Ανησυχία στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας προκάλεσε ο χθεσινός σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του νέου σεισμού εντοπίστηκε 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,3 χιλιόμετρα.

Η νύχτα ήταν αρκετά δύσκολη με τους συνεχείς μετασεισμούς, ενώ αρκετοί διανυκτέρευσαν σε σκηνές, ξενοδοχεία και σπίτια φίλων και συγγενών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες βρισκόμαστε σε μια εξελισσόμενη ιδιαίτερη σεισμική ακολουθία η οποία όμως έχει ξαναπαρατηρηθεί στον ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα το 2014 στους σεισμούς της Κεφαλονιάς.

Για δύσκολη εβδομάδα με μετασεισμούς στην περιοχή της Ελασσόνας προειδοποίησε ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μέσω της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA», τονίζοντας την ανάγκη να μείνουν οι κάτοικοι μακριά από τα σπίτια τους.

«Όταν έχεις μετασεισμική ακολουθία σε εξέλιξη, γίνονται πολλές φορές πολύ ισχυροί μετασεισμοί, οι οποίοι θα φέρουν ετοιμόρροπα κτίρια σε κατάρρευση, θα προκαλέσουν νέους τραυματισμούς. Είδαμε χθες ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια, χωρίς τα σπίτι να είναι κατάλληλα Για την επόμενη εβδομάδα πρέπει να μείνουν εκτός σπιτιών. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι όλη δύσκολη. Δεν πρόκειται να ηρεμίσουμε» σημείωσε, λέγοντας ότι το 75% των μετασεισμών γίνεται την πρώτη εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό.

Εντούτοις, υπογράμμισε ότι «όταν κάποιος είναι έξω από τη ζώνη του ρήγματος και είναι τόσο μακριά, πχ ένας κάτοικος της Λάρισας, και μένει σε ένα σπίτι που δεν εμφάνισε καλά, δεν έχει κανένα λόγο να μείνει εκτός σπιτιού του».

Σε ότι αφορά στον σεισμό, έκανε λόγο για έναν «πάρα πολύ ισχυρός μετασεισμό, της τάξη του 6,1 της Κλίμακας Ρίχτερ. Έγινε στο πιο δυτικό τμήμα αλλά μέσα στο χώρο της ακολουθίας. Δεν είναι σπάνιο σε αυτές τις περιπτώσεις».

Πρόσθεσε δε ότι όταν γίνονται τόσο μεγάλοι μετασεισμοί «είναι πολύ σπάνιο να έχουμε απανωτούς 3-4 μετασεισμούς, αντίστοιχου μεγέθους. Πραγματικό πολύ σπάνιο. Όμως τίποτα δεν είναι αδύνατο».

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας πρόκειται για έναν νέο σεισμό που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού.

Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

«Θα υπάρξουν περισσότεροι ισχυροί μετασεισμοί».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, επισήμανε και αυτός ότι πρόκειται για έναν νέο σεισμό που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία.

Ο κ. Γκάνας ανέφερε και αυτός με την σειρά του ενεργοποιήθηκε ένα νέο ρήγμα που προκάλεσε τη νέα δόνηση, ενώ συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, που την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε στη χώρα μας ήταν το 2014 στην Κεφαλληνία.

Τι λένε οι κάτοικοι

H κ. Ευαγγελία, κάτοικος Δαμασίου, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» περιέγραψε ότι κοιμήθηκε για δεύτερη μέρα στο αυτοκίνητο.

Όπως είπε, μάλιστα, παρότι το δικό της σπίτι είναι μια χαρά, της πεθεράς της γκρεμίστηκε.

«Πολλές ζημιές στα σπίτια, γύρω από την πλατεία, παντού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σηκώθηκε σκόνη, γίνονταν χαμός, αλλά ήταν βράδυ. Δεν ξέρουμε τι ζημιές έγιναν. Σήμερα θα μάθουμε. Πάντως ο σεισμός είχε μικρότερη διάρκεια από τον προηγούμενο» πρόσθεσε.

Με απόφαση του δημάρχου Τρικκαίων κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα όλα τα σχολεία στα Τρίκαλα για λόγους ασφαλείας, έπειτα από την νέα ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στην περιοχή.

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών ώστε τα σχολικά συγκροτήματα να επανεξεταστούν εκ νέου από μηχανικούς για τυχόν ζημιές.