Εδώ και ένα χρόνο κάτι αλλάζει στον Δήμο Αθηναίων και στην κουλτούρα των κατοίκων του στο πώς βλέπουν και αντιμετωπίζουν την πόλη, τις γειτονιές αλλά και τις γωνιές της. Ενα πρόγραμμα ήρθε πριν από ένα χρόνο να κάνει πράξη τη συνεργασία και τις συνέργειες – κατά τη συνήθη προκατάληψη – του «καλού δημόσιου τομέα» και του «κακού ιδιωτικού» ή και το αντίστροφο. Πρόκειται για το «Υιοθέτησε την πόλη σου», που καλεί δημότες της Αθήνας, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ιδρύματα και φορείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο να «υιοθετήσει» έναν δρόμο, ένα πάρκο, μια πλατεία, μια παιδική χαρά, ένα γήπεδο, μια γειτονιά, για να γίνουν πιο φωτεινά, πιο πράσινα, πιο φιλικά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Ενδεικτικό της αποδοχής που είχε το πρόγραμμα, είναι ότι στον πρώτο χρόνο ζωής του περισσότεροι από 120 φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας συμμετέχουν σε αυτό και μάλιστα με δωρεές που φτάνουν συνολικά τα έξι εκατομμύρια ευρώ. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι το Athens Partnership, μια πλατφόρμα όπου συναντάται ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα και οι συνεργασίες υλοποιούνται με απόλυτη διαφάνεια, ευελιξία και ταχύτητα.

Συνεργασία

«Το «Υιοθέτησε την πόλη σου» εξελίχθηκε σε έναν μηχανισμό αφύπνισης της Αθήνας. Κινητοποίησε τους ανθρώπους της, για να ανακτήσει το φως και τους χώρους της. Να περάσει από τη θεωρία δεκαετιών στην πράξη και να αλλάξει την ποιότητα ζωής, όχι μόνο στο κέντρο αλλά σε όλες τις γωνιές της. Αυτή η τεράστια αλλαγή δεν έρχεται ούτε με την αναγγελία μίας απόφασης, ούτε με υπογραφές. Χρειάζεται θέληση και ομαδική δουλειά που χαρακτηρίζεται από κοινούς στόχους, συνεννόηση και συνεργασία. Η πόλη δεν γίνεται καλύτερη μόνο για τους κατοίκους ή μόνο για τους επαγγελματίες.

Η καθημερινότητα δεν αλλάζει μόνο για τους επισκέπτες ή μόνο για τους μαθητές. Η Αθήνα γίνεται αυτό που της αξίζει να είναι, για όλους μαζί και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε όταν ξεκινά από όλους μαζί. Οταν έχουμε ως κοινό ζητούμενο τους τρόπους που θα πάνε τη γειτονιά, την πλατεία, τον δρόμο, το πεζοδρόμιο, ένα βήμα μπροστά. Και μπροστά, μας πηγαίνει μόνο η κοινή ανάγκη να κάνουμε την πρωτεύουσα της χώρας, τόπο που θα απολαμβάνεις να ζεις και να επισκέπτεσαι», περιγράφει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Κέντρο αστέγων

Χάρη στο «Υιοθέτησε την πόλη σου», η Αθήνα απέκτησε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα Πολυδύναμα Κέντρα Αστέγων στην Ευρώπη, το οποίο δημιουργήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα – μέσα στο πρώτο πανδημικό κύμα – για να μπορεί να φιλοξενεί έως 400 άτομα, προσφέροντάς τους τις δυνατότητες του Κέντρου Ημέρας, του Υπνωτηρίου και του Ξενώνα αλλά και τις υπηρεσίες γιατρών και επιστημόνων. Για να γίνει πραγματικότητα, περισσότερες από 20 επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον Δήμο Αθηναίων.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοί του, έδωσε τη δυνατότητα να «ξεφυτρώσουν» περισσότεροι ελεύθεροι και οργανωμένοι χώροι στις γειτονιές της Αθήνας. Ετσι, για παράδειγμα για πρώτη φορά δημιουργούνται τα «Pocket Parks», που δεν είναι τίποτε άλλο από μικρές ανάσες πρασίνου, σε χώρους που, σε πολλές περιπτώσεις, είχαν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους. Ηδη, τέτοια πάρκα, έχουν δημιουργηθεί στην Ανω Κυψέλη και τον Κολωνό, ενώ έγιναν καθημερινότητα οι μεγάλες επιχειρήσεις anti-graffiti, με τη συμμετοχή των ιδιωτών στις επιχειρήσεις που έγιναν στα Αναφιώτικα, στην Πατησίων, από την Ομόνοια μέχρι τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως το «Υιοθέτησε την πόλη σου» έφερε για πρώτη φορά και τη βιβλιοθήκη STEM σε δημόσιο σχολείο, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν τη βιωματική μάθηση μέσα από τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα, την ανάλυση, την ανακάλυψη συσχετισμών, την κριτική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων.