Χαλάρωση των περιορισμών για τους ενοίκους οίκων ευγηρίας που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του κοροναϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σουηδίας, αυστηροποιώντας ταυτόχρονα τα μέτρα στην υπόλοιπη χώρα.

Έτσι, οι ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας θα μπορούν εφεξής να συναντούν ξανά τους συγγενείς τους και να σφίξουν στην αγκαλιά τους τα εγγόνια τους, υπό την αυστηρή πάντως προϋπόθεση να έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες αφότου έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Dagens Nyheter, υπολογίζεται ότι το 64% των ενοίκων οίκων ευγηρίας στη Σουηδία έχουν ήδη λάβει την δεύτερη δόση, ενώ  οκτώ στους δέκα έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη.

Αντιθέτως, η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Λένα Χάλενγκρεν, δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει, σε συνέντευξη Τύπου, πότε θα μπορούσε να αρθούν εν γένει οι περιορισμοί που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την ανάσχεση της πανδημίας.

Οι υγειονομικές αρχές δηλώνουν ανήσυχες από την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Γεγονός, που εντείνει τους φόβους για τρίτο κύμα της πανδημίας, με ώθηση αυτή τη φορά από τα παραλλαγμένα και πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού.

Ως εκ τούτου, από 1ης Μαρτίου θα περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ. Επιχειρήσεις, που στη σκανδιναβική χώρα παραμένουν σε λειτουργία.