Βροχές και ισχυρές καταιγίδες αναμένονται  σήμερα και αύριο σε αρκετές περιοχές της χώρας ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας και τους ισχυρούς ανέμους.

Το βαρομετρικό χαμηλό από τον κόλπο της Σύρτης  θα κινηθεί γρήγορα βορειοανατολικά και κατά τη διάρκεια της Κυριακής 21/03 και θα επηρεάσει τη χώρα μας με βροχές και καταιγίδες, ενώ αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα στα κεντρικά, δυτικά και νότια τμήματα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, κατά τη διάρκεια της Κυριακής 21/03 αναμένονται βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, καθώς επίσης και στα νησιά του Ιονίου και του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα στο Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα είναι κατά τόπους έντονα, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει στο Βόρειο Ιόνιο και στα παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου.

Άνεμοι, σκόνη και λασποβροχές

Παράλληλα, η κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού θα προκαλέσει βαθμιαία ενίσχυση των νοτίων ανέμων στα νότια πελάγη και ιδιαίτερα αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης κυρίως στα κεντρικά, δυτικά και νότια τμήματα. Στις περιοχές όπου αναμένονται φαινόμενα θα εκδηλωθούν λασποβροχές.

Η εκτιμώμενη θέση του βαρομετρικού χαμηλού από τις πρωινές έως τις βραδινές ώρες της Κυριακής 21/03, καθώς επίσης τα ύψη βροχής, οι συγκεντρώσεις σκόνης και το πεδίο των ανέμων (ένταση και διεύθυνση ανέμων) στη χώρα μας, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, παρουσιάζονται στα παρακάτω στιγμιότυπα.

Η πρόγνωση του καιρού μέχρι την 25η Μαρτίου

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τη Δευτέρα στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα προβλέπονται νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από νωρίς το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, οι οποίες από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.

Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βορειοδυτικής χώρας. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα ανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και τα νότια.

Τρίτη

Νεφώσεις με βροχές. Στην ανατολική και νότια, κυρίως νησιωτική χώρα, προβλέπονται σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 6 με 7 και πιθανώς στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 στρεφόμενοι βαθμιαία σε βόρειους 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Τετάρτη 

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα όπου στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας και πιθανώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος κατά τόπους θα είναι ισχυρός.

25η Μαρτίου 

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα μεμονωμένες καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας και πιθανώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά και θα κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή.