«Ο κοροναϊός θα μείνει για πολλά χρόνια στην κοινωνία, θα εξελιχθεί. Θα πρέπει να τον σκεφτούμε σαν μια κακιά γρίπη και θα απαιτούνται επικαιροποιήσεις εμβολίων για να τον αντιμετωπίσουμε» επισήμανε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ  Γιώργος Παυλάκης, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Όταν ανοίγουν πράγματα, το κοινό παίρνει το λάθος μήνυμα

«Όταν ανοίγουν πράγματα αυτή την εποχή, το κοινό παίρνει το λάθος μήνυμα και αυτό είναι σημαντικό να το σκεφτούμε» είπε ο κ. Παυλάκης σχολιάζοντας τα μέτρα.

«Χρειάζεται μία κεντρική κατεύθυνση γιατί ο πολίτης όταν του λέμε μπορείς να βγεις έξω, έχει πολλές ανάγκες. Η κυβέρνηση δεν ήταν πιο καταπιεστική στη δημοκρατική μας Ελλάδα την περασμένη άνοιξη από ότι είναι τώρα. Απλά την άνοιξη υπήρχε τεράστια άγνοια και φόβος. Τώρα… λαλούν πολλοί κοκόροι και μερικοί από αυτούς είναι ημιμαθείς. Αν νομίζεις ότι ξέρεις κάτι μπορεί να κάνεις χειρότερα λάθη από το να παραδεχτείς ότι δεν το ξέρεις. Πρέπει κάθε υπεύθυνος πολίτης να σταθμίζει τα πράγματα και στο τέλος να αποφασίζει με την ελεύθερη βούλησή του. Γιατί στο τέλος είναι σαν να ζητάμε από το μπαμπά κράτος να μας διατάξει».

Τα εμβόλια είναι σημαντικά για να κρατάμε την κοινωνία μας ανοιχτή

Για την επιφυλακτικότητα που υπάρχει απέναντι στα εμβόλια, ο κ. Παυλάκης είπε: «Θέλω να υπογραμμίσω ότι πρέπει με λύπη μας να δεχτούμε ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμμα παιδείας στη χώρα μας. Ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού δεν καταλαβαίνει το πόσο σημαντικά είναι τα εμβόλια για να κρατάμε την κοινωνία μας ανοιχτή. Και τώρα βλέπουμε ότι ένα εμβόλιο μας λείπει -του κοροναϊού – και έχει καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία και έχει κλείσει τον κόσμο. Δεν νοείται να έχουμε κοινωνία έτσι όπως τη θέλουμε, να κάνουμε ταξίδια και να μην έχουμε επένδυση για τα εμβόλια, για τις επιδημίες παλιές και καινούργιες».

Για τις μεταλλάξεις ο κ. Παυλάκης τόνισε:

«Με φοβίζουν οι μεταλλάξεις. Λέγαμε από την αρχή της επιδημίας ότι υπάρχουν και άλλοι κοροναϊοί που κάνουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Οι άνθρωποι αποκτούν φυσική ανοσία και σε απάντηση ο RNA ιός αμύνεται. Δεν πρέπει να  αφήσουμε να μολύνει δισεκατομμύρια ανθρώπους, δυστυχώς ξέφυγε από την αρχή. Όλα τα εμβόλια που έχουμε δουλεύουν για όλα τα στελέχη του ιού».