Για την 24η αγωνιστική της Super League τα βλέμματα πέφτουν στο αθηναϊκό ντέρμπι, με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται την ΑΕΚ (19:30) στη Λεωφόρο.

Σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ματς για τη μάχη της ευρωπαϊκής εξόδου, με τις δύο ομάδες να τις χωρίζουν τρεις βαθμοί (41-44).

Ένα παιχνίδι που φυσικά δε θα έχει οπαδούς λόγω της πανδημίας, ωστόσο δεν παύει να είναι ένα από τα κλασικά ντέρμπι του ελληνικού ποδοσφαίρου, που κατά το παρελθόν έχει προσφέρει σπουδαίες και αξέχαστες στιγμές.

Υπήρξαν και φορές που η μεταξύ τους κόντρα είχε φόντο τον τίτλο, άλλες το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League και άλλες, όπως τώρα, ένα καλύτερο βαθμολογικό πλασάρισμα.

Με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό, ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι νίκες έχουν κατά βάση πράσινο χρώμα, με την Ένωση να αγνοεί τη νίκη από το 2006.

Πάμε να δούμε τα πέντε πιο χαρακτηριστικά μεταξύ τους ντέρμπι την τελευταία 20ετία:

Η απόλυτη ανατροπή και τα τελευταία διπλά της ΑΕΚ

Ένα από τα πιο συναρπαστικά μεταξύ τους ντέρμπι ήταν αναμφίβολα το περσινό. Η ΑΕΚ κατάφερε να προηγηθεί με 2-0 στο πρώτο ημίχρονο, αλλά η ομάδα του Γιώργου Δώνη με αντεπίθεση στο τελευταίο 25λεπτο γύρισε το ματς και έφθασε σε επική νίκη με 3-2.

Για τη σεζόν 2004-2005 οι δύο ομάδες ήρθαν αντιμέτωπες στην άδεια και τότε Λεωφόρο, σε ένα παιχνίδι όπου αμφότερες έψαχναν τη νίκη για να μείνουν ζωντανές στη διεκδίκηση του τίτλου. Το τελικό 0-0 δεν άφησε καμία ικανοποιημένη, αφού τελικά τερμάτισαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Δύο χρόνια αργότερα, τη σεζόν 2006-2007, η ΑΕΚ έφυγε με νίκη 2-1 ως φιλοξενούμενη από το ΟΑΚΑ, κάνοντας την ανατροπή χάρη στα γκολ των Μαντούκα και Δέλλα. Ένα ντέρμπι που έμεινε στην ιστορία και για το γεγονός πως ήταν το τελευταίο μεταξύ των δύο ομάδων που είχε οπαδούς και από τις δύο πλευρές.

Χαρακτηριστικό είναι και το ντέρμπι της σεζόν 2000-2001, όπου για την 28η αγωνιστική του πρωταθλήματος η ΑΕΚ επικράτησε με 1-0 του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο. Αδιάφορο βαθμολογικά ντέρμπι, αφού τα πάντα είχαν κριθεί, αλλά αποτελεί την τελευταία νίκη της Ένωσης στο συγκεκριμένο γήπεδο.

Τη σεζόν 2010-2011 ο πρωταθλητής τότε Παναθηναϊκός, που μάχεται με τον Ολυμπιακό για τον τίτλο εκείνης της σεζόν, επικρατεί της ΑΕΚ με 3-1 συνεχίζοντας απτόητος την πορεία του. Στα αξιοσημείωτα επίσης το πρώτο γκολ του Κώστα Κατσουράνη κόντρα στην παλαιά του ομάδα.