μπορούσαν να είχαν καλυφθεί με προσλήψεις και όχι με επίταξη.

«Είναι ανάγκη να διαταραχθεί απολύτως η ζωή και η ισορροπία των συναδέλφων μικροεπαγγελματιών προκειμένου να μη γίνουν οι προσλήψεις που λείπουν;», αναρωτήθηκε, σημειώνοντας ότι οι κενές θέσεις των δημόσιων νοσοκομείων και η μη κάλυψή τους είναι διαχρονικό πρόβλημα.

Ζήτημα προκύπτει και από την επάρκεια των επιταγμένων γιατρών και την τοποθέτησή τους στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η χρόνια απουσία τους από το ΕΣΥ μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα.

«Δεν είναι μόνο τα χέρια, δεν είναι μόνο οι κλίνες που λείπουν. Αυτοί οι συνάδελφοι πώς θα δουλέψουν με τι συσκευές μόνιτορ, με τι οξύμετρα, με τι αναπνευστήρες; Ούτως ή άλλως έχουμε οριακό αριθμό υλικού», κατέληξε η κ. Κοσμοπούλου.

Άνθρωποι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ

Την ίδια στιγμή, με δραματικούς τόνους περιγράφει την κατάσταση στα νοσοκομεία η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλοντας, διά του προέδρου της Μιχάλη Γιαννάκου, πως «πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ» ενόσω βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει πως σήμερα το πρωί κατέληξε 70χρονος ασθενής στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», ο οποίος ήταν διασωληνωμένος πέντε ημέρες εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας

Ο ίδιος αναφέρει πως γίνεται πλέον επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια.

«Η απάντηση σε ένα κράτος Δικαίου ποιος μεταξύ δύο ασθενών επιλέγεται για τη μία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ είναι και οι δύο. Το κράτος [πρέπει] να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ΜΕΘ. Είχε χρόνο και δεν το έπραξε» δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Αναφερόμενος στο θάνατο του 70χρονου ασθενή, επισημαίνει: «Οι γιατροί του ‘Αμαλία Φλέμινγκ’ έπραξαν το χρέος τους. Τον διασωλήνωσαν και κάθε ημέρα ενημέρωναν το ΕΚΑΒ να βρεθεί ΜΕΘ. Μάταια. Επιτέλους κάντε κάτι».

Ο Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει πως είναι δεκάδες πλέον οι ασθενείς κορωνοϊού, καθώς και γενικά περιστατικά, που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

  • Σισμανόγλειο: 10 άτομα
  • Ελπίς: 4
  • Παμμακάριστος: 2
  • Γεννηματάς: 8
  • Λαϊκό: 2
  • Ιπποκράτειο: 1
  • Τζάνειο: 5
  • Γενικό Κρατικό Νίκαιας: 8
  • Θριάσιο: 4
  • Αλεξάνδρας: 5 στην καρδιολογική μονάδα

Κενές κλίνες ΜΕΘ Covid υπήρχαν έως το μεσημέρι δύο στο ΚΑΤ και δύο στο Σωτηρία.

Στη «μάχη» οι ιδιώτες γιατροί

Στη μάχη του ΕΣΥ κατά της επιδημίας έχουν πλέον «ριχτεί» και 206 ιδιώτες γιατροί – παθολόγοι, γενικοί γιατροί, πνευμονολόγοι- κατόπιν της διαδικασίας επιστράτευσής τους.

Οι επιστρατευμένοι ιδιώτες γιατροί έχουν κατανεμηθεί σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, με τους περισσότερους όμως να έχουν κληθεί να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας περιστατικών κοροναϊού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το ποσοστό των γιατρών που ανταποκρίθηκαν στην επιστράτευση αγγίζει το 90%. Η πλειοψηφία τους διοχετεύτηκε στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο που έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομείο covid, ενώ προορίζονται 25 γιατροί για τον Ερυθρό Σταυρό, 14 για το Θριάσιο νοσοκομείο και 10 για το Αττικό.

Τα ευτράπελα δεν έλειψαν: οι περισσότεροι ιδιώτες γιατροί έχουν χρόνια να δουλέψουν σε νοσοκομείο και σε εφημερία, έχουν οικογένειες και έχουν δομήσει τη ζωή τους γύρω από τη δουλειά τους στο ιατρείο. Επίσης, πρέπει να αφήσουν στην άκρη τους πελάτες τους, δημιουργώντας ένα σημαντικό κενό στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η Ελληνική Πνευμονολογική εταιρεία εξέφρασε την επιφυλακτικότητα της απέναντι στη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα της επιστράτευσης.

Προτείνει, ωστόσο, άμεση πρόσληψη όλων των εν αναμονή ειδικευόμενων γιατρών και άμεση ένταξη στο ΕΣΥ με τρίμηνες συμβάσεις των Πνευμονολόγων – Παθολόγων και Αναισθησιολόγων που έχουν υποβάλλει αιτήσεις στον πρόσφατο διαγωνισμό για θέσεις ΕΣΥ.

Όπως αναφέρει στην 1η και 2η ΥΠΕ έχουν αιτηθεί διορισμό πάνω από 100 πνευμονολόγοι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται αυτή την στιγμή εκτός ΕΣΥ. Επίσης, πρόσληψη άμεσα σε κλινικές και τμήματα COVID όσων ιατρών πνευμονολόγων είναι υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου και αναγνώριση του χρόνου αυτού ως αγροτικό ιατρείο.

Μάλιστα υπογραμμίζει ότι οι παραπάνω προτάσεις υπερκαλύπτουν τον αριθμό των γιατρών που επιχειρεί να επιστρατεύσει το υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα βρεθούν οι αναγκαίες λύσεις που αναζητά το ΕΣΥ αυτή την περίοδο.

Επιπρόσθετα, σημειώνει η ΕΠΕ, εφόσον απαιτηθεί, να επιτραπεί σε πνευμονολόγους που το επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στην λειτουργία του ΕΣΥ με μερική απασχόληση (part-time) για κάποιες μέρες την εβδομάδα ή/και για εφημερίες καθώς εκτιμά ότι αυτό θα βοηθήσει αποτελεσματικά την λειτουργία των κλινικών του ΕΣΥ.

«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και τον σκληρό αγώνα που δίνουμε όλοι κατά της πανδημίας COVID-19, δεν πρέπει να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, ούτε χωρούν αντιπαλότητες και συντεχνιακές αντιλήψεις. Όλη η πνευμονολογική κοινότητα ήταν, είναι και θα συνεχίσει είναι στην 1η γραμμή μάχης με όλες της τις δυνάμεις και ελπίζουμε οι εποικοδομητικές μας προτάσεις να εισακουστούν και να εφαρμοστούν προς όφελος όλων μας» δηλώνει το ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Θλιβερά ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων – Φουντώνει η πανδημία σε Αττική και Μακεδονία

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 3.586 νέα κρούσματα, 699 διασωληνωμένους και 51 θανάτους. Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφηκε και στην Αττική (1.779).

Το Λεκανοπέδιο καταγράφει τριπλάσια νούμερα νέων διαγνώσεων σε όλες της περιφερειακές της ενότητες πλην των Νήσων. Από τα σημερινά 1.779 κρούσματα 470 εντοπίζονται στο κέντρο, 320 στον Πειραιά, 282 στα Δυτικά Προάστια, 244 στην Ανατολική Αττική και 121 στη Δυτική, 180 στα Βόρεια και 144 στα Νότια Προάστια και 18 στις Νήσους.

Η πανδημία φουντώνει και στη Μακεδονία με ένα μεγάλο τριψήφιο για τη Θεσσαλονίκη (398) και έπειτα 37 για την Ημαθία, 31 για το Κιλκίς, 53 για την Πέλλα, 23 για την Πιερία, 48 για τη Χαλκιδική και 36 για τις Σέρρες από την Κεντρική και για τη Δυτική 15 στα Γρεβενά, 28 στην Καστοριά και 82 στην Κοζάνη, με τις δύο τελευταίες περιφέρειες να ανάγονται σε οδηγούς της πανδημίας στην περιφέρεια.

Σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις έδειξαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα για το διάστημα 15 έως 21 Μαρτίου 2021, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.