H πίεση στο ΕΣΥ θα κρίνει την παράταση του lockdown στην Αττική αλλά και στις όμορες περιφέρειες, όπως στην Εύβοια, καθώς τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας δέχονται περιστατικά και από τις γειτονικές περιοχές.

Οι ειδικοί αναμένουν να δουν πώς το σκληρό lockdown έχει επηρεάσει τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας (νοσηλείες, διασωληνώσεις, εξιτήρια), καθώς και την πορεία των κρουσμάτων, τα οποία δείχνουν μία σταθεροποίηση.

Σε κάθε περίπτωση θα λέγαμε πως τα πράγματα είναι αρκετά πιεστικά, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως η λήξη του lockdown είναι στις 28 Φεβρουαρίου.

Οι ειδικοί θα πρέπει να αναλύσουν τα στοιχεία τους και όχι μόνο να αποφασίσουν για την παράταση του lockdown, αλλά και να βάλουν σε μία σειρά τις δραστηριότητες οι οποίες ενδεχομένως να μπορούσαν να ανοίξουν από τον επόμενο μήνα.

Τα στοιχεία για τις ΜΕΘ στην Αττική

Άλλωστε όλες οι αρμόδιες πλευρές φαίνεται να κλίνουν πως την κατεύθυνση για παράταση του lockdown, αλλά με μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Όπως και να έχει είναι δεδομένο πως η Αττική δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο και αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από την εικόνα των ΜΕΘ.

Ειδικότερα η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας COVID βρίσκεται σταθερά την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 80% και 85%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής αυξήθηκε ποσοστιαία ως εξής: από 58% στις 22/1, σε 61% στις 29/1, και εν συνεχεία σε 62% στις 5/2, 83% στις 13/2 και στο 85%, με βάση τα δεδομένα ως το πρωί της Πέμπτης.

Ήδη όπως έχει γίνει γνωστό άλλωστε το υπουργείο Υγείας έχει βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό του για την εξεύρεση επιπλέον ΜΕΘ-Covid.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας αναμένεται, να αναπτυχθούν εντός των νοσοκομείων του ΕΣΥ, 160 επιπλέον κλίνες για τη νοσηλεία  περιστατικών κοροναϊού και 30 κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για τους βαριά ασθενείς με Covid.

Μάλιστα με έγγραφό του τις προηγούμενες ημέρες, ο Διοικητής της 2η Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός, ζήτησε από τους διοικητές των νοσοκομείων «Αττικόν» και «Θριάσιο» να αναπτύξουν επιπλέον κλίνες Εντατικής Θεραπείας κοροναϊού, με δέσμευση κλινών από τις ΜΕΘ γενικών περιστατικών.

Τι να περιμένουμε από την σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων

Οι «33» της επιτροπής αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα για μία σειρά θεμάτων.

Στην ατζέντα τους θα είναι τόσο η εξέταση της κατάστασης των κόκκινων περιοχών, όσο και των περιοχών που παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες μία αύξηση κρουσμάτων, όπως τα Γιάννενα και η Κάλυμνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζήτηση θα γίνει και για τα σχολεία, αλλά και για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Το τελευταίο μάλιστα θέμα είχε βρεθεί στο τραπέζι της επιτροπής και τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς φαίνεται πως αρμόδιοι της κυβέρνησης στηρίζουν θερμά το συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο βέβαια θα ωφελήσει σημαντικά τον τουρισμό.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τις περιοχές που κινδυνεύουν να κοκκινήσουν σήμερα, οι κρίσιμες αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα όπου και τελειώνει η «προθεσμία» του lockdown.

Στο τραπέζι ΚΑΙ  διπλή μάσκα

Ενα ακόμη θέμα που είναι στο τραπέζι των συζητήσεων την τελευταία εβδομάδα, είναι και η χρήση διπλής μάσκας.

Η χρήση της διπλής μάσκας συζητείται ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς μερίδα των ειδικών συμφωνεί να γίνει υποχρεωτική στα μέρη όπου παρατηρείται συνωστισμός, δηλαδή στα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ.

Το CDC άλλωστε ήδη μιλά για τα πιθανά οφέλη από τη χρήση της διπλής μάσκας, ωστόσο έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις για την χρήση της.

Αυτές αφορούν ορισμένους κανόνες για το ποιοι τύποι μάσκας πρέπει να ΜΗΝ συνδυάζονται.

Όταν τοποθετείτε μάσκες σε στρώσεις, το CDC λέει ρητά ότι πρέπει να μην χρησιμοποιείτε δύο μάσκες μίας χρήσης. Γιατί; Επειδή δεν αυξάνετε την συνολική προστασία. Σύμφωνα με το CDC, «οι μάσκες μίας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για να εφαρμόζουν σφιχτά. Το να φορέσετε περισσότερες από μία δεν θα βελτιώσει την εφαρμογή τους». Για να εφαρμόζει μια μάσκα σφιχτά, πρέπει να κάθεται πάνω από τη μύτη σας, κάτω από το πηγούνι σας και στα μάγουλά σας χωρίς να αφήνει κενά.

Επίσης το CDC προτείνει την χρήση μάσκας μίας χρήσης ΚΑΤΩ από μια υφασμάτινη μάσκα.

Όταν το κάνετε αυτό, «η δεύτερη μάσκα πρέπει να σπρώχνει τα άκρα της εσωτερικής μάσκας ώστε να κολλάει στο πρόσωπό σας», αναφέρουν οι ειδικοί και επιβεβαιώνει σχετική έρευνα.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell έδειξε ότι οι άνθρωποι πρέπει “να φορούν μια υφασμάτινη μάσκα σφιχτά πάνω από μια χειρουργική μάσκα. Η χειρουργική μάσκα δρα ως φίλτρο και η υφασμάτινη μάσκα ως επιπλέον στρώμα διήθησης βελτιώνοντας ταυτόχρονα την εφαρμογή». Εφόσον και οι δύο αυτές μάσκες ταιριάζουν καλά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού με τουλάχιστον κατά 90% αποτελεσματικότητα. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αν φορέσετε τις μάσκες ανάποδα, αλλάζει η εφαρμογή τους και γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές.