Για την εμπειρία του στα 30 χρόνια ενασχόλησης με το θέατρο, αλλά και για τις συνεχόμενες καταγγελίες που γίνονται για περιστατικά βίας στο χώρο του πολιτισμού μίλησε ο ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, Νίκος Ορφανός.

Όπως τόνισε μιλώντας στο MEGA, ο ίδιος έχει ακούσει κατά καιρούς όλα αυτά τα χρόνια για διάφορες συμπεριφορές, χωρίς να έχει γίνει μάρτυρας κάποιου περιστατικού εναντίον συναδέλφου, ούτε δέχθηκε ο ίδιος κάποιας μορφής παρενόχληση.

«Παρενόχληση είναι η καταπιεστική συστηματική ενόχληση από έναν άνθρωπο, ο οποίος μπορεί ή αισθάνεσαι ότι μπορεί να σε επηρεάσει με ένα τρόπο -προσωπικό ή επαγγελματικό- αν δεν πας με το γούστο του, αυτό που περιμένει από σένα. Άλλο το φλερτ, άλλο το επίμονο φλερτ και άλλο η παρενόχληση στο επίπεδο να μην μπορείς να δουλέψεις ή να έχει πάθει κάποιος εμμονή μαζί σου» πρόσθεσε.

«Ο παθών πρέπει να καταγγέλλει το περιστατικό, δεν μπορώ να βγω εγώ να καταγγείλω ως τρίτος, γιατί μπορεί να μη θέλει να βγει στη δημοσιότητα, να μαθευτεί» πρόσθεσε ο κ. Ορφανός, τονίζοντας ότι θα πρέπει να σπάσει ο φόβος που αισθάνονται οι άνθρωποι που πέφτουν θύματα κάποιας μορφής βίας.

«Ήξερα μια από τις περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν λεπτομερώς, γιατί είχε αναφερθεί ξανά. Είναι λεπτά τα όρια και δεν μπορείς ως τρίτος να καταγγείλεις, απλά πρέπει να ενθαρρύνεις να μιλήσει το θύμα» συμπλήρωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, υπογραμμίζοντας ότι πολλά από τα θύματα που μίλησαν για την κακοποίηση που δέχθηκαν φοβούνταν να μιλήσουν ακόμα και στην ίδια την οικογένειά τους.