Η Ουγγαρία γίνεται την Παρασκευή η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά του κοροναϊού, δήλωσε η αρχίατρος της χώρας.

«Σήμερα, αρχίζουμε να χορηγούμε το εμβόλιο Sputnik V  στους σταθμούς εμβολιασμού που έχουν ορίσει οι αρχές» δήλωσε η Σεσίλα Μίλερ στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου. «Αρχικά, υπάρχουν 2.800 διαθέσιμες δόσεις» πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία ήταν ήδη η πρώτη χώρα της ΕΕ που ενέκρινε το Sputnik V τον περασμένο μήνα, παραγγέλνοντας δύο εκατομμύρια δόσεις που θα παραδοθούν στη διάρκεια τριών μηνών, αρκετές για να εμβολιάσει ένα εκατομμύριο πολίτες.

Η Βουδαπέστη βρίσκεται συχνά σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και επέκρινε πολλές φορές τη διαδικασία έγκρισης και αγοράς εμβολίων από τις Βρυξέλλες.

Αρχικά συνάντησε επιφυλάξεις, τελικά όμως το ρωσικό εμβόλιο έπεισε τους ειδικούς για την αποτελεσματικότητά του. Η ιατρική επιθεώρηση The Lancet δημοσίευσε αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία το Sputnik V είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 91,6% στην πρόληψη της συμπτωματικής Covid-19.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η ουγγρική κυβέρνηση έγινε η πρώτη από τους «27» που ενέκρινε το εμβόλιο της κινεζικής εταιρίας Sinopharm, γνωστοποιώντας πως παρήγγειλε πέντε εκατομμύρια δόσεις.

«Αν η Ουγγαρία αρχίσει να χρησιμοποιεί το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm στο προσεχές μέλλον, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορέσουν έχουν εμβολιασθεί έως το Πάσχα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

«Κάθε μέρα που θα περιμέναμε τις Βρυξέλλες, θα χάναμε εκατό ζωές» ισχυρίστηκε. «Γιατί να πρέπει να σκεφθούμε πως οι Ευρωπαίοι ειδικοί είναι πιο έξυπνοι από εμάς, έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στο ουγγρικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας (NNK) απ’ ό,τι σε εκείνο των Βρυξελλών» είπε.

Εκτός από το κινεζικό και το ρωσικό εμβόλιο, τα οποία δεν προτιμά ο πληθυσμός, η Ουγγαρία έχει μέχρι σήμερα αγοράσει «19,5 εκατ. δυτικά εμβόλια» ανέφερε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Η Ουγγαρία, μια χώρα 9,8 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε τις τελευταίες 24 ώρες 99 νέους θανάτους που συνδέονται με τον κοροναϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 13.543 από την αρχή της πανδημίας.