Με ταχείς ρυθμούς εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη μία νέα παραλλαγή του κοροναϊού, η Β.1.256, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε κατοίκους και αρχές. Το νέο στέλεχος του COVID-19 εντοπίστηκε πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο σε δείγματα από την αμερικανική μεγαλούπολη.

Πλέον, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, αντιπροσωπεύει το 12% του συνόλου των κρουσμάτων κοροναϊού στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με ερευνητές του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια και βάσει νεότερων μετρήσεων στα μέσα Φεβρουαρίου.

Η νέα παραλλαγή, ανέφεραν, παρουσιάζει ομοιότητες με τη νοτιοαφρικανική – και πιο μεταδοτική – παραλλαγή, γνωστή ως Β.1.351. Φέρει, δε, την ίδια μετάλλαξη Ε484Κ που έχει το νοτιοαφρικανικό, αλλά και το βραζιλιάνικο στέλεχος Ρ.1 του κοροναϊού.

Η εν λόγω μετάλλαξη (Ε484Κ) έχει εμφανιστεί σε πολλά μέρη του κόσμου, σε σημείο της πρωτεΐνης-ακίδας του κορονοϊού, εντείνοντας έτσι τον προβληματισμό για εξασθένηση της ανοσιακής απόκρισης στον COVID-19 και, κατ’ επέκταση, για την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων.

Αρκετές μελέτες έχουν ήδη καταδείξει ότι οι παραλλαγές, που περιέχουν τη μετάλλαξη Ε484Κ, είναι περισσότερο ανθεκτικές στα εμβόλια, σε σχέση με τις αρχικές παραλλαγές του ιού.

Η ταχεία εξάπλωση της νέας παραλλαγής στη Νέα Υόρκη καταγράφεται, επίσης, σε διαδικτυακή δημοσίευση επιστημόνων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), με επικεφαλής τον υπολογιστικό βιολόγο Άντονι Γουέστ.

Προς το παρόν, πάντως, εκτιμάται ότι αυτή που θα γίνει κυρίαρχη στις ΗΠΑ, έως το τέλος Μαρτίου, θα είναι η εξαιρετικά μεταδοτική βρετανική παραλλαγή του κοροναϊού.