Υποχρεωτικά και σε rapid τεστ -επιπλέον του αρνητικού μοριακού τεστ που θα πρέπει να έχουν κάνει 72 ώρες πριν το ταξίδι τους- θα υποβάλλονται πλέον όλοι οι επιβάτες που ταξιδεύουν προς την Ολλανδία από χώρες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Τα rapid τεστ θα γίνονται στο αεροδρόμιο. Για το λόγο αυτό, όσοι πρόκειται να επισκεφθούν αεροπορικώς την Ολλανδία θα πρέπει να μεταβαίνουν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τέσσερις  ώρες πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση της πτήσης τους.

 Η Ολλανδία και η Γαλλία ανακοίνωσαν χτες  τις νέες υγειονομικές απαιτήσεις τους για τα ταξίδια, καλώντας τις αεροπορικές εταιρείες να συμμορφωθούν με αυτές.

Ολλανδία 

Συγκεκριμένα, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λήψη πρόσθετων μέτρων με σκοπό  να μειώσει την εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19 όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επίσης  οι πτήσεις από Νότια Αφρική και Νότια Αμερική αναστέλλονται μέχρι νεοτέρας.

Παράλληλα, εκτός από το αρνητικό PCR τεστ που ήδη απαιτείται από τους επιβάτες (εντός 72 ωρών από την αναχώρηση με προορισμό την Ολλανδία), ζητείται από όλους τους επιβάτες που ταξιδεύουν προς την Ολλανδία από χώρες υψηλού κινδύνου (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) και rapid τεστ, που θα πρέπει να έχει γίνει όχι νωρίτερα από 4 ώρες πριν την αναχώρηση. Το τεστ αφορά και τους επιβάτες transit.

Αποκλειστικά για τους επιβάτες που ταξιδεύουν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας προς την Ολλανδία, έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό σημείο για να εξυπηρετεί την διενέργεια rapid τεστ.

Οι επιβάτες θα πρέπει να φθάνουν στο αεροδρόμιο 4 ώρες πριν την προγραμματισμένη αναχώρησή τους και όχι νωρίτερα από 3 ώρες, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή στην διενέργεια των τεστ και η έγκαιρη έκδοση της βεβαίωσης. Το σημείο διενέργειας των τεστ βρίσκεται νότια της εισόδου «1» στο κεντρικό κτίριο, ακριβώς απέναντι από τα counters 6-10.

Για περισσότερες πληροφορίες οι επιβάτες μπορούν να  επισκέπτονται την ιστοσελίδα της KLM https://www.klm.gr/ και την ιστοσελίδα της Ολλανδικής Κυβέρνησης

Γαλλία 

Σε ό,τι αφορά τους επιβάτες που ταξιδεύουν προς τη Γαλλία, θα τους ζητείται  να επιδείξουν ένα αρνητικό COVID-19 τεστ πριν την επιβίβασή τους στο αεροσκάφος, όπως επίσης και ταξιδιωτική βεβαίωση, ανάλογα με το σημείο από το οποίο ταξιδεύουν.

Αποδεκτά θα γίνονται μόνο αρνητικά PCR και LAMP τεστ, τα οποία θα πρέπει να έχουν διενεργηθεί κατά τις τελευταίες 72 ώρες πριν την αναχώρηση. Μετά την άφιξη στη Γαλλία, οι επιβάτες θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για επτά ημέρες. Για ταξίδια  προς και από γαλλικά υπερπόντια εδάφη, είναι πιθανό να ισχύουν πρόσθετες απαιτήσεις .

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις και για το ποιες χώρες εξαιρούνται, οι επιβάτες θα βρίσκουν στην ιστοσελίδα  της Air France www.airfrance.gr και στην ιστοσελίδα της Γαλλικής Κυβέρνησης.